Podgorac

||

= (=)

<= о

~ о “<< =ома

МИ ЕС ИСО ОРО АРА ет см

~

31. децембар 2002.

рата о.

И ове године значајна улагања у школске објекте у Подгорини

СКУПО ОДРЖАВАЊЕ

ху сеоским школама смањује се број ђака, али расту проблеми /трошкови/ око поправки оронулих зграда“Отворено питање оправданости инвестирања у нове Школе

где је мало деце“

У основним школама на подручју

· општине Осечине, у које је у овој школској

години уписано 1.166 ђака, ученички простор не представља проблем јер се број деце стално смањује /ове године са 53 у односу на претходну/. Међутим, невоља је у томе што су зграде, нарочито на сеоском подручју, у изузетно лошем стању. У неколико случајева у толикој мери да им прети рушење, односно затварање.

Због тога су школе у сарадњи са општином, понегде и уз помоћ месних заједница, сваке године принуђене да преузимају неопходне кораке у правцу стварања нормалних услова за рад.

- Прошлог лета у централној школи у Пецкој извршена је реконструкција подова 10 учионица, замењено неколико дотрајалих врата и префарбана комплетна столарија - каже Величко Илић, директор ОШ "Чеда Милосављевић'.- У Гуњацима су

· комплетно замењени олуци и предузете

мере да се уреди столарија на ђачкој кухињи, а кречење учионица, тамо где то није рађено лане, обавиће се у току ове школске године, преко викенда.

Сличних активности било је, или се планирају, и на подручју матичне ОШ "Браћа Недић" из Осечине. Зграде

издвојених одељења у Драгијевици, Баставу и Плушцу летос су делимично реновиране, а оронулим школским објектима у Остружњу и Горњем Црниљеву тек предстоји озбиљна реконструкција.

- За ова два објекта обезбеђена је потребна документација и новац за поправку у износу ос 10 милиона динара истиче Живорад Бојичић, председник ИО СО Осечина.

Поред тога, предузимају се мере за обезбеђење средстава за поправку свих осталих школских објеката, изузев у Белотићу, где је пре две године урађена нова школа /за 15 ђака/. Планира се реконструкција старије од две зграде у Осечини - "горње школе" - у којој наставу похађају средњошколци Издвојеног одељења Економске школе из Ваљева.

Размишљала се и о изградњи нових мањих уместо оронулих школа, на пример у Сирдији јер је одржавање дотрајалог објекта - прескупо, или Коњуши, где већ дуже од једне деценије нема наставе, с обзиром да је школа у рушевинама. Међутим, због сталног смањивања броја деце све чешће се поставља питање оправданости таквих инвестиција.

Д.САВИЋ

СТодгораи, 5

Из вртића

"ЛАНЕ" ПРОСЛАВИЛО 20. РОЂЕНДАН

Ове године је пуних 20 година од оснивања Дечјег вртића "Лане". Свечано је прослављен рођендан ове предшколске установе. На прослави је био присутан и први директор Томислав Станимировић, затим Милан Симић и садашњи директор Душица Васић, председник СО-е. др Душан Миловановић и председник ИО Живорад Бојчић као гости. Све радости и проблеме ове установе пропратили су раднице које су ту од првог дана. То су Гордана Ђурђевић (васпитач), Зорица Јанчић (економиста), Снежана Давидовић и Драгица Алић, сервирке. Оне су за свој дугогодишњи рад пригодно награђене. Од њих смо сазнали да је на самом почетку рада вртића било осам запослених и 28 деце.

Сада са 85 деце у целодневном боравку и 174 деце у предшколским групама ради 21 запослен радник.

Приређена је подела пакетића у Дому културе. КУД "Вук Караџић" из Лознице извео је дивну представу за децу "Зачарана принцеза". Деца су добили своје слике са Деда Мразом на календару.

СА.

У Пецкој - проблеми са снабдевањем електричном енергијом ШКОЛА ТРАЖИ АГРЕГАТ

хЗбог честих вишечасовних нестанака струје ове године изгубили смо неколико радних дана - каже Величко Илић, вд. директора ОШ "Чеда Милосављевић"“ Председник општинске владе Живорад Бојчић најављује да ће идућег пролећа бити завршена велика трафо-станица, која ће решити садашње проблеме у Пецкој и околини“

Чим падне киша или почне да дува ветар у Пецкој и пет оближњих брдско планинских села готово обавезно долази до прекида у снабдевању са електричном енергијом. Нестанци струје обично трају по више часова, а у удаљеним насељима и теже приступачнијим деловима мреже и много дуже.

