Peštansko-Budimska skoroteča

158

неће евакш добарт., кадЂ се пробуди, у теби свога прјателн и благодктела припознати, и гебе благодарственно благосилнти? Ни смо ли мв1 браКа и посланицм еднога отца? — Овако е онђ говорјо. — Носле ове бес-ћде почело се око Ангела смрти разведравати и сјнти, и 10 штб нћжше садг загр" лише се ова брагска Геша. Сам. М.

В 1 С Т и. Субботица- На мрошенје Г. [оанна Нунћа, овдеши^гЂ нашегг Иароха и Нам^ћстника, н на представиеше ВерховногЂ наши Народнн Шкоиа Надзнратеин Г. Еуген^а отђ ГБурковичв, биаговоииио е Нвјово ц. кр. Величество,наигћ Виагоутробнмн Монархг, гореререченоиг Г- 1оанну Вуићу, за н4гове у Хр1ст1анскон Науки, као КатЈхете, учин+,не засиуге, <јзеднк> зиатну Коиаину ск пантићнкоић всемииостинћише даровати. )

РАДОСТНО. У Оссћку ће до маио врћмена завестн и утемеићити тамошнви Домоишбцв1 едно Дружство за поспФ.шество*) Видимо изђ овога, како нашт, Всеиниостив^ишж Царг и КраиБ засиуге нашегг Народа ц ).ни , и у свакои ирииицБ! Особе засиужне у свом мииостб пр!има. Откуда си4дуе, да ни едногљ П. Т. почитаемог-в наши шкоиа Ревнитеин, кои своиски настои, у пунои м^ћри звашн) своме соотв ћтствовати, ова Царска ПревБк-ока Мниостб мимоићи неће.

ван-ћ Народнћга КнБижества. Довоибно 1 и се већБ на. то и подписаио, и нам-ћраваш пре свега основати Чнтаоннцу, коее оскуд-ћван^ досада се дубоко осећаио. Мшсао та, да имт. за Домовину само зато Свћтг немари, будући да подобнм Забава неима, мора свакогх Родоишбца разжаиостити, а итоме равно и подстрекатн да се томе недостатку доскочи. Онн се надаш , да ће ово Заведенје о 6 иинбшђ пиодом-б уродити, и Сиавонце кђ живићму душевномг животу пробудити, (Даница) П О Л К А. У Пар1зу е као изненада Сиавенска игра >5 П о л к а" зовома, у моду дошиа. Ова е игра Народно-ПоиБСка, н називасе у Парјзу ПоибскЈи Ваицерт. Она е тако друге модне игре угн^тииа, да ш сви, и миадо и старо, наирад)е играш: нити су УчитеиБИ играиа кадгодг тако много ученика и ученица имаии као садг, кадг, право рећи, сви жеие Ноику играти. СМЂСИЦЕ У Нев-1орку подигие су Го< поже за свои жекск1н родт. едну Кугиану , такођерБ и едно Равнитеиство Чтен.н: а и то се већБ уређуе, да отворе едну Нивннцу, у кого ће само Госпоже приступг имати, да се шгоћи разна вша забавинш и разговираго.

ПОПРАВЛЕН1Е. У печ »танБ1МЂ Сиовнма , к «и су НБ^ова Ексцеииекгџа Господннђ Арх1ешскопЂ и Митропои ^тЂ у ЗемаиБскомЂ Народномг Собору 4-га н (Ј-га Септемвр1» прош. год. у Вретисиави (Ножуну) говориин , сићдумће тупогрифјческе погр-ћшке увукие су се: као на страни 3. версти 3. вм-ћсто „ апс11811та Ме1е81а8" треба читати , 8асга1188ниа Ма1е81а8; на стр. 6. версти 14. вм-ћсто „ас1 гаНопет 1р8ат" треба читати, аЈ па(|опет 1раат; а н» сгр. 8. версти 14. вм^ћсто „Мох ргоро»1(ит теит," треба чнтатн, Нос ргоро81(ит теигп.

О тђ стране Издавателства препоручуесе О б л в л е н 1 е Г. 1оанна БугарскогЂ, Д^пломат. Землемћра, на издаван-ћ Сербскогв Земл^вида (&(ШМ(И^) садашнћгт. полтческогЂ стана Серб1е, цћлон Почитаемои Публши. Дћло е ово важно и нохвале достоино. Предчислити се на н-ћга моше овд^ у Пешти како кодт. насв, тако и кодђ Учредничества С. Н. Новина. Ц^ћна му е 2. Фор. сребра, а сђ Фарбама 1лум1Н1ратЂ ст> 30. кр. више. Предчислеше трае до 1. Ма1а тек. л-ћта. Скоротеча изиази у |'едмицБ1 2 путг, Четверском-Б н НедеиБОМЂ; цена му е како за овдашн-ђ тако иза стр* не Предчисиеинке за поиђ године 4 Фор. у сребру. Предчисиитисе може на свакои ц. кр. Пошти, и у Пешт* кодђ Издаватеид , у Ведемскои уиицш (33а(}е1 ®а(]"с 1Чго. 349.)

Издавателв Димитрш 1овановићт.. У ПЕ1ПТИ сиовмма Банмеиовммг.