Podgorac

4 СПодтораа,

Пеољио ом бога

16. август 2000.

МАЛИАНА ЗА ПОНОС

Тако кажу у домаћинству Предрага Теодоровића из Лопатња који је ове сезоне набрао 10,5 тона малине.

Нас шесторо успевамо да обрадимо један хектар засађене малине. Ове године смо добро прошли обзиром на сушу. Ове године смо засадили и купину. ПОРЕ малине као основне делатности, држимо 35 оваца и 5 крава. Млеко предајемо, а имамо и воћа.

Шта млади пољпривредник Предраг (1959год) мисли о младима на селу

Лично сматрам да се у селу може лепо живети и успешно производити. Мој старији син Горан (18 год) остао је на И јер сма– трамо да може лепо да се живи. Када село има добар пут, воду, струју и телефон, млади могу и да изађу са друштвом где желе, а и да од рада на пољопривреди буду успешни И ОВвОљни.

редрагу у помажу мајка, отац Душан, супруга МАЕИ два сина (млађи је ученик економске Пе у Ваљеву).

Напоран рад и труд се исплате, како рече Предраг, а његово вредно домаћинство нас је уверило у то радом и делом.

Резултати су видни, а његово је домаћинст—

С. АНДРИЋ

во успешно и угледно.

У четири села у општини Осечина

ВЕЛИКА ШТЕТА ОД ГРАДА

Невреме праћено крупним градом неправилног облика, које је 15. јуна захватило четири месне заједнице у општини Осечина, проузроковало је огромну материјалну штету на пољо– привредним __ културама, стамбеним, економским и помоћним објектима, на којима је полупано преко 100.000 кома– да црепа и велики број прозорских стакала. .

Комисија за утврђивање штете од елементарних непогода, након обиласка пострадалог подручја и детаљног увида на терену, проценила је штету на укуп– но 6.360.000 динара и констатовала · да

су у Комирићу, Коњуши, Горњем Црниљеву и једном делу Драгодола највише настрадала кукурузна поља,

затим засади јагодичастог воћа (малина и купина), шљивици и други воћњаци, повртарске културе, пшеница и овас, као и кровни покривачи на зградама. Од Владе Републике Србије затражена је помоћ за санцију наведене штете 5;

СУША УЗИМА СсЊоОЈ НА

Велика суша у току пролећа и лета, угрозила је целокупну биљну производњу. Жетва пшенице је завршена, кукурузу прети још веће сушење. Велике штете као последице града

Приноси пшенице (преко 3,5 тона по хектару) су изнад очекиваних, а квалитет такође. Као и до сада, у Подгорини нема тржних вишкова.

Што се тиче кукуруза, засејане су све планиране површине. Већ сада је извесно да ће принос ове културе бити далеко испод очекиваног. У периоду наливања зрна потребно је много више влаге, а по брдима је већ крајем јула дошло до сушења. Кукуруз се још држи једино поред речних токова где се врши наводњавање.

Ових дана на пијаци је скочила цена

прошлогодишњег кукуруза са 4 на 8 Ј динара. То је условило раст цена 1 концетратима, што опет утиче на ! цену стоке која из седмице у сед-– ] мицу опада. Све је већи проблем како прехранити стоку, не само у | току предстојеће зиме, већ и + наредних месеци. ; Град, који је падао 15. јуна је највише погодио Горње Црниљево, ' део Плушца и Коњушу. Штета је | процењена на око 6.500.000 динара. " Одговор од Владе Републике | Србије на упућен захтев за помоћ овим селима још није добијен.

Као и све остале културе, ни дуван неће бити као претходних година. Берба је почела, али произвођачи нису задовољни, како приносом, тако и квалитетом.

Суша је ове сезоне узела свој данак и купини која је након изм– рзавања веома лошег квалитета. Бе добра киша би могла поправити тренутно стање. Земљорадничке задруге и и Ма имају РАМЕ став око плаћања (за сада 20 динара по килограму). 33 "По пао О ЕВ има у плану да откупи 200 тона. хладњачи ове, као и задруге у Пецкој, још има доста непродато купине прошлогодишњег рода што је утицало на формирање цене ове године. Овом при– ликом споменућемо Јована Јовановића из Туђина, једног од најбољих произвођача купине. Прошле године је

произвео 8 тона, а сада очекује при око 1 вагон.

'Подгорка-Аграр врши откуп јабука (у плану 150 тона) по цени од 2,50 динара за дестилерију и 3,00 динара за концентрате.

– Већ сада се зна да ће род шљиве због града и вискоких температура, бити далеко испод очекиваног, као и квалитет – чули смо од Зорана Иконића координатора примарне производње у

3 "Подгорка-Аграр", – Сорта почегача је ситна и у јуну је у просеку било 40% опадања због града, суше, измрзавања и

од у“ дана у

У "периоду. Подгорини избило седам пожара без

већих штета. Ватрогасна јединица ефикасно деловала. Препоручују се мере предострожности.

до 12:07) десило се седам пожара. нам је рекао:

ватили су ниско растиње, њиве гробља, воћњаке) и" простиру се на простору од око 10 ха. Поред високих "температура, узрочници су људски фактор (непажња) и у два случаја | електроводови. Ми смо интервенисали у свих седам случаја благовремено и успешно. Опасност од _ избијања — нових пожара још није прошла. зато се упозоравају грађани, да буду. опрезни при

= У периоду високих дневних "тем- | "пература за само седам дана (од 5.07 |

Мирослав Радуловић, командир 8Ј |

– Сви пожари су тав. шумски (зах- |

паљењу ватре, да не НАЈ неугашене цигарете и сл. С. А)

болести. Све у свему, ово је била ло:. година за воће.

– Произвођачи морају озбиљни: прићи заштити, ђубрењу и по могућност» заливању, ако мисле да имају добар род и квалитет воћа, – саветује и пре поручује Иконић.

С. АНДРИЋ

Домаћинство Горана Томића из Царине има 8

најбољим _ произвођачима То показује и

| такмичењу у Бранковини. О свему овоме 27огодишњи Горан нам је

Малином се бавимо одавно, од 1962. године. Тренутно је засађена на површини од 2 хектара. Произвео сам 15 тона и све предао 33'Пецка" са чијом сарадњом сам увек био задовољан. Новац ћу употребити за куповину кола, фрезе и наравно за проширење засада и куповину још неких прикључака за пољопривредне машине.

Да ли је тешко бити тако добар пољопривредник И није, ако се производи нека култура онако како то захтева. Све мора бити обрађено на време, заштићено и обрано. Ове године сам плаћао 9 радника. Само брање није тешко, али обрада је скупа и тешка.

Чиме се још бавитез

Ове године сам засадио 15 хектар: купине. Имамо 20 оваца, 7-о крупне стоке шљиву и наравно све оно чиме се бави свако сеоско домаћинство. Ове године очекујем 5 тона купине. Суша је ове године умањи. принос, али ја сам ипак задовољан остваре · им приносом малине.

Шта друго рећи него – свака част Томићи – наставите овако и Подгорина ће увек имати рекордере. С. АНДРИЋ