Због тога читав овај крај има озбиљних проблема, што баш није примерено времену данашњем - на почетку трећег миленијума. великом броју захтева из свих шест месних заједница за што хитније решавање овог проблема придружила се и ОШ "Чеда Милосављевић" из Пецке.

- У току ове године у централној школи и њеним издвојеним одељењима изгубили смо неколико радних дана због тога што нисмо имали струје - каже Величко Илић, в.д. директора. - Да би деца пре мрклог мрака стигла до својих кућа часови су понекад скраћивани на 20 минута. Зато апелујемо на СО Осечину да нам одмах купи агрегат или да види са електро дистрибуцијом да се актуелни проблеми више не понављају или макар сведу на најмању могућу меру.

Илић подсећа да централно грејање у овој школи, такође, не може да ради без струје и пита се:

- Шта ће бити ако у току наредне зиме по 4-5 сати дневно останемо без електричне енергије, као што је то до сада

често био случај2

По речима Живорада Бојчића, председника ИО СО Осечина, у Пецкој се приводе крају радови не великој трафостаници снаге 35 киловата, чији се завршетак очекује идућег пролећа, највероватније у мају. Тек тада ће проблем снабдевања електричном енергијом на овом подручју дефинитивно бити скинут са дневног реда.

Док ова трафостаница не буде пуштена у рад житељима Пецке и околине не преостаје ништа друго него да се надају што повољнијим временским приликама и ревноснијим интервенцијама дежурних електричара кад се за то укаже потреба, а школи, можда, и у неки половни агрегат, с обзиром да је нов прескуп за овдашњу тренутно прескромну материјалну ситуацију. До. На конкурсу СО Осечина за стипендирање дефицитарних кадрова

МОЛБИ КОЛИКО И СТИПЕНДИЈА

У жељи да заустави одлазак младих стручњака у друге средине и ублажи актуелне кадровске проблеме на свом подручју СО Осечина, први пут после много година, доделила је пет стипендија студентима из ове општине чија су будућа звања, по овдашњим приликама и критеријумима, дефицитарна.

На велико изненађење покретача ове иницијативе конкурс за стипендирање недостајућих профила стручњака није привукао очекивано интересовање. Тако су стипендије добили практично сви који су благовремено конкурисали два студента математике и по један медицине, архитектуре и енглеског језика. ДС.

Из Црвеног крста

ДОБАР ОДЗИВ ДАВАОЦА

Недавно спроведена акција добровољног давалаштва крви, коју су организовали ОО Црвеног крста у Осечини и служба за трансфузију из Ваљева, наговештава боље дане у овој области. У Пецкој је крв дало 17 давалаца а у Осечини 26, што је сасвим добар одзив имајући у виду да велики број људи даје крв мимо организованих акција, својим најближим или пријатељима.

Драган Станковић, наставник из Пецке је у овој акцији учествовао по први пут. Председник Црвеног крста, Милица Драјић је такође нови давалац крви као и Ружица Саватић, радник у апотеци.

Бројнији су они који су вишеструки даваоци крви као што је др Душан Миловановић /36 пута/, Анђелија Миловановић /38/, Милан Павић из "Крушика" дао је крв 79 пута. Злате Јовановски 76, Васић Драган 60, Владан Грујичић 58, Петровић Ж. Радован 58..

Корисницима МОП-а (40), центар за социјални рад је поделио хигијенске пакете које је обезбедила хуманитарна организација "СОЛИТАРЕ". Пакети ће се делити и у фебруару.

СА.

Свечано испраћена децембарска класа регрута

ДОЧЕК У УНИФОРМИ

Од 12. децембра 27 младића из Подгорине стасалих за војску налазе се на одслужењу редовног војног рока у јединицама ВЈ широм државе. Неколико дана пре поласка њима је приређен традиционални пријем и заједнички свечани испраћај, овог пута у просторијама ОШ "Браћа Недић' у Осечини.

У име СО и Војног одсека Ваљево, који су организовали пригодну свечаност поводом одласка младих регрута из ове општине у војску, децембарској класи лепе војничке дане пожелели су Живорад Бојчић, преседник општинске владе Осечине и пуковник Драгослав Станић, командант Војног одсека.

После тога, саопштен је распоред и исплаћени путни трошкови до касарни у којима ће млада војска дочекати Нову годину, како у шали рече референт Војног одсека у Осечини Драган Глигорић, односно започети служење војног рока у трајању од девет месеци. ДЕ