Ošišani jež

ПУСТА РАСЕЈАНОСТ

Рангелу, бившем претседнику Финске владе није по знато да су иа ссверу Финске биле неиачке трупе...

К»ко |e могућно да вам Је иепозкато да су Немци били f Финској! lecre ли ви били претседник владе или нмсте! Богами, није ми лозиато!

Зрно по зрно...

Нацисти су у Јужиои Тиролу истшсли заставу. са кука Шм крстои.

Фиреру, ствари с е добро развиЈаЈу Ускоро нећете морати wnne им да се кријете!

НАЈСИГУРНИЈЕ СКЛОНИШТЕ

Снњор Виторио, изађите!... Већ |е изишпо званично caonштење наше владе да сте као миран грађанин зоие А депортирани f Југославију...

Мали народи - велике жртве

Владе република Пољ С ке и ЈугославиЈе поднеле су, захтев да пред судом у Нирнбергу истакну своју оптужбу.

Па зар Je естало тамо још неког живог—

Бела књига о Индонезији

РАЗОРУЖАВАЊЕ ЈАПАНАЦА НА ЈАВИ

Лондон, 21 децембра Како Јавља Рајтвр, Едуард Моро дописник радио КолумбиЈе, говорио је на радиу да британска јавност ништа не зна о догађајима у Индонезији. Ствар мећутим стоI и сасвим друкчи||е. Да 6и се обавестила британска јааност издата ie Бела књига о Индонезији, која садржи 500 потпуно белих страница из којих се види да се у Индонезији не дешава ништа што британска Јавност не зна.

ТЕШКЕ АЛИ УСПЕШНЕ БОРБЕ БРИТАНСКОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Сиднеј, 21 децембра Британски авиони изишли су као победиоци из врло тешке и ризичне борбе против индонезиских сељака чије ie село, у близини Батавије, успешно сравњено са земљом.

ХОЛАНДСКОИНДОНЕЗИЈСКИ НЕСПОРАЗУМ

Хаг, 21 децембар Холанђани су ових дана понудили Индонезијанцима устав. МеИндонезијанци су одговорили; Посреди |е мали неспоразум. Не тражимо ми устав, већ слободу и независност.

ЗАШТИТА ХОЛАНДСКИХ МАТЕРА И ДЕЦЕ

Париз, 21 децембра Ка«о ce сазнаје из Сурабаје, холандски и британски команданти предузели су оштре мере против народно-ослободилачког покрета у Индонези|[и. У својим изјавама они су саопштили да је због заштите холандских жена и даце спаљено и уништено бомбамз из авиона неколико индонеских градова и села зеЈадно са целим стаковништвом. У вези са овим изјавама у светско! јавности ie порасло интересовање за Индонесце ко/ји мора да су врло чуда« народ кад нема/ју жена ни деце.

И НАРОД СИРИЈЕ И ЛИВАНА ИНТЕРЕСУЈЕ СЕ ЗА СВОЈУ СУДБИНУ

Дамаск, 21 децембар Поводом последњег францускоенглеског договора односно Сири]е и Ливана, из Двмаска је упућен владама ових двеју земаља меморандум у коме се каже: Ми вас само молимо да водите рачуна о томе да и у Сириии и Ливану живи народ, да ове двв земље још нису опустеле, и да нам верујете да су и народи ових земаља |'ако заинтересовани за своју судбину.

НОВО ТУМАЧЕЊЕ ГРЧКЕ АМНЕСТИЈЕ

Грчка вдада коначио ie донеда закон о „растерећењу затвора“. По томе закону одмах су пуштени на слободу сви они који cv били оптужени за сарадњу са Нвмцима jcip су се у последње време толико угојили у затвору да су ззиста претстављали сувише велико оптарећењв. Што се тичlе присталица ЕАМ, претставници министарства унутрашњих послова изјавили су да су они тако мало храњени и тако сдабог живота да не претстављају никахав терет те се због тога закон о „растерећењу затвора“ на њих не односи. Из њихових ћелија биће изнесвии само кревети што ће у знатној мери растеретити затвор. v ,

ТУМАЧЕЊЕ УСТАВА

Ако |е загараитована кеповредивост стана, мора бити звгарантована н неловредивост само-стана!

Јеж код надбискупа Степинца

ЈЕЖЕВ ИНТЕРВЈУ

Загреб, 21 децембра Поводом изјаве претседника Хрватске вдаде др. Бакарића о противнародном раду католичког свештенства, Јеж је отпутовао авионом у Загреб и ззмолио надбискупа Степинца за кратак интервју. Преведен на српски са латинског, тај интервју изгледао је овако: Је л’ истина, преузвишеии, да сте у својим надбиокуцским дво(рнма чували неки санктетски матсријал за „крин{аре“? Не, —одговО(рила је њетова гареузвишеност. Тај санитетски ма геријал чували смо за случај да се неки брат каноник приликом бријања посече, како би смо му укавали прву помоћ. А штл је то било с тим усташмим пуковником Лисаком? Је л’ тачно да се он крио у вашим дворима? Не! Дошао, Је човек да се исповеди и причести, а ја, као добар пастир, нисам смео да му то одбшем. Ал’ дође милиција и одведе га, иако се он, јадаик, и причестио, и исповедио, и добио огероштај за своја сагрешења. Шта ће сад биги с њим, не знам, ал’ ја ћу се молити за њега, те ако му то не помогне. А да ли је у вашој каиелиии

осаеНена иека застава за „жрижаре“ у шуми ? -r- Колико з«ам, није. А и да јесте, зар је то злочин? Па сами су данашши управљачи одвојили цркву од државе, те шта се о«. да државе тиче шта ми раднмо?! То су каше вероке ствари. А да ли вам стигне понеко писамие од Павелића и оних других устагшшх достојанствеиика? - , I ....иаа т ' ршдз Надбискуп се осмехнуо и peкао: Прочитајте члаи 30 иовог Устаоа.

НАДБИСКУПСКИ ДВОРИ ХОТЕЛ ЗА УСТАШЕ

Сгепинчеви ађутанти праве барјак за .ргрижаре" и, до краја верни Анти, чротив народа роааре. Док сам иарод сложно суд д остацима црне губе, те им ломи пасје зубе. А дом клера хотел nocra примише ономад госта, фашцстичку стару лију.„ Зашто јавно не прозборе Зашто не назову дворе „Нови хотел за усташе

Не жури му се

Гапгиерн, данае |е ваш ред д а побегнете! Наврати мала масније сад немам времеиа!

2

ЈЕЖ

22 ДЕЦЕМБАР 1945