Podunavka Zemun

312 РЈшгаест

МЂСТНЕ ВЂСТИ. 3 е м у н т>. Судећи по временз' неби рекли , да смо у Денемврјк); небо се ведри и опетт. се облачи, ветрови дуваго и топла киша менл се свакји чнсб са сунчанимг зрацима, а да бн се характерт. иролећа сасвпмт. иоказао, подижо се гоче око подне страшпа 0ЛЈ г а, кон е до саме ноћи транла и миого у нашов вароши штете учинала, одкривши неколико кућа. бданг чамацг, кои е гоче око 11 сапи пре подне изт. Београда пошао, едва е готрост. овамо доћи могао. Путници, кои су на цЈ>му бши, приповЉдаго, да јц е бура после дугоп. колебанн, занлускавши чамацт. у нашу аду, на кошИ су и ноћити морали, бацила, и текђ што су изг чамца изашлп, таласЂ е чамацг одма подавш. Синоћг око 6 сатји могли смо на гожномт. западу велику спетлост!. прим-ћтити, кои намг е при онаквомг ветру великЈИ сгра 5 задавала. ГОтрост. смо разум&ли, да е ту свстлостб 3 'зроковала, што е кућа една у Бари горела. БеоградЂ. Ово е дана издата одђ Полицје Београдске уредба, да поредг они 60 Фен4ра, кое ће обштина о свомг трошку у Београду обдржавати, и свакШ меанџјн, каФеџ!л, угостителБ и ликерџја, по еданг истШ онакШ Феп-ћрг као и обштина што ће имати, предЂ своимг дућаномг, меаномг, гостилницомг и каФанолг обдржава. Заиста л мислимг да већегг осветлена ни у Бечу неће бити, ерг и меана и кафана толико имамо да ће свако вече одг нове године почшшгоћи права илуминаша у Београду бмти. Око 360 меана и каФана има у Београду. Уредба е та заиста добра, ерг ће две ползе Београду нанети, прво шго ће га осветлити, а друго што ће многе по ћорбуџацмма меанице и каФанице одг 2—3 оке вина, по бечке кисела пива и 1. оке раше, затворити.

Говори се садг изв&стте, да е наше високо Правите .лбсгво већг р^шило иоболшан1ј плате свои манви чиновника. Заиста и време е, ерг одг свпо членова државе, чиновннцбг су наИнуждиш. — Како е р^шено, авићу вамг доцнјв, кадг поуздано дознамг. Чуемг да наша лицеиска и остала младежг ради о томг, да шИ иознатБШ Г. М. А. начини малБ1и театорг, у комг да зимусг представлл. Да Богг да! СМ-ВСИЦЕ. (Атинско свеучилиште.) Скоро изабранБ1в Ректорг атинскогг свеучилишта, Олимпикосг, говорш е приликомг ступл - Ј јнн свогг у ново звате, слово, у коемг е међу другимЂ и то навео, како Грци непрестаио велике жертве за народну просвету приносу, Свеучилиште е у послј.днбои години више одг полг милјона драхма (цвакцика) на поклонг примило, а то по наВвише одг Грка у туђини (странимг землнма) живећи. Изг слова тогђ могли смо дал-ћ разумети, да се на грчкоме свеучилишту 590 ђака уче, одг кои е само половина младмћа' изг крал-ћвсгва грчкогг, а остали су изг Турске. — Права учу 219, медецину 229, филозофш 79, и 42 преправллго се за апатекарство. (СигурностБ одг смрти збогг страногг поданства.) Кадг е пре н&ке године у Пешти колера бЉснила, бБмху два београдска трговца на тамоииЉмг вашару. 6данг одг нбихђ плашући се, да ће несита ала и нћга пос4тити, предложи своме другу, да бвт добро 6 б 1. то кући се вратити, Но оваи му одгавори : „А шта се насг тиче колера, мбл смо турски поданици, па имамо нашу заштиту." Одгонетка: врагп, шрагг,.

Споминћмо, да имаде и ^ Зато умолавагао свакогт., да мотри 4-алични сокова. ЛвРЖ' на опис* Флашица.

СТК1Р1СКII Б1.1Ш11 СШ 3& ОНЕ 1@1 П&ТЕ ОДГћ ПРС1ГО. Оваи се сокг досада по увераванго наВгласовитш л&шра у Бечу и Градцу за чудо добарг Показао, а имено противг кашлп, грипе, к!лвице, нромуклогт. гласа, вратоболв п грудоболЂ. Многи, кои су узели таИ сокг, доказуго, да немогу да буду безг н^ћга и да само нћму имаго благодарити, шт имг е олакшана болн и што могу мирно спавати; збогг благотворногг дМства оваи се сокг наибол^ћ преноручуе као мааоЛ деци, тако и наВстаршмг лицама; вкусг му е врло пр1нтанг. Стакленцета су стеврискогг билвногг сока бела, горе дугулнста и са калаИнимг капцима, на коима као и на стакленцету пише: „Апатека кодг елена у Градцу" и „I Р А", добро су затворена, и на нвима су надписи заедно са иодписомг онога, кои производи таи сокг. П^ћна е едногг стакленцета 50 кр. ср.; ман"ћ одг два стакленцета немогу се слати. Што се завго и пошлго или 4 стаклета, то се рачуна на 20 кр. ср. Таи сокг производи I. Пурглаитнерг, апатекарг кодг „елена" у Градцу, а добити се може у Земуну у апатеки кодг „златногг орла" Карла Трешчика.

Зш @а((ђс(е Јиш (фшагЈеи 31Мег шггб шап пп(: ђеп береп @ре1[еп ипђ @е{гап?еп 6еМеп(. Ш еигрјгеђи |!ф ђађег Е>ес егдебепј! 11п(ег(егНд(е (ошођ! ђеп р1. 1. Ше1(епђеп, а(8 аиф 1)ет ђ(е|1деп фи&Пћтт. ©&еп1)а(е1()|1 шегђеп аиф аГге ЗВете јл ©ебипђеп оег?аи((. ©ај!де()ег „рт (фтаг^еп ?(Мег <1 ' т 6ет(т. ОдговорнБи"! издавателБ: I. К. Сопронг, Печатано кнБИгопечатнБОмг I. К. Сопрона.