Peštansko-Budimska skoroteča

212

спн> рускогг. министра просвЗзштен!л г. 1840 излазило е у П олбскои 28 новина и часописа, одт, овм 6 е бмло политичне, 22 учене и кнБижевне цћли. ЕГримЈ.ти валн брзину, како се лондонски листови разашилто. Тимесв, кол у 6 сатш изг гатра излази, и на лћпомг времену већг. у 6 саТ1и предг вече сгигне у Хавру, кон е одг Лондона удалћна 60 милн, (Свилодћлство у Грчкои.) Свплод&лство у Грчкои збогЂ географичногг положан и благе климе све више и више напредуе. Год. 1835 извезено 6 изт. Грчке свиде у вредности одт. 400.000 драхм1и, г. 1840 преко 1,000.000 драхмШ, и {ошг већма напредовати може. СИ6СИЦЕ. У Паризу живи едант. старвит военвш Комисарг Ноалг Кверсонк1ерес .1>. Онт. е год. 1728 у Валенц1еннеси ро^енг. Оваи знаменитми човекг, у пркосг своши старости , неосећа никакве слабости. О нђ четирг пЈ-та на дант. еде, самт. се бр1е , безЂ наочарШ чита и пише } умилвно пћва , весма добро спава. Тако1јерг и стихове прави , кои нису злочести. Врло радо приповкда и шалисе. Ожен1о се е 10ш ђ и у 90-ои сво10и години са шестнаистолЈзтноМ!. Енглезхшнвомг кон му е и св1на родила , но по несрећи у пороЗ^аго умрла. Нћгова баба 125 година стара пала е, и тако преминула. Оваи Ер1 ,дК1и стараи /ђ шалећи се сг прЈателвима вели: „ Н. васт. позмвамт. доходећегт. столећа на погребт.." КРАДЛБИВАЦЂ и ЛУПЕЖИ. У Амстердаму на вашару етовше еданЂ ћурч1н иредг будомг, у коши су се особити есиапи нродавали. Оваи е држао по обвхчам руке натрагв. На еданнутг осети, да му е нћшто у руке унало, погледи, и на^е златанг сатт.. Зачу^енг обазресе, и види едногг брзо пролазећегт., и пр1ателвски намигиватћегт. човека. Нћму се то подозрително учини, зато за наиболћ на^е полицји двити. На пштанћ, како е крадливацт. обучен-в бмо, и шта е на глави имао, каза } да е еданг господарг пре не1^.огг вреМена едну зверску кожу кодг нћга донео, и двана11СТБ капа одг нћ направити дао, а будући да е Гошт. за едну коже остало, начшио е и тринансту за себе, кон му е бадава дошла. Полицга наредбу учини да се сви, таково капе имагоћи потраже и похватаго , што и буде , и после учинћноп испмта показало се е , да е то разбоиничка чета била, кон е изђ 12 лица состонласе. Онаи, што е сатт. украо, гонћнтз одт. притнжателн , видећи на ћурчш

капу своЈои подобну , ммслјо е да е нћговг другг . здто сатг у руке му е спустјо, и тако е одкрило се опасно ово дружтво. 1оанг Гавриловићг. СТЕЧЕН1Е за перву Граматјческу К а н е г ( р у у народиои Карловачкои Гумна31и. С т } г п ; пг 1 )1\Лј Вмсокоучеио гтј Г. 1оашшПаителића, досадашн - 1згт> Профессора у Гумназјц овдатшљои, на зваше пограничногт школско !т> Д1ректора у славнои Брнади Панчевачкои. остала е у реченои Гумназхи празна Каведра 1-е граммат1ческе Классе. За снабд"ћти исту Каоедру сђ вредиммЂ, и способнимт. лицемт>, заклгочЈо е ПатронатЂ гумнаМалнми у засЉданш своме отт> 14. овогђ Мца , нвно и 17. и 18. феуруар!а 1843 держати се имугце стечеше (Конкурст) отворити. Са овомђ КаоедромЂ свезана е годишна плата отћ 600 фр. В.В. и 6 хватш дрва за ватру. Изискуе с.з пакЂ отђ Г.Г. КандЦата, да су ф1лософ1ческе науке са превосходствоМЂ совршили, — да кром^ Латшскога езмка , кога 1-1 е предавати, и Шзмецкш, на комђ "ће онаи, и проче науке предавати, и Србскш, на комђ ће и еданЂ и другји толковати, совершено познаго. При томђ мораго они о свомђ досадашЈгћмЂ ЧеСТНОМЂ , и Хр1ст1анскому закону сходномђ житш, као и о савршенго фјлософски наука, и о свогои досадашнБои зваиичнои служби достовћриа доказателства са своима прошинма Патронату поднести, и на уреченми данЂ устменомЂ , и писменомЂ испиту предЂ опредФ>леномЂ на то Комм1ссшмђ себе подвергнути. Совершено знанћ Ма^арскога , и Влашкога езћ1Ка сматраће се за особиту препоруку. У Карловцм 19 (31) Окт. 1842. ПатронатЂ Гумназ1е Карл овачке.

Листг оваи излази два путг у седмици } сј акогг Четвртка и Неделћ^ Четвргкомг на по табака ст. обрааомгношива, а Неделвомг на читавомг табаку. — Предплатити се може на свакои ц. кр. поштл сг полгодишнт-омг цћномг зп изванске 5 фор. ср., за Пештанце 4 фор. 30 кр. ср., и у експедицји ПештанскоБудимскогг СкороТече } находећои се при учредничеству у Пештн у Бедемскои улици (Ваз1еј Саазе) Кго. 349. *'»■■■ " ' ' т - ■■ — . ■ - = ■ -а У БУДИМу , Словима кр. Свеучилишта Пештанскогг.