Peštansko-Budimska skoroteča

116

Р а з г о I! о р '!» М е ђ у Отцеи], и С Н н О МЂ. [ељ немецкогТ)], одђ 1ована Балугџнћа. Св1нх» Опет1. већт. данх и ноћћ равши! Тект. шхо е полђ године прошло одђ како >111 вв1 рекосте; ,,Мм имамо данаст> дант. и ноћв равну или равноноћие." А наикраћш и наидуж1н данћ само по еданпутв у години долазе. О г а ц т». В иДимђ , како си малоуманЂ — Та баш!з за то и бвЈва, да су данЂ и ноћв двапутв преко године вднакиг. Од -Б наикраћегЋ до наидужегЂ мора еданпутћ, а од б наидужегЂ до наикраћеп, еданпутБ, ето ти онда да у два ма преко године мора равноноћие бв1ва. С бј н т>. Ал' самћ а башв правкти тиквант.! — Да, да кадт. 6 бј година само одб наикраћегт. до наидужегт. дана транла , онда 6 б 1 само еданпутв иреко године равноноћИб имали. Отацт. Немои се опет -б тбт ка го твое неразсудно шлган ћ лштити ; ер-к се тм изђ тогт. нечему врло полезномЂ научити можешБ. С б1 н т.. Чему то ? ОтацЂ. ЧовечЈи животђ има срећу и несрећу. М б 1 ћемо срећу као дуже, несрећу напроти†као краће, жалостние дане сматрати ; време иакт. коо безЂ велике среће и несреће т. е. умерено и у тијомђ задоволБству проће, као Дане равноноћиа предсгавити. Ови ће се последнБЈи дакле у твом-к животу као два проћу еданЂ садржати. ДоволБна основа кђ благодарнои молитви Провиђенго за до<5родетелпБ1и поклонђ твогђ живота.

Т р г о в и н а и И н д у с т р 1 а. Пешта 4 / 16 Марта 1843. ВашарЂ е узевшн во обште у среднго руку, нзузнмагоћн рукод ^лне робе, одт. кон се гомилама купуе; памучна е роба по стару цену : свилена и вунена напротив-в тога продае се са 10 % ниже. Чоа пакљ и вуна слабо се тражи, земалвски преснн производи продаго се, но тек г в задневну потребу: Шпекуланти се уздржавам одђ свакогЂ кунованл, имагоћи предч. очима грдне штете сл> трговином-в раане проузроковане.— ЗХаств чиста продае сепо 1бФор, цент. а олан одђ горушице по 13 Фор. ц: Восакљ се тражи и скупо плаћа 9 2 Фор. ц : за чудо при толикон чистоћи и б&лоћи хемическн урађенв! лоннн свећа , кое се тежко разликуго од 'б правБ! воштанБ!! Из 'б Србје истнна ман4 е число купаца дошло, него последн $гЂ знмногт. вашара , алн вредностб нзвода већа сеуказуе бБтстромт. и безпристрастномЂ оку, почемт. се нсно видц , да се при купованго н избору ,више на нуждне, поуздано урађене ствари, него на коекакве снтннце и лакрдш сматра: на пБгтанЗ., зашто се башт. садЂ за Срб1го тако мало ш а м п а н '1. р а купуе , одговараго Срби трговци, да нмђ сир±чт> при садаши '],мт., на земалБСКОМт. уставу утемелкномт. /;лад1,пји), ни е нуждио , ељ туђо- земиммт,. прескупБЈмт. вииомђ тугу и бригу разтериватн , и да су се осимт, тога и безпосличари умалили, кои су иначе само у пироваиго н проливу шампан^ра свого и народну срећу сматралн ! —.

X. Ћ.

II У 'Г Ћ П О СВЕТУ.

' У Т р с т у , едномт. одб наипоглашптн за ев ропеиску трговину градова брои се садт. 76,586 душа. Годнне 1842 родило се у г Грсту 3, 437 душа, а умрло е 2,863 и то 1522 одђ мужкогт. а 1341 одт> женскогБ пола. Хннезн не светкуго неделБншн дааЂ у седмици , нити та нмаго ! али прнпознаго и верум , као и сви Христшим у Спасителл и Избавитела Рода човеческогт>, когђ они Уагоо (1сусЂ) назБЈваго. ПОГРЕШКВ. У посл. чнслу сл4дугоће су се погрешке увукле : на стр. 111 вр., 11: н аш Ђ младБш ГусЂ, м. н а м т. младнн РусЂ ; вр. 25. в р а з м и т е л н о м. вразумително. ношиво. (сђ образомЂ ч. 7.)

ИздавателБ Димитрш ГовановићЂ. (Ва«1е1 Оак.че ]\г. 319)

У ПЕШТИ словвма В. а н м © л о а н к ж, % - \