Ošišani jež

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ...

COPVRIGhTT BY„ .jeZ:

ЉУБАBНА ПИСМА

НОВЕ КЊИГЕ

Издање Д. Делић, приредила Д. К. Београд 1945

„Љубввна писма": Збирка љубовних писама за почетнике и почетнице у љубави који се стиде да приђу својој љубл»ено| или своме љубљеном, било зато што lie њој или њему рђава нарав, 6ило зато што ce боје неке друге незгоде. Ову књигу штампао >е чувени издавач Д. Делић са Славије. Књига Је одлично опремљена и садржи сва могућа писма коia девојке могу упутити момцима и момци дево|кама к Да 6и сви млади људи схватили озбиљност и корискост ове толико потребне књиге, наводимо само једно писмо из ње. Оно гласи; „Драга Персо (Јуцо, Јуло, како се већ зове дотична, ћа«о да је носи), Откако сам те угледао на журу (на селу, на кућној конференци[И, у кафани, на сокаку, на бунару, у цркви) срце ми је силно закуцало и замало ме шлог није трефио. Све ми се око мене окренуло и ја сам ооетио да без тебе не могу да живим, да сам везан за тебе, да ми нема спаса, да ме је љубавна стрела по сред среде

срца (душв, груди или ма где) ранила (ударила, устрелила). Имам много да ти кажем, ох, много, много, славе ми, страшно много. Зато обу.ј своја слатке ципелице 6pai 42 (или 43 ако су ти оне прве тесне), накарминиши уснице ружом који се не скида, кажи мамици да идеш код другарице (Цица, Мице, Цаје, Каје) или код стрине (тетке, бабе, ујне, noceстриме) па ми дођи код споменика (пред позориште, на бунар, у чајир, у врбак, у кафану, на културну приредбу). Мене се не бој, грађанска прааа имам и бирачко право упражњавам, на принудном раду још нисам био, а чувства су моја чиста (бистра, јасна, коректна, конкретна), славе ми, (очију ми, на«е ми, леба ми, цркве ми) итд. У нади да *ете ce уважена (цвњена, поштована, много поштована (госпођице) другарице, лепотице, девогчице, цурице) одазвати мом љубазном позиву (писму, предлогу, вапа|ју, молби) ја hy Вас чекати с предратним бројем „Недељних илустрација" у десно!Ј руци. Teoi (Ваш) понизни (смерни, oieђени, заљубљени, залуђени (обожавалац) друг, каваљер) Пера (Мика, Лаза, Стева, Јова, Која, Тика и веђ према томе како се зове пиоац писма). „Песме љубави": Разноразне песме Koije су написали нерегистровани књижевници за шире народне слојеве и штампали на хартији која се затекла из времена Немаца. Цена ово! књизи како ко!у будалу ухватиш. Др. Милан Нешкооиђ: „Упутства за заштиту и негу сиромашне деце". У прилогу дечје изјаве захвалности, Иван Шалић, секретар надбискупа Степинца: „Клер и усташе". Историја једне сентименталне љубави; са сликом усташког пуковника Лисака. Чист приход намење« 1 је набавци санитетског материјала за »крижаре«.

Књижевне вести

Књижеони критичар Ђуро Гавелл д»о ie за „Политику" оглас у коме извештава прииатеље да неКе славити св. Николу. Овај оглас, једино што ie Гавела написао и објавио под пуним именом од ослобођења до данас, изазвао је аелику радост у Удружењу књижевника. Прво зато што је Ђуро Гавела тиме оповргао приговоре нашим књижевнидима да мало пишу а имају Р 1 карте. Друго, што ce овај прилог Гавелин „Политици" може сматрати као сигура« знак његовог !ачег књижевног актнвирања и идејног напретка.

