Ošišani jež

Карикатура:

Мухамед ЂЕРЛЕК

ЗАШТО

Вели ми народна мудрост; У чијим се колима возиш, тога песму певај. А ја се јогуним: Знам у чијим се колима возим, али баш зато није ми до песме! Знам возача. Мудрост ми поручује: Тешко кући где су сви паметни. А мене брине: Шта ако сви паметни попусте? Мудрост ће опет: Нису све памети у једној глави! То би могло да буде утешно, иако се коси с претходном али ја страхујем баш од те памети уЈедној глави! g .Народна мудрост Jte offigaje: ј Оно што јесте не мрже бити да Ииј&Ј'Ј; ; ј Али мена брине; рНО што јесте! - Мудрост би опет да ме твши: ; Језик може говорити што срце на мисли. А мене узиемирава баш то што грворник памрЈ

замењује срцем, а нисам сигуран да и срца има! Мудрост ће: Кад се кола сломе, пуно коловоза. А ја у страху да ме мој коловоз у недођију не одвезе и не чујем још један мудри савет: Куд год идеш остављај за собом врата отворена! Зазвучи ми утешно: Људи вешају, али људи и скидају. И заиста би утешно било, ако не допаднеш у руке нељудима. Мудрост ће на то: Што је требало то је и стизало! Шта је било то је и прошло! I На то ce Ја жаш*е робуни, али I^^ррст;|в: ■V- Што му је. ту му је! ■ л : О свему сио, сомо не питрм: Заштр? можда je отудз и све око - затс!

БенвЈОВАНОВИЋ

ОДЕЛО ЧИНИ ЧОВЕКА

Ових дана смо на захтев ширег аудиторијума спровели анкету у нашем граду. 0 чему се радило? Па, баш се и није радило, више се уживало и мислило! Ко је како мислио, чуће се, а оно што је речено било је пуно оптимизма. Да нам не може нико ништа, и да у нашем народу бије поносито срце доказала је неколицима случајних пролазника. Сви су давали, а питање је било: Шта мислите о одеКи коју носите? Речено је следеће... Нудиста - Одело не чини човека. Радник - А шта је то? Манекенка - Кратке ствари, ха, ха! Демонстранти - За шетњу или... Џ Пензионер - Нема за шта пас да ме уједе. Погребник - Црно! Комуналац - Само да је чисто! Лудак - Ко је овде главни? Чисту кошуљу, молим! Министар - 0 томе брине народ, као и за плаћање. Вођа - Имам један дуг(и) шал... Вођица - Бомба! НАТО зликовац - Ја носим хуманитарну одећу! Продавац - За девизе или динаре? Дилер - He мењам марку. Војник - Позеленео сам од беса! Модни креатор - Носи се човече. Сељак - А за лорезу? Хирург - се! Упозорење: Ко се није препознао може бити да је страни плаћеник и домаћи издајник. Дакле, да ли ви мислите?

Бојан МАТЕЈИЋ

17