Otadžbina

41*

КООМЕТИЦИ

* 639

дица, спиритус шш тинктура, сирће, млеко, зејтин, маст (иомада), сапун, белидо; руменидо и прашак. Водица. Миришљаве водице праве се или барењем п.ш кувањем, иди дестилисањем миришљавих теда. Оне треба, да се одмах употребљују, јер се брзо кваре. Према аиховом саставу, дејство им на кожу може бити иди омекшавајуће иди стежуће. Најобичније су водица од руже, од поморанџиног цвета, од матичљака, од нане, од пшене и т. д. Могу се употребљавати за тоадету, без штете за здравље, обзпрући се увек на оно, што је казано, ча претерану употребу парФима. Неке жене код нас умеју да праве дестидисану воду од краставаца и њом дице перу. Та је водица са свим невина и овако се прави: У један дубок сахан (кадајну чинију) мете се повећа Јиоља, а око ње свуд унакодо наређају се исечени котурићи зедених и ољуштених краставаца. Краставци се поспу прашком од истуцаних ситних пужића (које продају по бакалницама) и нрашком од млстике. Кад је то учињено, поменути се сахан поклопи другим подобним саханом и замажу се тестом по ободу т. ј. херметично се затворе; на се онда на тихој ватри греју (у пешчаном купатилу, на окрајку „шпархерда"). На тој топлотивода из краставаца предази у пару, ухвати се у виду воде за покдопац, који је хдаднији, и одатде капље у шољу. Посде 24 сахата добије се нридично водице. На тај прост начин могу се дестидисати и друге водице. Гад чега додају у краставце и прашак од пужића н мастику, ие знам у право, ако није за то, да би креч пужића задржао некакве киселине, којих може имати у краставцима; а мастика за то да би водици дада моћи, да се дуже одржи и да се не поквари.

(Наставиће со).