Само цитати

„Ова ce књига чита без предаха од корице до корице. Стотиие тисућа драма у њој је садржаио. Реализмом Цезаротг „Гал. ског рата“ писац описује корак rro корак јединствени узиак партизанских одреда с ослобођеног територија иа кордуну кроз Босну све до Црне Горе. Забиљежени су стратешки и тактички покрети до у њоследњи детаљ, али истодобно ауторово око запажа обиље детаља од карактеристике појединих бораца, физиономија народа, његових обичаја и ношњи, пејзажа и значајних појединости флоре босанстга и херцеговачког краја, дојмове гла. сова с осталих бојишта и удеса појединих патника. „Непокорена земља' ‘ уз то је богата галерија личности Народно - ослободилачкога покрета". (Из аутоприказа издавача књиге „Непокорена земља".

ТУГОВАНКА ЗАБОРАВЉЕНОГ

Ах, шго hy, што hy! Не спавам ноћу. Умрети хоћу, Ах, што hy, шго hy! Срце ми гори. Мука ме мори. Савест ме пече, Скоро свако вече. И сад сам најгори, Јер ти избори, Ох, ко их створи? Моји су злотвори. Ах, што hy, шго hyl Не спавам Hohy!

М. ГРОЛ

ПРЕМИЈЕРА

У БИОСКОПУ »БАЛКАН« У биоскопу „Балкан", у коме је и прв рата било увек весело, током идуће недел>е се премијера филма „Гангстер", у коме главне улоге играју прави правциити амерички гангстери. Наши мали пионири у сали смеју да п/ше, да звижде, да лупају ногама и да пуцају у помрчини из „пампурача" све док се филм не заврши. Умољавају се родитељи да пошаљу неизоставно своју децу на ову премијеру, пошто се овако леп филм ретко кад даје у Београду,

НАРОДНЕ ПОСЛОВИЦЕ

(Прикупио Јеж Карацић) Страшљив пријети, сирак куне, а нејак плаче. Што један луд купи, стотиие паметних не могу продати. Што пође низ воду, ие враги се уз воду. Што се чешће разговара, то се боље договара.

СЕОБА ШОФЕРА

Новосадски окружни народни суд осудио Је песавесног шофера Јована Ђорђевића на /5 година принудног рада због тога што /е возсђи непрописно скривио смрт Јед. ног пролазника.

Напрсд, И мном, у кеограду не кажн>ава]у{

ШАЛАЈКЕ

НАРОДНА ЛИРА

Терам жито м салаш, Нисам више таљигаш, Возим своје да се храним, И земљу да браним. ШалаЈ! Сиђи, газда, са копа, Нема внше напона. Mofa земља, мо|е жнто, Доста сн нас pnt'o, ШалаЈ!

Изјава једног вица

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

Један нов виц стигао у Београд. Управо, као сваки виц којн долази издалека, хтео ie да се прзкријумчзри као нов. Међутим, где год је свратио, наишао је свуда на лица која су га дочекнвала с киселим изразом. Нико да се насмеје једком вицу коме су се смеЈЈЛи широм целог светв. Виц гласи: »Видиш онога тамо! Што (е та| човек направио каријеру! Почео |е без пет пара, а сад има трм милиоиа дуга.« Нашем сарадимиу ова| виц )е нзјавио да је седам пута обишао земљину куглу и да је све др рата дочеииван у Југославији с великим почастима. Сад као да се нешто измонило. И овај вмц не разуме више у чему |е виц.

52 ДЕЦЕМБАР 1945

ЈЕ VK

7

КРАЈЕМ ДЕЦЕМБРА ИЗЛАЗИ ИЗ ШТАМПЕ Вечити календар „Јеша" за 1946 годину као и неколико година уналред и назад. Калекдар ihe донети сановнин, рожданик, трепетник, приловетке, песме, карикатуре и разне друге прилоге. Упозсравају се свн ревнзори »Јежа« који још нису поручили Календар да то учине одмах јер по изласку Календара наруџбике неђемо узимати у обзир. Календар fce имати око 100 страница са корицама у боји. Цека по комаду 30 динара. Претппату и огласе прима Уредништво „Јежа", Теразије 6р. 31, тел. 29-129.