Podunavka Zemun

56

Петра, а о правителственомг трошку, ерг е то школска кнвига и предае се у овдашнвов Семинарш. Аукторг е рускШ, наКнов1И и износи 28 табака, а преводг ситно печатанимЂ словима износи 26 табака. Ов ј е можда прва Догматика на србскомђ езику, притомг подпуна, добро израђена. Цена 10в е 1 Фор. 25 кр. ср. И тако имамо садт. сл^ћдугоће печатане кнвиге црквеногг садржаа: кратм# и пространш Катихизисг, библШскШ землвоппсг сг мапама, Исторјго Цркве, гди е и србска ерархјн и Догматично БогословЈе. Оглашугоћи Србству а нарочито свештенству оваИ важанг приновакг на полго црквене кнвижевности наше, нежелимо никога прекорети као небригу и нерадника, немислимо в^ћсима мерити д^лателностБ овдашн4 брарзпе са Карловачкомг, нити е наша намера износити на угледг преии_ућство овда-

Фортопјаио продаа. ФортепЈани са особито леиимг и аснБшг звукогб , кои се збогг свое изредности, дугогг транни и сталиости у гласу нарочито отликуго, непрестано су на продаи, и изсвирани Фортетани прииамсе у промену кодђ Алоиза Лми, органисте у Земуну.

шн-ћгг двадесетогодишн^гг клирикалногг заведешн надг пе-; десетогодишнвимг Карловачкимг; не, на то се неиде; него сп^шимо у свакоК скромности обнвити добитг, коимг смо се обогатили; саобштити радоств, кошмг смо испун$ии; подсетити ученике и учител ^ћ на ползу, кон е кудикамо изв^ћстшн; побудити волго упознатисе са овомг кнбигомђ ; србскомг езику честитати поб-ћду; иноверцима у очи погледати; способности духовнн лица отворити волго кг полезномг или барг претежшемг раду; одазватисе своИски духу времена, и преобладавшу тежнго кг матер1алномг уживанго растворити душеполезнимг заниман^ћмг. — Добарг е катихизисг здрав1н; добарЂ е Болића винод -ћлацЂ; добре су оде М,ушицкове; добра е и куварска кнБига нечја; а!Ђ има пречи, важнји првдмета, достовни тр}'да и знон. ( в .)

ПодписанБтб има на продаго едну растову лађу одг 7000 вагана. Иста лађа налази се овде у 'Јовомг Бечего, ииа све свое потребе, и принадлежи у другу класу асикураше. Кои ову ла|)у купити жели, нека се изволи на мене обратиги. У Новомг Бечего 6. Марта 1856. , X. Сеунигв.

СТЕПР11СКМ1 БIIЛћIIМ0 С0Б1 ЗА ОНЕ КОИ ПАТЕ ОДЂ ПРС110. ОваК се сокг досада цо увераванго наигласовитји лЂкара у Бечу и Градцу за чудо добарЂ показао, а имеио противг кашлн, грипе, шнвице, нромуклогг гласа, вратоболЂ и грудоболЂ. Многи, кои су узели таб сокт,, доказуго, да неиогу да буду безт. нЂга и да само н4му имаго благодарити, што имг е олакшана бола и што могу мирно спавати; збогг благотворногг дМства ова0 се сокг на0бол"ћ препоручуе како малоВ деци, тако и наистаршмт, лицама; вкусг му е врло пртатанЂ, Стакленцета су стеВрискогг 6илбногђ сока бела, горе дугуласта и са калаИнимЂ, капцима на коима као и на стакленцету пише : „Апатека кодђ елена у Градцу" и „1РА", добро су затворена, и на нг,и*а су надписи заедно са подписомђ онога, кои производи таб сокђ. ЦЉна е едногЂ стакленцета 50 кр. ср.; манћ одђ два стакленцета немогу се слати. Што се завт и пошлго 2 или 4 стаклета, то се рачуна на 20 кр. ср, Таи сокђ производи I. ПурглаВтнерЂ, апатекарЂ кодђ „елена^ у Градцу, а добити се може у Земуну у апатеки кодђ „златногЂ орла л Карла Трешчика. СПИРИДОИА АИДРЕЕВИЋА СИНОВИ У ЗЕМ/НУ лрепоручуго добро снабдћвено стовариште собни украшеша као: Канабета, Ормана, Астала, Л1>стера, и т. д. но напбол1змЂ вкусу, и наиумеренши цени, такођерг и одђ II 0 II » Г 'I. С Р Е В Р А како за свете храмове принадлежеће патохл'ћбнице, путире, крстове, и т. д. тако одђ истогг и соЗна разна украшешн.

ОдговорннВ издавател: 1. к. Сопровг".

Пе1*1ало ки!.игоае1атш.о«<в 1. к. Сспроиа.