Podunavka Zemun

120

* Бракг е коиед'ш! НаИвише се представлл : „домаћа распра; увекг се последнвШ путг представла, али на захтеванћ пз^блике, опетг се сутра данг повторава. Но кадг е бракг жалостно или весело позорје, ко ће онда добити талг одг представлеин, човекг или жена? Човекг, ерг жене бадава представлаго! * У некомг дружштву дуго су се разговарали о месецу и о томе, да ли у месецу лгади обитавага; и пошто су се дуго препирали, рекнееданг: „Зашто се нрепиретс толико? —- Како 6 б 1 у месецу лгадШ бмло? А кудг бм се они дели, кадг месецг опада?"

Београдг. Овде се као поуздано чуе, да е правителч ство р-ћшило, придати Гимназш Ееоградскои јоштг еднога про•ресора, кои ће све за првми разредг проппсане предмете младежи предавати, и тако ће се пршД разредг, кои е досадг до 160 ученика имао, и кои ће се сваке године постепено умножавати, преполовити и вдна половина новопоставл^номг проФесору предати. ДругоВ половини предава 'ће науке остали про-

Фесори као и досадг, Кадг се разсуди сг каквимг е тего- ! бама скопчано предаван-ћ у таквомг разреду, кои е по множини ученика|, нарочито у првомг, разреду, и збогг самг- ! недоволБне у основнимг училиштама преправиости, неизб'1;жно : онда неможемо нашемг ввкгокомг Правителству доволда | благодарити на толикомг пожертвовашо. Дане, око овогг доба, сретну нека господа селнка, кои Ји запмта, где е Тоичндерг? По самолг пмганго иознаду оии, . да е селнкг изг внутрености, и да у Топчидеру ше никадг ј бмо, и желаћи дознати, каквимг посломг иде у Топчидерг. » запмтаго га, шта ће тамо ? На велико чудо дознаду садг, да > та8 селнкг иде на робЈго, и то самг самцитг, безг свакога пратшца, носећи собомг само писмо на г. А. Николића, у коимг му се нвла, да е истни на дванаестогодишнв роб1го осуђенг. Чудећи се селнкЈ г , како н|е ма кудг иобегао добјго одг н-ћга простодушнкШ одгорорг : „А куда ћу н изг мое земл-ћ ? Одслужи'ћу дванаестг година, ако ме СветлнВ Господарг непомилуе, пакг ћу се опетг своши кући вратити." Оваквимг лепимг примеромг редко ће се каа просвећена држава похвалити. Ово насг опомин^ћ на старо доба Грка 1 и Римлнна, кадг су изгнчше изг отечества као казнк гору одг смрти сматрали: таквомг \ћ е силномг свезомг лгобовв кг отечеству иривезивала. Чудимг се, како досадг пиедне наше новине ово неспоменуше.

ШЈМ1Ј81

Ова0 се сокв досада по твераванго наигласовитш лћкара у Бечу и Градцу за чудо добарт> показао, а имено нротивг кашлл, грипе, кјиоице, нрозпкЈогг гласа, вратоболк и грудоболв. Многи, кои су узели таИ сокђ , доказуго, да цемогу да буду безг нћга и да само н1 ;му им.и(о благодарити, што имђ е олакшана болл и што могу мирно снавати; збогг благотворногг д^Дства оваи се сокг наиболћ препоручуе како малои деци, тако и наистарјимг лицама; вкусг му е врло прјатанг. Стакленцета су стеирискогг билћногг сока бела, горе дугуласта и са калаинимг капцима, на копма као и на стакленцету шппе : „ Аиатека кодг елена у Градцу" и „ I Р А " , добро су затрорена, и на нмш су иадписи заедно са подписомг онога, кои производи таи сокг. Ц-ћпа е едногг стакленцета 50 кр. ср.; ман1з одг два стакленцета пемогу се слати. Што се зок!к) и иошлго 2 нли 4 стаклета, то се рачуиа на 20 кр. ср. Таи сокг производи I. ПурглаИтнерг, апатекарг кодг „елена" у Градцу, а добити се може у Земуну у апатеки кодг „златногг орла" Карла Трешчика.

ФоргепЈани са особпто лепкшг и нснвшг звукомг, кои се збогг свое изредности, дугогг траана и сталности у гласу иарочито отликуго, непрестано су иа продаи, и изсвирани Фортеп1нни примагасе у промеиу кодг

Алоиза Лми, оргаиисте у Земуну.

леше на ш»ип: ' . V ' „Девоичица како треба да се изобрази. Преводг сг и1мецкогг. Кнвига ова користна за све матере, кћери, домаћице и пр. износиће до 18 табака, и коштоваће 30 кр. да го свак1Л лакше набави. Позиваго се браћа Срблм), да ову „Д -ћвовчицу" удостое свое лгобови Пренумерапја трае да посл4дн-ћгг МаЈа. Имена Г. Г. Пренумеранта нека се пошло или на издавателн Подунавке, или мени у Дубровникг (Карба.) У Добровнику, 10. Апр. 1856. Георгја Николаевићг, Протопресвитерх,"

Одгаворнии издавател!.: I. К. Сопронљ,

Иечагано кш.игопечатнћомг I. К Сопрова.