Ošišani jež

Novi geografski pojam Zapadni blok

MEĐUNARODNI PREGLED

Da bi se mogao pratiti tok najnovijih zbivanja na polju zemljopisa u vezi posljednjih događaja, ~Jež“ je zamolio svog stručnjaka za geografska pitanja da napiše kratko uputstvo za proučavanje novonastalog bloka nazvanog „Zapadni blok“. Evo tog uputstva: Posljednje izdanje udžbenika „Vanevropski kontinenti“ opisuje na zadnjoj strani zemlje ZANZIBAR Kako i novonastali „Zapadni blok“ ima veze sa slovom ~Z“ (tim slovom, takoreči, i počinje!) to treba u pomenuti udžbenik „Vanevropski kontinenti“, pod slovom ~Z“. odmah poslije Zanzibara, prilijepiti sljedeći isječak iz ~Ježa“.

„ZAPADNI BLOK“

Zvanični naziv: Zapadni blok (Westblock, Westem-block) Zastava: prodana

Grb (amblem): u prednjem planu se nalazi zažareni roštilj s kestenjerru U zadnjem planu se vidi ruka koja se sprema da vadi to kestenje.

Himna: Vest - Horsel (populami šanson koji uopšte nema veze s nekad takođe populamim šansonom Horst-Vesel).

Glavni grad: Monopolis u đržavi SAD Glavni jezik: Zveckanje (zlatom i oružjem)

Veličina u hektarima: veoma elastična

,'eličina, inače: veoma relativna

Вгој: građana: 1 jedan) °/o

podanika: 99 (devedeset i devet) °/o

Moneta: glavna: dolar

Moneta za potkusurivanje: od funte sterlinga pa sve do drahme, prema potrebi

Đržavno uređenje: vidi pod ~ZANZIBAR“

Privredni sistem i način brijanja: do gole kože

Glavnl uvozni artikll:

gume za žvakanje (zajedno sa žvakačima)

Glavni izvozni artikli: sve osim gume za žvakanje

Elektrifikacija; vrlo razvijena; čak se i stolice elektrificiraju.

Glavne oblasti; Bevinija, Bidonija 1 Bizonija

Solesti od koje pate građani: rabies hitleriana

Bolesti od koje stradaju podanici:

inflatio acuta, conzetratio logoriensis

• IMPERIJALIZAM Ж IMPERIJALIZAM IMPERIJALIZA)}

PREDIZBORNI MAMAC

Ako ne može tako, probaj da uloviš na ovaj mamac...

AMERIČKA PRAKSA

POVODOM hapšenja francuske naučnice Irene Zolio Kiri, američke vlasti pohitale su da izjave da je hapšenje potpuno u sklrdu s praksom koja se u Sjedinjenim Američkim Državama upražnjava prema licima za koja se smatra da su nelojalna prema „američkom načinu života". „Ргета pravim pretstavnicima evropske demokratije, podvlače američke vlasti mi nikada ne bismo tako postupili. Uzmlte na primjer Šumahera i Zervasa. Njima se to nije dogodilo, a neće se desiti nikome ko je borbom za Hltlera ili protiv svoga naroda potvrdio da se bori za naše ideale,"

JАČЕ SELO OD SVATOVA

PRICANJA VUKA DOJCEVICA

7EDNO JTJTRO, u cik zore, sje• / dnl ja na brodić, razapni jedarce, pak роЖ u ribanje. Nijesam ni slutio kakvo će mi ribanje izać iz tog!.. Taman se otisnuo ne more, kad 11 se digni vjetrina, pa poduhvati barku, ka da će samnom na кгај Svijeta. Ja savio jedro, zgutoljio se na dno od berke, preporučio dušu bogu, pak samo ćekam kad će me more proždrijeti... Tako to trajalo, dok u jedan mah udri barka u žaio, pritjeralo me kopnuEto, tako se Vuko, nehotice, nađi u ItalijL No ovo čudo, te me snađe, da me vjetružtina preko mora prebaci, bijaše tek početak od ostalijeh čuda, te Љ. se tamo nagiedah. Neću vl pripovijedati kako me tamošnji Ijudi prihvatiše, spremiše u suvotu, nahraniše i napojiše. Neću vi pričati ni kako se gonih a talijanskim žbirima, no ću vi pričatl čega sam se tamo naslušao i гоđenijem očima nagledao... Onakog čuda, braćo, nije bilo u svijet od Nojeva kovčega. A davam vi tvrdu ▼jeru da ne priđodavam ništa, fcoliko ni

