Peštansko-Budimska skoroteča

350

особиго Стјхотворства. ПосмортиПушкина узвБШ1авасе измећудрм и, љпидбш Хомиковђ као Слчхотворацт.. Нарочито се н ^ говђ „С л а в л н с к 1 и О р а о к едно 10 штб непечатано СтЈхотпорен1е похва.ное, кое у рЈкописј обходи (цјрг.уЈиртт.). На дант> предЂ нашшљ полазкомт. посћте наст. шштб два млада Клирша изђ Се\пнар1е, Гоподинђ Волетичв и Господинт. НрбанчичБ, кои насЋ Чески поздраве, и оособи10 се у овоић езбшу одвеКт. умешно изразе. Они су се сваке седмице више сатш у нћму упражннвали. 1оштб ии е жао 6 б1ло , што ни самБ Господина Ма.чураничва видш и познао, кои се у ово време болестанн и у полјо налазаше. 1оштб истб 1 н дант. дођемо у Карловацт,, и кадт, смо се у гостилницу см4>стили, иосћтимт. н Читаоницу Господина Клобучарича, привременног -б ГрадскогЂ Судје, и Браћу Вокановиче, гд& смо се и до полноКи разговарали. Овд"ћ као и у Загребу нападну ме ОтечестволгобцБ! ст, вопросима: Зашто се Слованско Благородство отуђава отђ НародногЂ свогђ езБ1ка, и туђемЂ се спридружава? Зашто оно о томе наивише ради, да Словане помађари? Зашто Словани такове противозаконости сносе. а не траже кодт, Орона помоћи? Мон Господо! — реко н, оломе се полажу заиста дшоге и разне причине за основ б ; а н осимђ свега жалимЂ на недостатакЂ у спомогателннмЂ школама и НарОДНОМЂ ВОС11ИТаН1К) КОДЂ Н8СЂ. Тко обстолтелства Слована у Унгарји поннае, таи иостиже, да се на словопр "ћнномЂ путу овомђ злу неда помоћи, шго Словани гамо свои Посланика немаш. НашЂ е НародЂ нко сиромашанЂ, и у 6'1> дностђ погр )женЂ. Л' ирочемЂ Словани се доста здраио буде, и по возможности гласове уздижу.

Овд"ћ садш такођерЂ чуо основђ , зашто е Варошима на посл4днои Д1ети у Пожуну отказано Право гласа. бдант, сир'1 >чБ отђ Мађарски Посланика представи; Народностк бв1 се Мађара крозк то оштетила; буд^Ки су наивише Вароши Славенске. ©р ииђ 2Ве(г.

В Ћ С Т И. (П еш та.) Отт. 20. до 27. Сент. п. р. прошло е овуда ДунавомЂ за горнБ^н предћлт. еа различно.чЋ рааномм. свега 54 ла1 ;е; нзме!;у конх-б биио 6 19 иа1јш жнта са 64.700. 3. л. напол. са 4.239. 8. л. ражи, са 19.419. 13. л. зоби са 51.240. 3. л. нукуруза, са »300. и 8 л. репице са 43.652. вагана.

II У Т Б ПО С В I) Т У. (У Б е ч у) 28. Аггуста римскогг покушавана су у вече около 9. сатш механ1ческа една кола, да ли ћск> сама без -б конн моћи нћи; и заиста ово нмт. покушен1б као што су желили за рукомт, изиђе, ерч. су се кола верло добро, како су годб хт'];лн, дала пригибати . и нав1лти ; такођерт. јоштб по волћи могла су берзо терчати , н наедаипутћ опетт. зауставити се. На ш.нма су сЛ>днле 4. особе (персоне), — Далеко .поди иогј у свакои струки ил' науке или заната дотерати само кадт. су сложни и трудолшбиви. (КракавскЈи сказг.) Међу церковннм-Б здашнма у граду Кракау наиболн е церква свете Марје; големо и отлично едно здан.е (10ШТЂ отг 1226. годние) Сполашну ове церкве лћпоту днче шштб и два прекрасна торнн ; отт, овбј , као што сказун) , на еданЋ тороив н 4 к 1И Андреи Цшлект. на евонмг плећама горе узнео е гердио едно звоно, кт> чему се нанман']. 40. лшдји изискивало, да бш гасамо отг земл'1> нодићи могло.

Б.ТДИМСКА Л-УТР1Л. отђ 27. Септ. р. ]\го. 2 51 55 67 56 В}'ћићесе 11. Октов. р.

Стан4 дунава у Пешги. 26. Септ. п. р. 4.' 11." 3.'' 27. Септ. „ ., 4.' 10." 0'"

ИздавателБ Димнтрш ХоанновиКЂ. — УчредникЂ ДимитрФ ТеодоровићЂ (Ио8еп-ф(п§ ЕМго 285.)

Ј ПЕШТИ словмма Банме ловнмг *