Podgorac

оф

6. март 2003.

Народна библиотека Осечина

НАГРАЂЕНИ НАЈАКТИВНИЈИ ЧЛАНОВИ

Настављајући традицију одавања признања најактивнијим члановима, Народна библиотека

доделила је награде својим члановима основношколског узраста. На скромној свечаности у позајмном

одељењу Библиотеке, најактивнијим члановима по месецима у 2002. години додељена је бесплатна чланска карта за 2003: годину и једна биоскопска улазница а годишњим победницима и књига о Миленку Павловићу. Овом приликом награђено је 10 ученика од првог до четвртог разреда и то: Бојана Вујчић, Каћа Петровић, Милица Павловић, Јасна Цветановић, Катарина Крсмановић, Мирјана Гачић, Александра Савић и Нада Драјић. Годишњи победник је Милица Павловић. Награђени најактивнији чланови у групи од У до МП разреда су: Вања Томић, Јанко

Јанковић, Милица Вујичић, Јасмина Дамњановић, Катарина Павловић, Драгана Јаковљевић и Јасмина Вучић. Годишњи победник Милица Вујичић.

Т.С.

СВЕ НАШЕ КОЛОНИЈЕ

У Дому културе од 6. марта одржаће се циклус изложби уметничких слика под називом "Све наше колоније".

У првој поставци овог циклуса која ће бити у периоду од 6. до 16. марта 2003. године могу се видети слике настале на првој ликовној колонији "Подгорина 97" која је одржана у ЈКП. "Осечина". Приликом првог гостовања уметника у нашем месту настало је 28 уметничких дела, од чега 21 слика и 7 скулптура.

Скулптура '"Србијанац“, дело Душ Позделца из Земуна, је велелепна и краси круг ЈКП. "Осечина". Код многих изазива дивљење и радозналост. Скулптура "Јелен" налази се у дечијем вртићу "Лане" на опште задовољство и радост малишана. Скулптура је рад Радивоја Блечића - Блеке из Инђије...

Живорад Бојчић и скулптор из Земуна Душан Позделац.

Нада МИЛОВАНОВИЋ

ратаира

Народна библиотека Осечина

сЛодгорац,

УСПЕШНА МИНУЛА ГОДИНА

За Народну библиотеку "Осечина" из Осечине 2002. година била је успешна констатовали су чланови Управног одбора.

Подаци кажу да је Библиотека у прошлој години имала 528 уписаних чланова од којих је 221 - бесплатно. То су ученици првог разреда основних школа, награђени ученици и пољопривредници. Фонд књига Библиотеке је 25 274, а у овој години на читање је издато 15 973 књиге. Читаоницу је посетило 1525 посетилаца да би прочитали неки од дневних или недељних листова на које је Библиотека претплаћена. Фонд књига је обновљен са 914 нових наслова од којих је 398 купљено из сопствених средстава (средства од чланарине и наменска средства СО Осечина), 406 књига је добијено од Министарства културе, 35 је поклон Народне библиотеке Србије, шест је поклон аутора, 11 предузећа и установа и 27 је поклон грађана. Завршена је и ревизија књижног фонда. Целокупан књижни фонд је преконтролисан и утврђено је тачно чињенично стање о броју књига и њиховим могућностима за даље коришћење. Током ревизије књижног фонда отписано је и расходовано 1574 књиге. Отписане књиге су неупотребљиве и као такве морале су бити повучене из даље употребе. Овај обиман посао завршен је уз велики напор запослених упоредо са свим другим пословима.

Набавком компјутера и уграђивањем библио програма створена је могућност осавремењивања рада у Библиотеци. Због вршене ревизије књижног фонда није било могућности уношења књижног фонда у базу података, тако да је тај посао само започет и биће настављен у 2003. години.

У Библиотеци су у 2003. години реализоване акције и манифестације чији је циљ популаризација књиге и повећање броја чланова Библиотеке. Те акције и манифестације су избор најактивнијих чланова Библиотеке у категорији основношколског узраста, бесплатан упис ученика првог разреда основних школа у Библиотеку, проглашење десет најактивнијих чланова Библиотеке међу одраслим члановима, листа десет најчитанијих књига као и укључивање у акцију Народне библиотеке Србије за утврђивање пет најчитанијих књига у библиотекама широм наше Републике.