zmo sitna prosa, no je sve cijela božja istina. Spravljaju vam se, tamo, braćo moja, izbori. To nikako čudo nije, nit bih vam ja to pominjao, no čujte kako se spravIjaju. Ona tamo tobožnja vlada nije vlada, a pravi gazda od zemlje im je Američanin, te je za male pare kupio sve ргоdane duše u tu nesretnju zemlju, od glavara do džandara, te su đo jučer nosili cme košulje, a danas samo njih promijenlli, no duša im ostanula cmja od košulja. Glavni saveznik i savjetnik Američaninu je onaj u mantiji, te se bogomrsko nazivlje zastupnikom svetoga Petra na ovoj grješnoj zemlji, i sva sila i poplava njegovijeh mantijaša, što rade samo o tom, kako će onaj puk bolje skrenuti s pravog puta i oči mu zamazati. E, viđite И ta crna i bezdušna družina,

Araeričanin, mantijaši i žalosna vlada, upregli se, pak tegle da im žile pucaju, ne bi li preokrenuti izbore kako će njima biti po volji. Osjećaju i utvrdo znaju da narod nije s njima. Kameno je s njima, no je listom, ka da jednim dahom diše protiv njih svijeh. Zalosna vlada ima trista hiljada džandara, pa joj se jošte čini malo, no će sad nekolikati još osamdeset hiljada, a nabaviti im suviše trideset hiljada mitraIjeza, te prosiplju olovo žešće, no kad grad o svetom Iliji ošine. Američaninu, tobožnjem poklisaru, malo što mltom utiče, no prekršio svaku uIjudnost, te poklisaru brani da se domaće posle miješa, no bacio obraz pod noge, pak i noktima i zubima radi za svoju šaku dragokupa, a da bi bolje protisnuo oni ojađeli narod, dovodi brodovlje u luke lalijanske, pak obrće topovska ždrijela put gradova. Sluša sam jednog kardinala, đavoli mu đušu raskubli, ka i hoće, đe se ргорео na propovjedaonicu, otvorio na njoj dućan cd politike, pak raeđri'em glasom obećava oproštaj grijeha svakomu, ko za vladu glasa, „sarno glasajte u našu kutiju, pak vi je otvoren put u гај isto ka babi na vašar!..' 1 A onda okrene škripati zubima i valjati istriještenim očima: „ко

li ne glasa za vlađu. grješmk je, kome spasa ni oproštaja nema!..“ Gledao sam jošte što se čini na nekoliko zborova. Ako li zbor nije od vladine partije, sjate se sa svijeh strana žbiri i džandari, pa gone oni svijet ka da je ijuti neprijatelj, a dosta njih ode sa zbora a djeverima u tamnicu. Sad u potonje, sjetio se Američanin kako će našijem Trstom namamiti Tali-. jane da glasaju protiv vlaštih svojih Ijuđlj a za vladu američkih izmećara. Obećaje im naš nesretnji Trst: „samo vi, veli, glasajte za nas Amerikance i sluge nam, pa ćemo vam dati Trst na dar ka na zdjelii“ No i ta je zaludu, jer se i mi i ostaH saveznici tu nešto pitamo, a neće ni narod nasjesti tomu, jer znade da pri ovakvoj vladi ni Rim nije talijanski... Pitaćete me: pa što će bifd napokon, čija će nadjačati? Ja mislim, braćo, da će nadjačati narodna, zaludu su Gasperiju i Selbi džam* dari i mitraljezi: onaj puk zna na čemu je i što mu valja činjeti. Kroz svu se It&Ији širom razhježe poklič: „amerlčani van iz Italije!.. Hoćemo da smo sami gospođari u svoju zemlju!.. Nema vam, braćo, veće sile u svijet, no što je narod, te zna za što se bori, I riješen đa slobodu izbori. Mogu Američaninu, mantijašima i prodatoj vladi oka ispanuti od muke i natege, zaludu im јец Davno je rečeno: jače selo od svatovaJJači je vaskoliki narod od šake plaćenika i nezvanijeh gostiju prekomorskijeh... M. M.

Demohrišćanski očenaš pred izbore

Oče naš američki, iže jesi s onu stranu Atlantika da svjatit sja zlato tvoje, da pridet carstvije tvoje imperijalističko, da budet volja tvoja jako na nebesi, na zemlji, pod zemljom, na morima, pod morima i na svim konferencijama. Sto više pendreka pošalji aam u vidu Maršalove pomoći i oprosti nam dugove naše i reparacije kao i mi što smo spremni da se odreknemo plaćanja; i ne vovedi nas vo iskušenije prilikom izbora, no izbavi nas od Narodnog fronta. Amin.

27 MART 1948

3