Ošišani jež

У земљи сунца које се рађа

Покапшенн (апанскн ммнистри у хору; »Сунцв спазн и мзпази, у тампици моЈоЈ мрак«l...

РАДИО

Говори вам Милан Искра из Њујорна Грозан атак на слободу штампе у Југославији

Моји информатори обавешт.чвају ме, драги слушаоци, о једном примеру беспримерног атака ва слободу штампе у Југослаји, слободу која је овде, на прииер, тако сјајно зајемчена листовима мистера Херста, који потпуно истинито доносе датум кад је лист изашао, списак дшкурних »потека па чак и назив штампарије у којој се лист штампа. У Југославији, међутим, ономад је ометено излажење једног листа који је отприлике у истој мери садржао елемеите истине и као такав имао право да постоји, тим пре што је излазио у својству органа једне установе Краљевв Команде Београда, као н>ен билтен. А та Команда свакзко је једна угледна институција; ње«и чланови били су бервански функционери, тј. људи од угледа и поштовања, ма да се та њихова берза, ваљда у знак

ж.злости за минулим временима, зове црна. То се не сме забранитн, јер сваком је слободно носити црнину, незаоисно од тога да ли он жали ликвидиране остатке дружина мистер Недића, односно мистер Михајловића. Уместо да донркнесу. као увиђавни људи, ширењу тог.а лнста Koi« је једва таворио, вајин оргаии власти узаптиле су и читаво издање новогодишњег бро’a, и штампарију, л издаваче vхапсили, ма да су се ови правдали да им је, барем већини, главни посао шпекулација, » лист много спореднији. На тај начин Краљева Команда Београда остала је без свога гласила што ie заиста врло непријатно. А ствар постаје утолико гора, што је л.иквидирана и сама комаита. Фотић и ia спремамо меморан* дум о слободи штампе.

НАРОДНИ CУД

Боље |е било квд емо ми кероду судили иего сада кад o:i мама суди._

ПОПЕВКА

Добро ти је Милаиу у хладу l Нит’ гр кољу иухе ни обадм, Нит' се б о/и умора ни глади, Нит’ га ветар, нити сунце тиче, Тек да сенке на омче не личеl

НАРОДНА ПОСКОЧИЦА

Опа цупа, чизме uoje, Још код куће имам троје, Но ни једне иису uoje, Већ мог знанцд Црноберзијанца. Ал’ и њему неће требаг више, Сједење иу иа папиру пише!

МЕТЕОРОЛОШКИ ИЗВЕШТАЈ Преглед времена у Југославији

У току последње недеље стрзшно стегло над главама шпекуланата и црноберзијанаца; забележени су и смртни случајеви. Јак ветар почео је да дува и у правцу лекарских шпекулација. Облачно над пл иама у којима се скривају ретке звери побегле из vct-.шких и четничких зверињака. На оптуженичким ..лупама за шпекуланте темпеоатура 50, час ■спод час изнад нуле.

ПРЕГЛЕД ВРЕМЕНА У СВЕТУ

Метеоролошка станица »Крокодила« саопштава време за јучерашњи дан: Лондон традиционалне магле; Атина мраз до костију; Софмја н Београд ведро; Париз, ре|јон Блума, како взтар дува; Анкара окорелс блато у околини Iалчи«а. (Метеоролошка станица Лрокодил")

Јежеве бодље

ОПЕТ ОНИ

КОНАЦ

ПОВРАТАК

ЗА ЗАСЛУГЕ

ОБНОВА

Тапи|анска штампа ширн клеаете из пуног иака. Фашистичкн то вампири олвт устају из мрака_

Конац дело красм, пословица вслн. Апи на „Д" картв он се ioui не дели (ни црни ии белиЈ,

У „ма|ку СрбиЈу" вратио се „отац" „Одушевљен" народ слрема му кокопац.

За успуге нацистима свима грчким фашнстима већи чмн |е ллата. „Батаљони безбедности" сад имају све предностм заспужннх џелата.

Метаксаса диктатора странка с« обнанља. Рад' „обнове", на прошлосг со њену „заборааља".

У прaво време, на правом месту

Госпн ђенерале, Ја сам командамт Беогрсда. Море, идм до ђавола.

БИОСKОП ЛУKСОР

ПИJАЧНИ ИЗВЕШТАЈ

Колонијапна роба на картв трвба да се узима врло опрезно, iep има бакала који су у стању да вам оставе само корице од књижице ако не отворите барем четворе очи. Шећер ie за време окупације продавао, одржаваЈуки пословне везе с Немцима, београдски трговац Милован Кости+v, па ra ie сад комисија за ратне добитнике потсетила на те „слатке дане". Јабуке једу и вино пи(у на позорници оперски певачи за време претставе „Боема", а сутрадан, као обични смртни, стају у ред за јабуке. Цимет у виду гуме за жвакање добија се на децембарске Pj и Р„ карте у Уириним Паковање ie врло укусно, што се не би могло рећи о гуми.

ЈЕКА КОЈУ ЧУЈЕ »ЈЕЖ«

Чега у бирократијм има више иего факата? Аката Ко}п су главни разлози, што па Јави иема индонезијско-холандске мооперације? Операције Шта се у Палестини по}ављу]е после сваке демонстпације? Рације Ко тражи да и Бугарска постане република? Публика Шта раде бивши мачковци у Загребу? Гребу Може ли код пас реакциопарно роварење да буде ефикасно? Касно.

ПОЗДРАВ РУПНИКУ

Фашмстичког coja брадата хијетЕа у каоез Је, ето, Јуче доведена! Пре десетак лста (знамо ту бзрабу!) Недићу он беше начелник у штабу. Нека му и данас Лео друштво прави, н нека са „оцем" швапску чизму слави. Двсјици „отаца" ко|и ваздух куже Срби и Словенци дуг ће да одуже._

ВАСПИТНИ УТИЦАJ ДЕТЕКТИВСКИХ ФИЛМОВА

Дирекција биоскопа „Таково" приређује академију посвећену повол>но'М васпитном утицају детективоких филмова, а напосв „Шерлока Холмса“ који се садд арнказује у шшшутам биоскопу.

Ј2 ЈАНУАР 1Ш

ЈЕ Ж

5