Podunavka Zemun

48

ПОДУМ4ВК4.

ло опасности. почемг е тако отежала, да се ни кренути сг места нје могла. Кадг е Цеилонци убЈго, измеримо е и нађемо, да е 33 стопе и 4 палца дугачка бнла. Урођеници изсеку е на комаде и поделе сво месо, кое е бе.тћ изгледало него телеће; — сви су ми хвалиди сластв и вкусноств но н нисамв хтео скусити, па да е и као самг медг било.

[Дописг.] У вароши Б** учин^ћно е ови дана страшно безаконб, као да смо се повратили у Инђто, по народнов нашои песми, проклету землго. Кодг толике строгости закона, кодг тошкогг надзиравана, опоминана и примерногг живота многи' одличнн предстатела опетг се по гдекои из-

родг наЈје, кои све свезе грађанскогг живота срамно ногама погази, кои кодг свегг зрелогг разума скотскомг нагону више него скотг угађа. бданг — (нећу именовати, ни коме реду принадлежи) напаствовао е женско дете одг неколико година, угађагоћјв свомг скотскомг нагону, и то е дете данасг у гробу. Такво безакон^ непраштамо ни недозрело# .младежи — а шта ћемо рећи о овомг, кои е већг четрдесету- годину рекао би прешао, па шштг и у онав редг грађанске дружине ступјо, у комг би морао образацг строгости и уздржавана бити ? — Но правосуђе га неће мимоићи, и свакШ ће га сг гнушан^ћмг пратити у ископану собомг пропаств, те да у нбои сарани свакга споменг оваквогг окаланогг зверскогг живота.

Корсч'понденц1н.

Г. Л. М. — 3. На пнтан^ паше: какво значен-ћ има у ЧетвртакЂ чин г ћно празднованћ, авлимо вам-в, да е ег тимг прославл$но стогодиипгћ траан^ћ вонничкогг ордена Марје Терезје, кои е блажене памети Царице Марје Терезје, за споменЂ славне кодђ Колина, надт. Фридри-

хомг ВеликимЂ 6. (18) ГОнЈн год. 1757. до61ене поб^јде. завела. Оваи се орденЂ дае само воВницима, и служи као наивише одличје за но8ничку храброетв. Речену поб1>ду надт> ФридрихомБ 15. одржао е, у почетку седмогодишн'ћгг рата ДаунЂ, кога е Фрид-

рихг, обсадителв Прага са 10.000 в. напао, као обсаЈјеницима са 60.000 у помоћв дошавшсгб , и ту свого дрзкостк горко платјо тако, да е одт> обсаде Прага одступити и изђ Ческе изићи морао.

Опоминћмо. да имаде и Фа-

лични сокоиа;

Зато умолавнио с.вакогк, да мотри н а опист> Флашица.

СТЕИРМСК1И БИЛћНМИ СОКЂ

ЗА ОНЕ КОИ ПАТЕ ОДЂ ИРСНО.

Оваи се сокђ досада по увераванет наигласовнтјН л !>кара у Бечу и Градцу за чудо добарЂ показао, а имено противг кашда, г|111Н1'. кјиннцс . нропук.10г1| гла«*а. вратобо.гћ м гр а >добо.гћ. Многи , кои су узели таи сокђ . доказуго , да немогу 6б 1 ти безЂ н+>га и да само ггћму имаго благодарити, што имђ е олакшана бола и што могу мирно спавати; збогЂ благотворногЂ д-ћиства оваи се сокђ наибо.гћ препоручуе како малои деци, тако н наистарЈимЂ лицама; вкусЂ му е врло прЈлтанЂ. Стакленцета су стеирискогЂ 6 илбногђ сока бела, горе дугулаета и са калаинимЂ капцима. на коима као и на стаклениету пише: „Апатека кодђ елена у Градцу" и „I Р А", добро су затворена, и на нБила су иадписи заедно са нодписомђ онога кои ироизводи таи сога, Ц-ћна е едногЂ стакленцета 50 кр. ср.; ман-ћ одб два стакленцета немогу се слати. Што се завјго и пошлга два или четирг ст%клета, то се рачуна на 20 кр. ср. Таи сокђ производи I. Пурглаитнерг, апатекарг кодг „елена" у Градцу, а добити сс може у Земуну у апатеки кодђ „златногг орла" Карла Трешчика. 1 (5—12)

Подђ штампомЂ се налази и изићи ће до половине Августа т. г. кнБИга подђ насловомг: ЖИВОТЂ ГОСПОДА И СПАСА НАШЕГЂ ШСУСА \Р1И Т1. са четири художествене иконе. Цена Јои е 40 кр. ср. Пренумеранте изђ Аустрје прима на ту преважну кнбигу типограФ1а 1. К. Сопрона У Земуну. 2 (1—3)

81РОД.Ш ОДТ» БРШШ4 кодг М И X А И Л А К А Т А Н Е У 3 Е М У Н У. У главнои улици у кући кодђ г . Думе Џикка , може се по еФТИКоИ цени добити разне сорте брашна. отђ КаВзермела иакЂ д" лебнога. 3 (1—3)

Печата, издае и одговара шљигопечатнн I. К. Сопрона у Земуну.