Podgorac

33 „Подгорка-Аграр"

сЛТодеораи,

СПРЕМНИ И АГРЕГАТИ

ж Велико интересовање за малину и жуту џенарику.

ж Директор „Подгорке" Д. Николић обећао откуп малине и ако не буде електричне енергије.

У Г. Црниљеву откуп почео прошлог уторка, а у осталим местима од понедељка, 14. јуна.

Пред овогодишњу сезону откупа малине обављене су опсежне припреме. На састанцима са откупљивачима у 33 „Подгорка-Аграр“, генерални директор Драгољуб Николић и директор примарне производње Зоран Иконић, су истакли да је на нивоу заједнице воћара предложена аконтна цена од 9 за први и 7 динара за други квалитет малине. Још је речено да ће цена зависити и од других фактора у моменту откупа, а пре свега од ратне и енергетске ситуације, тако да су корекције могуће.

Према речима директора Николића „Подгорка" је обезбедила агрегат који ће омогућити хлађење и замрзавање три вагона малине дневно, што ће у случајевима нестанка електричне енергије бити довољно за несметани откуп.

У случају ваздушне опасности откуп ће се вршити у кругу фабрике и у магацину код пијаце, док ће се један део директно са откупних станица возити у услужне хладњаче.

Аконтно „Подгорка“ је произвођачима малине испоручила 750 тона ђубрива као и осталу робу потребну за пролећну сетву. Тако је већ инве-

стирано у откуп 5.000.000 динара, па се оправдано очекује успешна сезона и коректан однос произвођача према „Подгорки“.

Откупљивачи су захтевали да на почетку откупа буде довољно новца како би се коректан однос градио од самог почетка, што је директор Николић и обећао, али је захтевао и бољи квалитет робе и већу одговорност откупљивача на свих 75 откупних станица ове задруге.

Такође, напоменуо је „Подгорка", ће откупљивати ове сезоне и жуту џенарику, купину, шљиву.

Снежана РАНКОВИЋ

Ма тутаата

33 „Пепка"

15. јун. 1999.

У ЗАЈЕДНИЧКИ РИЗИК

Једна од најуспешнијих задруга у Колубарском округу, 33 „Пецка“ из Пецке, интезивно се припрема за сезону откупа јагодичастог воћа-првенствено малине. Планирано је да се откупи око 2.500 тона „црвеног злата". Авансна цена за ову годину је 9 динара за прву и 7 динара за другу класу.

Ове године род малине је просечан па се са реалношћу очекује откуп и пласман 2.500

тона малине, уколико то дозволе услови. Хладњача у Пецкој може да прими 3.200 тона воћа. Од директора Живојина Плавшића сазнајемо да је пољопривредницима унапред исплаћено кроз

Детаљ са прошлогодишњег откупа малине

аванс за 50 вагона малине (односно за 1/5 од укупно планираног рода), у разним робама и

репроматеријалу. Сада је извесно да ће откуп малине ·с пратити проблеми

везани за евентуалне нестанке електричне енергије, као и нафте. О томе директор

Плавшић каже:

-Ми смо веровали нашим пољопривредницима и дали им унапред репроматеријал, зато се од њих очекује да уђу у ризик који очекује и нас као задругу. Уколико услови и цена буду бољи по нас свакако ће бити и за њих. Ми ћемо учинити све да откуп малине буде што бољи, да роба не пропадне због струје, а све остало ће ићи уобичајеним током. Ми улазимо у откуп са ризиком. Ако се деси да малина пропадне ми ћемо имати велике губитке, а сељак неће пропасти због једног рода малине, само ће му бити теже-истакао је Плавшић.

Авансна цена од 9 и 7 динара можда ће бити и повољнија за произвођаче. Очекујемо и поред свих проблема, због рата у земљи, с квалитетну – бербу, успешан откуп и повољну цену, као и благовремену исплату.

Малина ће се откупљивати на 40 откупних станица. Све припреме за откуп су завршене на време.

Снежана АНДРИЋ

33 „Лопатањка"

ОТКУП НА ПРАГУ

Земљорадничка задруга Лопатањка“ из Лопатња ове године очекује добар и квалитетан род малине, али и велику конкуренцију. Све припреме за откуп су завршене. У предстојећој сезони очекује се да се откупи 300 тона малине и 100 тона купине.

-За сада немамо проблема око организације посла-чули смо од директора задруге Привислава Мирића који нам је о целом овом послу још рекао:

-Планирали смо да откуп почне у периоду од 15. до 20. јуна на десет откупних места. Тренутно нам се произвођачи малине жале да се саднице нагло суше, па је пожељно да се консултују стручњаци. Ми смо пољопривредницима дали авансно ђубриво, хемијска средства, семенски кукуруз и осталу

робу. Дато је више робе у паритету, у односу на претходну годину. Поверење пољопривредника је на нашој страни-истиче Мирић-па тако очекујемо добру сарадњу са пољопривредницима из Лопатња. Авансна цена малине је одређена, а надамо се да, уколико услови продаје буду на нашој страни, биће повољније и за произвођаче.

Ове године лопатањска задруга слави стогодишњицу постојања и једна је од најстаријих задруга на овим просторима. Јубилеј није обележен како је то било замишљено, због већ познате ситуације у нашој земљи.

С. АНДРИЋ

33 „Агроплод“

КАМПАЊА МОЖЕ ДА ПОЧНЕ

33 „Агроплод“ из Осечине приводи крају припреме за откуп јагодичастог воћа који почиње 14. јуна, а по потреби и пре.

- У предстојећој сезони планирамо да откупимо 400-500

тона малине, где је већ

око 150 тона авансно уговорено ·

у замену за 400 тона вештачког ђубрива, 10 тона семенског куку-

руза, прскање, пољопривредних ма-

2 тоне средстава за шина, делова и гума. Што се тиче чувања воћа у хладњачама, наши стални купци су обезбедили агрегате у случају нестанка електричне енергије, па тако да са те стране проблема неће битирекао нам је директор задруге

Душан Милошевић.

Наравно, планира се и откуп купине, а касније и шљиве, у зависности од рода.

33 „Агроплод" располаже са 15 откупних станица, а нафта за превоз је обезбеђена.

Ова Земљорадничка задруга врши још и откуп дрва за огрев у замену за пољопривредну механизацију и делове, и тај посао ће се одвијати током целе године.

Жељко НИНИЋ

“: