Peštansko-Budimska skoroteča

409

Ово здашесодержи у себи подеемна, приземна, бдно — н двоспратеа устроенјн, и ииа е^анЂ торонћ. Што се твЈче подзелногт. стр°н' спредасе налази бданЂ подрумг, а ст. поребарЂ и састрагу 38. гавница, кое с у до^ро осигуране, утверђеие и довол>но мрачн е. Што се пакЂ тнче приземногЂ строн. у цВму се налази таки сђ проче.ш кодђ каше е дна капела, а далћ редомЂ: Канцеллаша ГражданскогЂ Капетана са 8 јоштб соба; Канцеллар1а Ф1шкала са 6 соба; ктоиу 2 собе за ГражданскогЂ Началника, 1 соба за Квартшрмаистора, 2 Стражаре и 1 Комли1'1онска соба; а заче.^ су заузели 10 манки тамница. Ввшина овб 1 соба износи на 16 стопа. О тђ приземногЂ овогђ строа воде скалинр 8 стопа широке на горнћ спрагове. У первомЂ спрату (бок>) отђ п !ице налазисе: соба, у ко!ои се суди, коа е 5° широка а 6 Ј 2' 9" дугачка, поредЂ н4 едиаке величине опетЂ соба за Гражданство, и обадве са предсобама. О тђ улице СудеисцогЂ дома назване устроена е: Званична соба за Тутора (Жогтипђ). и соба за Актуара: далћ три собе за 1нтабулацио, а после Зваиичних\а сиротства кон; се состои изђ четири на сводђ сазвЈдане собе. Са остале две стране сазБ ^дана е: Званична соба Урбари!ла (©шпђђифашс) 1оштб с-б две службене собе и са едном -б сооомђ , у коши е касса, а наииосле Варошко Судилинце (^ађСдепфГ) јоштб СБ две собе. У другомЂ кату устроена су с .тћдушћа меСта , као : Варошка Канцеллар1а 3' В' 2" ду 1 ачка , и 5° 1' широка, са седамЂ прозора и сђ едномЂ предсобомЂ ; далћ Званична соба за Експедштора и Прокураторја, кон е велика као и Експед1Ц1а. О тђ улице судеискогђ дома , налази се: Званична соба за данакЂ (©(еиегаш*)> една Званична, една за кассу и една за Граждане соба; дал'Јј Рачуноводственница, две собе и една соба за коз1мјссио. О тђ стране Парох^анске церкве находисе: шестБ соба, отђ коихђ су две опреД'15лене за Магтстратско Нотарство, а една е опетЂ за В1цебБ1ргермаистера, едка за 1на:инБ1ре, една за Мкономе и една за Варошкогђ Лаитиаита одређена. У заче .по су; две

нваничне собе за манипулшр«н& онб! новаца, кои се подђ 1нтересЂ даго, са едномЂ 1 оштб собомЂ у којои е касса, две Званичнице зи Судеиско Нотарство. ктому мштб е една Зваиична соба, и опетћ друга соба, у коши е насеа , за Званичну Варошку Каммеру. (конацг сл4дуе.)

ДАКАЗИ РАБЈНСКЕ М.УДРОСТИ, (из-б Талмуда п Мјдраша). Тко се за правицу заузима, таи диже Державу, а тко се охђ н^ уклони, таи приправлл овои проиастБ. Тежко се разболе Р а б 1 нђ Асси, и лежеКи на поетелћи, отђ своихђ Ученика обко.г^нђ , преправЈншесе за умиран-ћ. УнукЂ и ^ говђ присгупи кђ постелви гежпоболестногђ Раб11а, и видећи да му ед-кда плакао, упнта га; ..Зашто плачешЂ Раб1не ? а Неморали сваши погледЂ у прош.или твои животђ на радостБ ти 6 б 1 ТИ ? бда ли ни си самЂ свете Законе доволбно учк>, пакк и друге многе 10 штб у НБима иоучавао? Сво погледаи ове .У ченике, кои су д;ива доказателства великогђ твога трудолшбЈа и препохв :;лне твое марлБивости. бда ли си може бмти забасао и запустЈо се у исполнетк) побожктЂ и благогов^нногђ ЧиЕодЗзисгвоваша ? Но у томе Ке те свами радо са правичнвтчЂ своимђ осведоченкиЂ оправдати. А скромна она понизностб бб1ла е похсале достоина круна свио твои кр!шост1и ! Тб 1 никада не хтеде на то соизволити, да те Обхцество за Судца иабере, ма да е то нћгоаа башЂ понаивећа желн свагда 6 б1јв . Лпра†зато, премилБШ СБ1не мои, отговори РабшЂ Асси, тужи и плаче сердце мое. 11 самв могао правицу међу лгоде дЈ;лити, пакЂ са .«б то изђ зле разумл-ћне понизности запуст10. ;; Кои се о т ђ п р ав и це кјони, т а и е узрокЂ Державне рропасти/ (Д а н и ц а.)

В 6 с т и. (Пешта,) ГГрошасте иедеп-ћ доплов!о е овамопаробродт. „Ерешг," н довукао е за сооомђ 6 лађји чу