Podgorac
- СТодсораиц,
сСПрлаћ реду
8. март 2004.
Зимска предавања за воћаре
НИШТА БЕЗ МУКЕ И НАУКЕ
На иницијативу Скупштине општине Осечина, а у сарадњи са Нарадном библиотеком одржан је циклус предавања за пољопривреднике са темом "ТЕхнологија гајења малине, купине и шљиве" и "Мере заштите малине, купине и шљиве од болести и биљних штеточина." Прво предавање одржано је
а
у сали Месне заједнице у Гурњем Црниљеву. _ Предавачи су били стручњаци Завода за пољопривреду из Ваљева. Присуство је било очекивано добро, а радује велики број младих пољопривредника чија је жеља да своје знање из воћарске производње, која је у овом селу веома заступљена, обогате. Предавање са истим темама одржано је и у Осезини и Пецкој. О најновијим научним достигнућима у гајењу малине, купине и шљиве и њиховој заштити од
"АТ- Продукт" Осечина
болести и биљних штеточина пољопривредницима су говорили проф. др Тома Милошевић, редовни професор Агрономског факултета у Чачку, дипл. инг. Драган Драгојловић из Завода за пољоипривреду у Ваљеву и Тине Бошковић, инжењер за заштиту биља,
представник фирме Делта М из Београда.
Интересовање _ пољопривредника било је изузетно што наводи на
закључак да су организатори ових предавања Скупштина општине Осечина и Народна библиотека учинили добар потез прихватајући се да у зимском периоду окупе пољопривреднике и помогну им да своја знања из воћарства још више прошире. Сва излагања ових еминентних стручњака била су веома интересантна јер су била пропраћена слајдовима и пројекцијама слика са графоскопа што је присутнима омогућило и да визуелно пропрате оно што су предавачи објашњавали. Посебно интересовање пољопривредници су показали за нове сорте малине и шљиве, као и о испитивању састава земљишта за нове засаде воћних култура. Интересовање пољопривредника за новим сазнањима о савременим достигнућима у гајењу воћних култура које су у нашој општини најзаступљеније било је веома велико, па је већ договорено да се у наредном периоду организује показна резидба воћа на неколико засада у нашој општини о чему ће пољопривредници благовремено бити обавештени.
6
ЈОГУРТ ИЗ ПОДГОРИНЕ
Мало место, а у њему мала привреда до скора углавном заснована на производњи производа од пластичних материјала. Пластика у фолији, точкићу, чаши, каци ... у разним облицима док је прехрамбена индустрија гаснула нова ни у приватном сектору није започињала. Новину у прехрамбеној производњи, у овом крају унео Жељко Андрић по занимању дипл. инжењер пољопривреде а уједно и власник фирме
"АЛ. - Продукт" постоји и ради већ три месеца и осваја тржиште у борби са разним произвођачима из других крајева који су маркетингом и великим асортиманом већ одавно у тржишној утакмици.
За сада се јогурт "Продукт" може наћи скоро у свим продавницама у Осечини и
Пецкој, а у плану је и проширење тржишта на подручју Ваљева. Јогурт се производи од необраног млека сакупљеног у брдско - планинском подручју општине Осечина. Због доброг квалитета млека добија се и квалитетан јогурт по савременој технологији и у
ијенским ус-
ловима. За ферментацију млека користе се чисте јогуртне културе које су
прописане за ову врсту производа. Квалитет и исправност производа се
Пред наредну сезону _ НЕИЗВЕСНОСТИ
Последњих година се из сезоне у сезону говорило да је пролећна сетва све скупља и неизвеснија. Ова пред нама је засигурно једна од најтежих. |
Скоро сви пољопривредни производи се продају за нереалне паре, цене и пласман су незагарантовани, драстично опада сточни фонд, цене сточне хране вртоглаво расту, непогодни временски услави, нема довољно минералног Бубрива, сеоска домаћинства све 'старија', а све ово чини да се пролећна сетва чека са великом стрепњом. _
_ Интересовање за сејање кукуруза планира се око 3.500 ћа, је велико, међутим пољопривредне машине су махом старије од 15 година, а нема повојЕних кредита за сељаке. Цена минералног ђубрива је 21 евро за 100 килограма и то га нема у довољним количинама. Све више је оних који се враћају на застарели. начин орања, што ће | стозном запрегом и ралом.
Тренутно стање малињака није на
неком завидном нивоу. Многи малињаци се суше, нама сигурних купаца, значи опет је све неизвесно. Исти случај је и са шљивом. Само у Горњем Црниљеву има око 40 тона веоткупљене суве штњиве. – Сточни фонд се еваке године смањује Ове године је то драстично: изражено. Стока је јефтина, цена кукуруза је 12 динара. Конзервирана сточна храна је максимално поскупела, сено је при крају, а пољопривредници у овом периоду имају. најмање. новца. За један килограм живе прасетине се плаћа од 50 - 60 динара, телад су од 90 - 120 ДИН. а овце 80. док се јагањци продају ! по 140 - 150 динара по килиграму. _ ___
Због свега што је наведено и извесно
апо плака предстојећа сезона. Уз све ове потешкоће. Иду. и он ане ·
заштитна средства, тако да је на помолу Ни. мало лака и берићетна сезона. _ С. АНДРИЋ
пољопривредницима сигурно неће бити; |
прати у пабаратори и Завода за заштиту здравља _-·- Ваљево, и према досадашњим испитивањима квалитет јогурта превазилази, у позитивном смислу, параметре о квалитету прописане правилником за прехрамбене производе. Квалитет је повећан када је у питању проценат млечне масти, беланчевина што даје добру густину као и пуноћу готовом производу а довољна количина млечне киселине му даје додатну физичко - хемијску стабилност, свежину и добар укус.
У сваком случају потрошачи су најбољи показатељи квалитета и свака сугестија је добро дошла.
Нада МИЛОВАНОВИЋ
ВУ
7
ај Ћао