Podgorac

15. јун. 1999.

Тела лата

Елементарне непогоде на подручју општине Осечина

ГОРЕ ОД НАТО-а

Земљотрес од 30. априла, који је повећао оштећења на већ "начетим" објектима, град од 22. маја, затим олујни ветар, јака киша и местимично ситан град од 4. јуна ове године, проузроковали су на подручју општине Осечина укупну штету од преко 11 милиона динара. То је више од 10 одсто од националног доходка у овој општини, чиме је испуњен услов за добијање помоћи из средстава Републике. '

Град је 22. маја донео доста проблема Осечини, С. Осечини, Плушцу, деловима Белотића, Бастава и Комирића. У Пецкој је права бујица текла варошицом. А 4. јуна, невреме праћено градом протутњало је кроз Лопатањ (засеоци: Ива, Караула, Мирићи,

Живановићи, Радивојевићи и Андрићи), затим Драгодол (Андрићи и Ива), Коњиц (Миросавићи, Јаловик и Прљуша), Скадар (Ђермановићи и Саватићи) и Царину (Пуљези, Топаловићи и Васићи). Штета на воћу (шљива, малина и купина) процењена је на 5.850.000 динара, на житарицама (пшеница, овас, кукуруз) на 1.266.000 динара, на повртарским културама 500.000 динара, а на путевима, где су јаке бујице однеле површински слој-600.000 динара.

Тако су протекла два и по месеца

невреме и земљотрес донели више невоља грађанима општине Осечина него агресори из НАТО пакта.

ДС

Центар Осечине - фотографија из 1920. године

За време ратног стања у нашој општини

СНАБДЕВАЊЕ БЕЗ (ВЕЋИХ) ПОРЕМЕЋАЈА

У данима агресије на нашу земљу један од главних задатака општинског Штаба цивилне заштите, органа локалне самоуправе, јавних предузећа и служби, као и трговинских фирми био је да обезбеде услове грађанима за што нормалнији живот. Чини се да се у томе и успело, с обзиром да није било већих поремећаја ни у једној области у однопсу на стање пре почетка рата.

Дефицитарни артикли, као што су јестиво уље и шећер у неколико наврата су стизали у трговинску мрежу 33 "ПодгоркаАграр" и 33 "Пецка" и дељени су по списковима · домаћинстава, како би расподела била што праведнија. Брашна је било, бар на почетку, довољно за све. За пекаре је обезбеђено по 400 килограма недељно, што је допринело да се избегне несташица хлеба. Најтеже се долазило до детерџента и цигарета, мада су и на том плану уложени велики напори да се несташица ублажи.

Гориво, било да је реч о бензину или дизелу, стизало је на бензиску пумпу у Осечини и остале пунктове у општини. Можда сви нису задовољни количином бонова које су добили и тешкоћама око њихове реализације, али, ипак, приоритетни потрошачи су могли да обављају своје активности без већег застоја, а пролећна сетва је успешно завршена.

Снабдевање електричном енергијом, упркос повременим али краткотрајним искључењима било је добро. Телефонски саобраћај је функционисао, мада повремено са тешкоћама због проблема у другим

градовима. Доста муке било је око пријема слике или тона на ТВ и радио апаратима јер су агресори порушили велики број репетитора и предајника.

Водоснабдевање се одвијало без икаквог застоја, што је најбољи доказ спремности ЈКП "Осечина" за функционисање и у најтежим условима.

Рат је прошао, са његовим последицама, сигурно, још дуго ћемо се суочавати, али остаје утисак да су организатори свеукупног јавног живота на овом подручју, без обзира на понеки пропуст, успешно положили тежак испит у најнезгод-

није време. (Д.С.)

сТодеораи, У

Кратке вести

6ЈУГО-ВОЋЕ"

Земљорадничке задруге „ПодгоркаАграр" и „Пецка" ради заједничког наступа на тржишту, обезбеђења средстава за откуп и горива за превоз, онда усавршавања технолошког поступка паковања воћа у ситнију амбалажу, као и избегавања нелојалне конкуренције, са још једним бројем фирми удружиле су се у групацију „ЈУГО-ВОЋЕ". Ту су још: 33 „Лајковац“, „Србијанка“, „Телеком“, „Југопетрол“, ЖТП И „Београдска банка".

Свака од поменутих фирми даје по четири представника у Скупштину „Југо воћа“, а у Управном одбору се налази и по један пољопривредни произвођач. Испред 33

Мирчетић из Остружња, а испред 33

„Подгорка-Аграр то је Живота

„Пецка" Александар Миросавић из Коњица.

РЕКОРДЕР

Захваљујући републичком Министарству за пољопривреду, регионалним задружним савезима и заводима за статистику, спроведена је акција, сумирани и саопштени резултати такмичења за најбоље произвођаче хране у Републици Србији у 1998. години.

Међу републичким рекордерима је и име Селимира Перића, пољопривредног произвођача из Гуњака, који је лане био најбољи произвођач купина. Он је на површини од једног хектара остварио производњу од 30 тона купина.

СЕЗОНЦИ

Због осетнијег повећања обима послова, који се очекује у наредном периоду, 33 „Подгорка-Аграр“ ангажоваће тридесетак сезонских радника. Сазнајемо да ће код овог, истина привременог, запошљавања имати предност деца радника овог колектива.

ДЕ.

Политичка збивања: О0 СРС Осечина

ОДБРАНА ЗЕМЉЕ -НАЈВАЖНИЈИ ЗАДАТАК

Половином априла у ратним условима одржана је ванредна Скупштина (000) (256 Осечина. Као гости присуствовали су председник Окружног одбора СРС Колубарског округа, посланик Драгољуб Пантић, затим потпредседник Милош Лукић и Дарко Глишић.

-Скупштини није присуствовао одређен број делегата из оправданих разлога-рекао је Зоран Мијаиловић председник радикала из Осечине, јер су се одазвали позиву за мобилизацију у редове Војске Југославије и тако осветлали образ ове странке.

Поред питања која су уобичајена за рад Скупштине, доста се говорило о новонасталој

ситуацији у нашој земљи. Делегате и госте Скупштине по овом питању упознао је председник Окружног одбора, народни посланик Драгољуб Пантић. Посебно су истакнуте активности Владе Републике Србије на одбрани земље и очувању стабилности као и функционисање свих виталних капацитета који су од животног значаја за наш народ. Пантић је похвално говорио о раду одбора у Осечини и истакао висок морал и добар одзив радикала у ВЈ.

Савет за информисање ове странке је нагласио да ОО СРС наставља свој рад као и до сада. Радне просторије су отворене сваким даном од 8 до 12 часова, без обзира на знак ваздушне опасности. Сви заинтересовани се могу обратити за помоћ, савет, учланити се, или једноставно поразговарати о темама које их интересују.

; С. АНДРИЋ