У настојању да књигу што више приближи читаоцу организовани су програми под називом "Сусрети четвртком" У оквиру "Сусрета четвртком“ гости Библиотеке били су Миленко Ераковић, Радован Бели Марковић и Данило Николић. Читаоцима су представљени њихови романи "Одрон", "Кнез Мишкин у белом Ваљеву" и "Јесења свила". Такође, представљена је студија "Зашто Срби нестају" Биљане Спасић, као и роман "Светски путник" Давида Албахарија о коме је говорио књижевни критичар Остоја Продановић и књижевни опус Рада Ђерговића, познатог афористичара и писца кратких прича.

У овој години настављено је прикупљање грађе за Завичајну збирку која је формирана при нашој Библиотеци. Тренутно у Завичајној збирци налази се 128 књига које су искључиво везане за наш крај или су њихови аутори било по којој основи, везани за ово подручје. Поре књига Завичајну збирку сачињавају и писани и други документи везани за одређене активности које се дешавају у нашој средини.

У издавачкој делатности основна активност је била на даљем издавању локалног листа "Подгорац". И поред великих тешкоћа припремљена су четири, мада је планом предвиђено шест бројева.

У реализацији програма из области културе посвећује се посебна пажња активностима по којима је Осечина постала препознатљива. Ту, пре свега мисли се, на Ликовну колонију "Подгорина" и на "Подгорске вечери". На Ликовној колонији "Подгорина 2002" учествовало је 12 уметника који су нашој средини оставили 29

слика и један дуборез. По завршетку рада колоније организована је изложба у Осечини, а потом у Галерији "Мина Караџић' у Лозници и Специјалној болници у Бањи Ковиљачи. "Подгорске вечери", због недостатка средстава, реализоване су у нешто скраћенијем садржају, што, примећено је, није било довољно. "Подгорске вечери" треба да представљају оживљавање културног живота нашег места у летњем периоду, с тим што их и концепцијски треба на други начин поставити.

Остали културни садржаји реализовани су кроз 66 приказаних филмских представа које је видело 3249 посетилаца, две позоришне представе, три позоришне представе за децу, једна циркуска представа и Окружну смотру Народног стваралаштва деце Србије која је представљала такмичење за учешће на Републичкој смотри у Ратини.

Све у свему културни миље наше средине, у односу на претходне године није значајније побољшан, али све урађено ипак представља један искорак у боље сутра.

а

КУД "Младост" из Пецке

НОВИ ТАЛАС ФОЛКЛОРИСТА

Пре шест-седам година у Осечини на пробу фолклора дођоше Величко Илић и Зоран Поповић из Пецке са јасном жељом и одлучни да им помогнем да и у Пецкој посејемо семе фолклора. Прихватих њихову идеју и кретосмо од нуле - корак по корак, ноту по ноту. Деца талентована, вредна, лепо васпитана. Уз њих и наставника музичког, Драгана Станковића, милина радити. Постигли смо вртоглави успон. Да то није само прича, резултати говоре: 199, по оцени супервизора Савеза аматера Србије на фестивалу на Ади, одлична оцена; на међународној смотри у Шапцу, по оцени селектора Савеза аматера Србије, најбољи млади ансамбл и пласман на републичку смотру где представљају Колубарски округ. Следеће године, поново најбољи млади ансамбл Колубарског округа и поново на Републичкој

смотри народног стваралаштва деце Србије. Затим стиже позив за Свесрпски фестивал фестивала најбољих група Срба у земљи и дијаспори одакле се враћају са пехаром. После тога, већи део групе завршава основну школу; птићима израстају крила, излећу из гнезда, уписују средње школе и све ређе и ређе наступају за матично друштво у Пецкој.

Међутим, то није крај фолклора у Пецкој; излегли су се неки нови соколићи, читава плејада малишана, па уз Божију помоћ, опет Јово на ново. Али, да би све опстало, биће потребна и помоћ донатора, родитеља и других људи расположених да помогну у очувању наше културе.

Још треба рећи да на иницијативу КУД-а "Младост" из Пецке и уз залагање председника КУД-а Веље Илића, ради истурено одељење из Пецке у гимназији у Ваљеву, где је омогућено средњошколцима из Пецке, Осечине, Ваљевске Каменице и других места који уче средње школе у Ваљеву, да увежбавају један део кореографија.

Д. МЕДУЛОВИЋ