Podgorac

~

6. март 2003.

Историја кулинарства

МЕД - СИМБОЛ ИСТИНЕ И ЧИСТОТЕ

Мед непромењив и вечан као истина, настао када и човек, је високо енергетски коктел најразличитијих хранљивих састојака.

Најзаступљенији у меду су шећер и то инвертни шећер (фруктоза око 37%, глукоза око 36%, сахароза 2-5%)

Осим ових материја у састав меда улазе азотна једињења, минералне материје, органске киселине, ароматичне материје, витамини групе Б. ЦиК ензими и обојене материје.

Ензими који се налазе у меду потичу из организма пчела и дају меду специфична својства. Боја меда потиче од обојених материја као што су ксантофил, каротин и др. Због

специфичног састава мед има бактерицидна својства.

Мед у легенди:

Мед је био храна у грчкој и латинској традицији У разним народима се примењивао при

одређеним обредима као што је мазање усана код новорођенчета, сипање кашике меда на дланове младенаца и балсамовање медом и пчелињим воском.

Старогрчко врховно божанство Зевс храњен је медом као мали чиме се објашњава његова мудрост и снага. Слаткиши направљени од меда увек су се сматрали луксузом.

Римљани и Грци користили су мед за кување хране. Сачуван је рецепт за сармице од младих смоквиних листова. Оне су пуњене месом, брашном јајима и машћу а затим куване у пилећој чорби па у течном меду.

Најпознатији колачи на бази меда су традиционални медењаци којима многи путници дугују захвалност за свој опстанак. Најбитнији део тајне традиционалних медењака лежи у тесту. Оно се ставља у хладно, у дрвеним кацама "лежи" по неколико месеци и дуже да би чудесно ферментисало.

Медовина је пиће добијено од меда помешано са водом и остављено да ферментира. Стари историчари су бележили да је за производњу медовине потребна мека, деминерализована вода која треба да стоји 40 дана.

У митовима постања многих народа мед се помиње као награда, циљ за уложени труд. Мед као да учи човека једној од мудрости "не можеш ме наћи ако ме не будеш тражио".

НМ.

Сдурраћље

У Осечину најзад стигао стоматолог

Коначно је у Осечини отворена прва приватна _ стоматолошка — ординација власника др спец. Петра Матића. Према досадашњим пацијентима и искуству за два месеца рада, стање зуба (поготову код деце) је веома незадовољавајуће.

Шта је условило раширену патологију зуба, каријес и много других аномалија, не може се са сигурношћу рећи. Већ дужи период Осечина и Пецка немају зубара. Можда је оваквом стању допринела неадекватна исхрана, а вероватно и неадекватна хигијена - сматра др Матић.

- Није довољно то што зубар ради два дана у Осечини, сматра др Матић. Деца су у овој области запуштена (у просеку свако дете има неколико зуба са каријесом), а нису едуковани на први начин. Дуго није рађен систематски преглед школске и предшколске деце. Родитељи обично воде децу код зубара када оболелом зубу нема помоћи.

сТодгорац,

ЗУБЕ НА ПРЕГЛЕД:

У разговору са госп. Матићем сазнајемо да одрасли инсистирају на вађењу зуба сматрајући да је поправка скупа, не узимајући при том у обзир значај природног зуба па макар био он и поправљен. Немар и незнање, а исхрана и хигијена условили су доста аномалија (најчешће неправилно ницање зуба).

Ординација др Матића ради понедељком, уторком и средом, а четвртак је дан за контроле. Цене су исте као у оближњим већим градовима, тако да је отварање прве приватне зубне ординације прилика да се свест људи пробуди, а стање на овом пољу здравства поправи:

На крају разговора смо чули и то да ће наредног месеца ова ординација ступити у контакт са школама и предшколским установом како би се извршио систематски преглед деце и указало које су потребе за поправке зуба.

С. АНДРИЋ

Апел за чистију животну средину

ОСЛОБОДИМО СЕ КРША

Чувамо ли животну средину и околину у којој живимо2 Одговор добијемо кад погледамо свугде око нас - наш однос према средини у којој живимо је углавном непријатељски.

Крајње је време да овај однос према природи променимо у средини која нас окружује на начин што ћемо се укључити у акцију уређења простора у којем ћемо се осећати угодније и срећније. С мало воље уредимо дворишта, окућнице, изнесимо непотребан крш из својих зграда, шупа... и ослободимо се свега што нам је непотребно што нам прави сметњу и нарушава естетски изглед простора.

Удружимо се не само у доприносу да нам две реке не буду накићене кесама, флашама, гумама и другим отпадом већ и у чишћењу свега онога што чини ругло а што је огледало нас самих.

Дивимо се друштвима са уређеним животним окружењем а како и не би кад се грађани придржавају одредби и мера прописаних у циљу одржавања чистоће животне средине.

Такве мере постоје и код нас и прописане су у Одлуци о одржавању чистоће, јавних површина и заштити комуналних објеката на територији општине Осечина.

Одлука је ступила на снагу.

Извод из Одлуке:

Члан 1.

У интересу заштите здравља људи, обезбеђења и хигијенских услова живота и унапређења и заштите животне и радне средине. на територији општине Осечина, прописују се мере одржавања чистоће на јавним површинама, двориштима стамбених зграда просторима и просторијама пословних зграда, објеката, празних плацева, спортских терена, места где се окупља већи број грађана, одржавање и заштита комуналних објеката на територији општине Осечина.

Члан 2. Сви грађани, предузећа и др. организације, занатске и друге радње дужни су да се брину о одржавању чистоће.

Члан 21.

Дворишта стамбених зграда и других зграда у грађевинској својини морају се одржавати чисто и уредно. Одржавање врше власници тих зграда.

Плацеви (катастарске парцеле) који се налазе у зони градског грађевинског земљишта а на којима нема уграђених објеката морају се држати чисто и уредно и на њима се не сме депоновати никакав материјал који може кварити естетски изглед места.

Природа нас је дала, будимо солидарни према њој - ако смо на међуљудску солидарност одавно заборавили.

Прихватимо _ акцију координатори бити: комунална инспекција СО Осечина, техничка служба 3за јавну хигијену ЈКП. "Осечина" подржани од одборника и СО - Осечина.

Поштујмо природу, Одлуку и себе и живимо као сав културан свет.

чији ће

Технолог Нада МИЛОВАНОВИЋ