Podgorac

~

6. март 2003. Иницијатива редакције "Подгорца"

олтар утеши

ДОГОДИНЕ СПОМЕНИК БРАЋИ НЕДИЋ

Редакција листа "Подгорац покренула је иницијативу да се хајдуцима браћи Глигорију и Димитрију Недићу, који су родом из села Осечине, идуће године подигне споменик у њиховом завичају.

Повод је предстојеће обележавање 200 година од почетка Првог српског устанка, а разлог чињеница да осим основне школе и једне улице, које носе њихово име, у Осечини нема ни једног другог спомен обележја које би подсећало на јунаке из бојева са Турцима на Свилеуви, Бељину и Чокешини, где су погинули заједно са још 300 својих хајдука.

Размишљања о изградњи споменика браћи Недић било је и раније, али из разноразних разлога завичај је до данашњих дана остао дужан својим славним прецима.

- Средином деведесетих година минулог века, за време одржавања прве ликовне колоније у Осечини, Љиља Војводић, наставник ликовне уметности из

Из полиције Осечине и Пецке

ПОЈАЧАНА АКТИВНОСТ

У току протекле године поднето је 1744 пријаве 3за прекршаје из области безбедности саобраћаја. Изречено је 2233 новчаних казни што је двоструко више него у претходној години. Казне су десетоструко увећане.

Прошле године евидентирано је 88 кривичних дела (12,26 од сто мање него у 2001. г.) Из области општег криминалитета бележе се 72 кривична дела (27,28 од сто мање) док је привредни криминал увећан за 62,5 од сто у односу на претходни период. У области привредног криминала преступи су најчешћи код коришћења кредита, проневера злоупотреба овлашћења у привреди, недозвољене трговине, превара. Из области општег криминалитета преовлађују кривична дела против имовине из области безбедности саобраћаја против живота и тела. Кривичне пријаве су поднете против 79 лица.

Што се тиче јавног реда и мира евидентирано је 156 прекршаја који су вршени углавном на сеоским путевима, њивама, шумам и слично. Већина ових прекршаја је из чл. 6 ст. 3 тј. вређање злостављање, вршење насиља и туча. А као извршиоци ових дела најчешће се појављују мушкарци преко 40 година иу 8 случајева малолетна лица.

Карактеристично је да су прекршаје чешће вршила незапослена лица.

Стање у саобраћају, према подацима којима располаже ОУП, оцењује се као задовољавајуће. Забележене су 22 саобраћајне несреће (три лица су изгубила живот 8 теже и 18 лакше повређених)

Највише је настрадалих возача (13); путника (9); у два случаја су пешаци односно деца. Неисправност возила (830), непрописна брзина у насељу (283) не регистрована возила, непрописно

Руме, дошла је до врло интересантног идејног решења за споменик браћи Недић. Међутим, тада није било средстава за

Браћ

а Недић, скулптура Љиље Војводић ђ

изливање у бронзи и читав труд је био узалудан - каже Нада Миловановић, један од организатора, учесника и домаћина свих ликовних саборовања у Подгорини.

ДС.

претицање и алкохол су најчешћи узроци учињених саобраћајних незгода.

На подручју Полицијског одељења Пецка 2002 године евидентирано је 18 кривичних дела од чега 12 са НН извршиоцем. Расветљено је 10 кривичних дела (83,33 од сто). Јавни ред и мир на овом подручју је изузетно стабилан. Поднето је свега 47 пријава из ове области.

ладо Јовановић начелник Осечина (десно) са Министром унутрашњих послова Душаном Михајловићем и начелником СУП Ваљево Миланом Јанковићем прошлог

лета у Пецкој. (Фото: Д.С.) Слично стање је и у безбедности саобраћаја. Десиле су се четири саобраћајне несреће. Једно лице је

задобило тешку телесни повреду, три лица лакше повреде. Поднета је 241 пријава за саобраћајне прекршаје.

Из анализе рада Одељења унутрашњих

послова Осечина може се уочити чињеница да на нашој територији у протеклих годину дана није било

драстичних појава продаје поседовања или уживања дроге. Коришћење дроге је бележено у блажој форми.

Из свих области рада ОУП-а, односно показаних анализа, може се закључити да Осечина и Пецка спадају у ред ретких средина где се може мирно живети, што нажалост, није случај у неким срединама у

нашем окружењу. АНДРИЋ

СТодгорац,

НАСТАВНИЦИ У КЛУПАМА

У ОШ "Браћа Недић" почела је обука заинтересованих наставника на рачунару. Обука је добровољна, а заинтересованост велика. До сада је 13 наставника завршило обуку а пријављене су још две групе - каже директор школе Весна Крунић. СА.

Уз помоћ Дирекције за путеве Републике Србије

БРЖЕ ДО КОМШИЈА

Републичка дирекција за путеве на једној, а СО Коцељева и СО Осечина

на другој страни, настављајући досадашњу успешну сарадњу, потписале су уговор о удруживању средстава ради финансирања

изградње деонице преко Влашића у дужини од седам километара између ове две суседне општине.

За координатора израде пројектне документације за ову саобраћајницу, која је од велике важности за житеље овог краја, одређена је Дирекција за изградњу општине Коцељева, а трошкове израде сносиће Дирекција за путеве Републике Србије.

Регулисање имовинско - правних односа неопходних за извођење радова на реконструкцији овог пута обавиће ове две општине свака на свом подручју, док ће Републичка дирекција у целости финансирати грађевинске радове.

- Уколико све буде текло по плану и договору, а на основу досадашњег позитивног искуства када су у питању Министарство саобраћаја И телекомуникација и Дирекција за путеве Републике Србије, нема разлога за сумњу - већ до краја ове године може се очекивати да ће ова деоница бити у пуној функцији - каже Живорад Бојчић, председник ИО, који је у име СО Осечина потписао уговор о удруживању средстава за изградњу поменутог регионалног пута.

ДС.

НОВИНЕ У ПЛАЋАЊУ

ЈАВНИХ ПРИХОДА

Од 1. јануара 2003. године примењује се нови прописи у плаћању јавних прихода.

Највећа новина свакако је прелазак платног промета из ЗОПа у пословне банке

Такође један од битних елемената при плаћању јавних прихода је такозвани позив на број који је различит за плаћања обавеза за 2002. односно 2003. ВК.