Ošišani jež

АПЕТИТ

Слободан ГИМИЂ

Дотрчала лисица код лава, цара свих животиња. - Царе, царе, животиње се буне! - обавести га сва задихана. - Зашто се буне? - изненади се лав. - Кажу да много лоше живе, и кажу да сте узурпирали власт и кажу да стално крадете изборе - реферисала је лисица у једном даху. - Ко се буни?! - побеснео је лав. - Буне се зебре - известила је лисица. - Све ћу их појести! - запрети лав. Лисици је било мало непријатно. - Знате, буне се и антилопе. - И њих hy све појести! - био је одлучан лав. - Ко се још буни?

Лисица је извадила списак. - Буне се жирафе, којоти, веверице, зечеви, сове, лептири,видре носорози... - Све hy их појести!!! - беснео је лав. - Буне се и слонови - додала је лисица. - И њих hy све појести!!! - викао је лав. Лисица је била задивљена. - Царе,царе, за вашу политику заистг треба имати велики апетит!

Карикатура:

Стабор

ТЕЛЕГРАМИ ПОДРШКЕ

Телеграфисти у главној пошти били су изненађени када су се у исто време и без икаквог разлога сви апарати нагло укључили и почели бесомучно да примају телеграме. - Драги Врховни команданте! - почињали су идентично сви телеграми. - Ми смо Вас од почетка потпуно подржавали и пружали вам пуну подршку у огромним државничким и војничким напорима да спасете Српство и направите Велику Србију. Међутим, увек је било и биће неверника и издајника који нису разумели ваше визионарске идеје. Многи нису схватили да сте Ви Велику Србију видели на небу, а не на земљи. Многи нису схватили да смо ми Срби ваистину небески народ. Због тога и свега другог, драги наш Врховни команданте, позивамо Вас да нам се придружите и будете први председник Небеске Србије. У потпису: Изгинули борци 1. крајишке бригаде из Книна. И остали телеграми били су сличне садржине. Врховног команданта звали су изгинули борци 37. барањског корпуса из Вуковара, изгинули борци ударне Дринске јединице из Рудог, изгинули извиђачи из Ораховца, изгинули пилоти 3. ловачке ескадриле из Батајнице, изгинули тенкисти 4. моторизованог пука из Краљева и многи други. На војничке телеграме су се надовезали полицијски телеграми. Многобројни изгинули полицајци у своје име и у име изгинулих другова позивали су свог команданта да им се придружи. После полицијских телеграма почели су да стижу телеграми многобројних изгинулих Срба са свих страна бивше Југославије и сви су једнодушно позивали свог Врховног команданта да им се придружи и постане председник Небеске Србије. - Боже, колико га воле! - коментарисали су презапослени телеграфисти. - Зашто их не послуша и не прихвати позив?

Карикатура:

М.Величковић

13