Peštansko-Budimska skoroteča

159

н ; е заиста милина е бвмо чути. Д1;ца ваша Шолска, ко к) е Г. Рандхарт1нгерг краснопкша Учителв ово П^и ; е научјо , и коЈои су се 10ште миади игодн нзг Шко*е 1И>н1в овдашн'].гЋ Унјверслтета придружили, поала су Д° умиленјн. Шзваца кое нашегг кое нб^овогђ В4ронснов4дан1а бв1ио е до двадесетг. Ц-ћло П];н1е ово наредили су два Г. Г. К. К., и М., на кое су они веднкш трошак -Б употребћтли. Видећи наше Обшество ово нб 1 ово благо намћреиЈе, одма се сб нвима сложи, пакт. да бм Краснопкнје ово и у буд.пце обдержати цогли , договоре се, да свакш по могућству на то жертву прнносн ; и тако су многа Господа н Госпоже по 50, 100, и по 500 Фор. сребра на оваи светвш и благш |:онац"Б годишнћ давати зав г ];шали. П4ше се ово свилт. вообхце допало тако, да су Учителго Краснон&шв изт, благодарности едант. лепг лавроввш в1нац в на нстуку отт. кадиФе даровали, кои су в-ћнацт. две Госпоже н(,му и на главу поставиле !! *) Изг Беча, 29. марта, 1844 л. Посл4 Нраздника ночеле су овдк Тал1анске Опере. Трааће три м'Јсеца као и досадт.. На св-Јјтлбјн Нонед^лникт. бБ1ла 6 првшн» а мче у В 1 орникг друг!и путт. представлана Опера Норма Норму е представлала Г. Монтенегро. Првогт. вечера плаћане су ложе по 50„ а столица една но 10 Фор. сребра. Сн,'];т'[> е у наивећемЋ лтбопБттству на м 1 };сто нредставлеша ишао, надамћи се особито художество согожено са даромт. природе кодт. новБ1 Нћвача наћи. Нри свем 'б томт. што су ар1е изт. Опере ове дражестне, опет -Б се не само ше Нублјкуму допало; не го су се многи као преварени нашли. Но обштемт. мн1шк> овдешн^мт. , Г. Монтенегро могла 6 бј кодт. Г. Гра. Фнце Хассенбартт. , а Г. Мар1Н1и кодч. Г. Штаудјгла у школу нћи н п4вати учитн. Миланезске Новине ковале су Г. Монтенегро у звћзде, н с-б тбјм-б нам -б е дивн1е' што се ни са едномт. нашомг Н^вачицомг Хассен*) Н1е ли ово л$пг н дичант. едан -б прим-ћрг за ц4о вашг мнлб1и Род-б ? Заиста 6Стб. — — И заиста мшслимо, да ће свакЈи Сербинг, кои поннтје о Красноп4н1ш, кое се на ноте пћва, има^ ову слогу , лмбовБ и ово красно ПлеменитогЂ Об1цества ВечкогБ намћренје свеусердно похвалити, и чистомт. душомт. Богу вопити, да СвевишНБШ Творац -б ту нб10ву благородну слогу и лмбовб у се РДЦама укрћпи, то нбјово благо предпр1ат1е са сво1ом "Б свемогућност1м благопосп$ши: и то сђ тимх више; ер -Б кадг помнслнмо, да а КраснопЈнге човеку кђ совершенству н^говогђ изображеша н облагородјд, као и друге Науке служи, то вооб1це треба пожелнти н настоати, да овому л%пому прим4ру помогућству подражавамо, н да се поредт. други Наука и Художества, такођерг и у овои художественвои Красноп±ша Науки изображавамо. и.

барт-Б, Луцерг н ХаинеФетерЂ — ни близо споредити неможе. Видит' ћемо, како ће намг се остали Членовн овогт. Дружства допасти. Међутвш -б већв едва чекамо, да што прје ова три мћсеца прођу, те да наст. опетг наши Шшачи са пр1атнБ1мт. своимг гласовима увеселдвати почну.

В Ј С Т И. Из-б Карловаца. Нвшва Ек«'целленцја Господинг 1 осиф1 РалчичБ, Арх1ешскопЂ и МитропоЛ1ТЂ отпутовао в 31. Марта т л. одавде у ДалБ , и тамо ће се неколико дана бавнти : а 4. Апршл1а полази Овт. изђ Далн на Пароплову преко Ш -ште на Зема .1БСК1и Соборт. у Пожун -б. Богт. СвемогућЈн да Му срећан -б пут!> даруе и да Га у н^говомт. за мило Отечество и за обшенародн^ Благо добромт, предпр^нтјм подкр-ћпи. Чуемо да ће н НбЈово ВшсокопреосвЛ1ценство Господннђ Пантеленмомт. Живковичб, Епшкопђ Темишвирсми такођерт, оиш дана на Д^ету у Пожуаг ићи

ПРЕЖЕЛБНО УДИЧАРЕНФ. Познато е да су Енглези превелики Удичари, и они су ово художество, како сир !;чБ на удицу рБ1бу хватати треба, са своимљ многнмт. покушен1нма, усовершенствовали. Но иа жалоств умалмесе рмба у Енглезскимг р'ћкама све већма, едно зато, што се вода са свакомг нечистотомт, кое изг Фабрјка кое из-б другихт. дћлаоница (2Бег?(1а((е) посвакш данх иочишћеномг и у нм бацамћомг ико квари, а друго зато, што ршбу и многоходећи по р^кама паробродн расплашум, тако, да се већБ рв^бе за удичарен4 у р];кама више скоро н неналази. Но Енглези удичитн желвни , особито богати, предузимам путешеств1а у странне земл4 и пред4ле , гди се рв^бе много налази, пакг к> тамо на удицу хватам. НаисилнЈи, наибогатји и наигорделБив1и Еиглеза можесе у Шведскои и Норвепн преко л4та видити, кои су се норедг р%ка у колибицама настанилн , пакг тамо безг свакогт, нмђ сметаин више месецш рмбу на удицу ловећи пробаве.

П Е Ш Т А. Пи сио на Господина ЕугенЈа отг ГБурк о в и ч б , Верховногг наши НароднБ! Школа<<Надзнратели, от-б Г. Г. Лазара Теларовича Дћтоиаставннка Мохачког-Б, и Гавршла Оомича наименоваиог 'б Дћтонаставника Боботскогг, у коему они на умноженје Фовда наши Народнш Школа сваке године жертву прииоснти завћхцаваго , сстб слћдЈмће.