Peštansko-Budimska skoroteča

180

на прошлоств више намЂ опасности нанети неможе. Са^Ђ видишћ , да те е фантаз1н варала: тм си предметЂ пређашн:ћ твое лгобави свакш данЂ предЂ очима имала , и ниси га познати могла, као ни онђ тебе. Ништа ше постонно на овомђ свЂту, мон драга, све е суета." Пихардова ше престала еднако образацЂ газдарице бмти. Слуге су н^ нко се бонли, и држали су го за безсомучиу, ерЂ бм често, кадЂ еммслила, да есама, сл^здеће р$чи мрмлала: „„0 Боже! Онђ , добрми РекторЂ, мои л^зпми Густика! 0 Боже, Боже!"" Д 0 П И С Ђ. Изт. банатске крајине, на концу Септ. 1842. На питање моје, које сам на једну љепу господичну србску управио : „како јој се С к о р о т е ч а допада?" добио сам баш по мојој жељи одговор овај: „Скор отеча је наш у сваком обзиру лист врло занимив, у толико више, што се у њему знаменити србски писаоци појављују, као: СветгЛ } Стаматовић, Др. Петрановић ? Др. 1овановић, Враз, Н. Боројевић, и остали, а од скора и наш вредни Вук; даље чланци, који се у Скоротечи штампају, јесу и за старе и младе, за мужке и женске,, за Србе и за све остале Славене; Скоротеча нам је стјециште србскога духа, западојужне слоге, славенске књижевне узајамности. Но чему сам се највише обрадовала," тако настави ова племенито мислеКа љепоти1Ј ,а з , ; то је, што се гдјекоји у Скоротечи пишуКи Срби по нјешто слажу са западном нашом браком у начину писања. Тако ваља! Само наирјед, ближе ступајмо једно другоме, ако желимо да процвјетамо. Далеко да б} г де од нас свако међусобно подозрјење! К тому и то је од велике користи за нашу литературу (западојужну) , што се у С к о р отечи мјеста и Вуковој, важности и савршенства пуној ортографиЈИ прави ! Покрај тога имају и Србкиње осим други забава и образе по најновијем помодном кроју и укусу г једном рјечју; Скоротеча је лист сваке преноруке достојан, којем и ме*,у иностраним повременим листовима с бољима чест и похвала пристоји, валужио је, да га Срби подпомажу, колико више могу, и чут.ају • као очи у гла-

ви." — Дивио сам се овом одговору србске красотице! — На то је запитам и за С. Н. Лист. „Давно га читала нисам, које зато, што се у њему све о неслоги њекој, зависти, осветп и омрази говори, које пак што Народни Лист одавно није уз Новине приложен." *) — Овако од прилике сви дољноземци правомислеКи суде и говоре. Немогу пропустити^ да вам несприобштим и то, да сам у Карловци био, и од једног важног и истинитога господина нар. депутирта разумјео, да су се многи од народни говорника дивно показили : особито наш Хаџић, НиколиК, Будимир. Каже ми и за г. Учр. Н. Н. и С. Н- Листа, г. Т. Павловића, да је и он говорио, ал' које проклетим кашљуцањем морен, које из буктећег родољубија једва је њешто кроз зубе пропустио. У прочем бијау сви итиме задовољни. — Да је јошвише енергије, и приправности у њему било, никад — бол.е! —. Но јелте, господине, Новине Народне сасвимт> другаче о томе зборише .... С. Б. Б. ТРГОВАЧКЕ ВћСТМ. Изг Пеште 6. т. м. — Одг 1. т. м. до данаст. овуда е прошло у ла^ама ране: пшениде 78^070, зоби 110,900, репице 14,100, ечма 4,(>00,. прое 300 вагана. Изг Пеште. Цћна ране на овдашнвои шлци 6 т. м. бмла е слћдећа: едант. пештанскш меро†пшенице 7—8 , наполице 5%—6 , ражи 4 У 2 —5 , ечма 4—4%, зоби од-в 3—3/4 кукуруза 4 У 2 —5 фр. НОШИВО. (ст. образомг ч. 12.)

*) Ова хвале вредна родолтобива Србкинл наша праведно осу^уе за неуредноств ли, немарноствли г. издавателн С Н.Листа, болЈ^ Пфенигсмагацина. Но валвда Ке га садт, изп|)ичати , а ст. нвоме ћемо и мм , будући намт. е ономадне послао дивно „Уважен1е браде," гдћ преучеНБ1И г. ппсателв весма премудро д^љазуе, да човеку ст. брадомт. и паметв нарасти ! ? ! Мора да И ОНЂ има браду, кадт, е тако ике памети ! ! А шта ће бити ст. онима, кои по нарави браде неимаго? Тм ће сигурно безт. памети остати! О СопсЈоп, Соп(1оп сЈиае 1е с1етеп11а сер11! Збмлл! Кодт. С. Н. Листа се особпта (реномена поавлтон). Лапе бвг за нћга само 51 неделн у годшш (будући е броева изишло на свћтт. одђ нћга само 51 ) , ове пакт. годпне онт, е опадао у мћсецу Августу и Септембру, а све друго лишКе опада у Октобру (Листопаду)! Буди Богв ст.

нами — те л то чудо нарави

У-

Листт. оваа излази два путв у седмици свакогв Четвртка и [ ]едед1; ; Четврткомт. на по табака ст> образомгношива, а Неделвомт. на чптавомЂ табаку. — Предплатитп се може на свакои ц. кр. пошти ст. полгодвшиомт, ц^номт. за изванске 5 фор. ср., за Пештанце 4 фор. 36 кр. ср., и у експедицШ ПештанскоБудимскогв Скоротече^ находећоИ се цри учредничеству у Пешти у Бедемскои улици (Ваз1е1 Саззе) №'о. 349.

У БУДИМу, Словима кр. Свеучилишта Пештанскогт..