Otadžbina

СА ЈАВОРА

75

потпомагање у случају напада турског, како ће командант са Кушића шиљати команданту аријергарде — команданту посаде на Погледи — на ^сваки 20 минута по један батаљон да Турци виде, и да помоћ буде јака. Јавор, сад турска позиција, знатно надвишаваше наш положај. Ми из низине гледасмо Турке на висини. Они нас доминираху, али и огорчаваху против себе, те нам Јавор постаде жпва жеља, и све нам се поче врсти по глави, да опет наш бити мора. Но сад беше први посао спремити јаку одбрану. Сагласисмо се да ми утврђујемо Кушиће, и како у главном; а Илић оде заштитници рано. 28 јула на Кушићима. Већ не бијасмо лабави као јуче, то беше добар знак.

Дође депеша од команданта Ибар. војске: да ее нареди војводи Жарку и поручику Ковачевићу, да пошљу у Златар (планина изнад Нове Варошн и ка Беранима чете да проматрају, нарочито шта ће бити са војском Дервиш-пашином. То им је наређено, како бијаху на Чемерници с батаљоном добровољаца. Они одговорише : да ће послати у Златар Јована Глушчевића; а Маринка Леовца к Беранима, што је Глушћевић и извршио.

Командант Купшћа посла 28 јула у 7 часова преподне следећу депешу у Ивањицу: кКоманданту Ибарске војске. Турска војска нигде не наваљује границом, неколико чаркаша палили су до синоћ по Васиљевићима, Цмиљевцу и Равној-Гори почели. Послао сам две чете онамошњих војника да их врате. Моје су трупе: на Кушићу 4 батаљона и једна чета Моравичког. остало овог по граници пази на Турке. Оба Ариљска батаљона на Катићу да пазе и бране пролаз испод Мучња. Остатак II