Podunavka Zemun

56

подунлкка*

ДОМДћЕ И СТРАВ1Е Н0В50СТИ.

3 е м у н г. Одт. десстанг дана влада кодг насг нкШ ветарг, назватг Кошава. Немнлми оваи гостг са Црнога мора доведе намг у пративи сво10в не само Јошг већу ладноћу, већг држп насг непрестано и у страу збогг ватре. Тако су насг прошастогг Вторнпка у 2 сата послс полноћи пуцаи1> и звона изг сна тргла. Ватра се била з' едномг дућану поавила. НаИвећш е страхг свакога заузео, ерг ветарг е дувао као што бити може; при томг ширкови смрзнути и бунари збогг велике сј шс безг воде. Опасноств бкнше грозна, тимг више, кадг се помисли, да се ватра башг на таковомг месту понвила, гдн су суседне куће као и она, у коши е горело, са даскомг п шиндромг покривене. Но чувао насг е С всвмшнбш ; Мћ.му' и неуморномг раду нашегг жителства при гашешо благодарити имаио, да е ватра угашена, пре него што ће се кровг уиалити. — Као да е нашг пред^лг постао Енглескомг, и као да бм се еамоубиство кодг насг удомити хтело, ерг се за неколико месецШ већг трећЈи случав догодјо, да се некш свогг >кивота лишити нам^ћравао. Ономадг око петг сатјб у вече у овдашнкои еднои гоетјоници изврши некЈи младмб Сомборацг, трговачкШ калФа, овако самоубШство. Онг е петг путјД избацјо пиштолв да се убје, али само два с^' му танета у прса продрла, и кад! е иолиц1а врата силомг отворити дала, нађоше га у крви лежећегг, но јошг жива. Несретникг буде у болницу оправ.тћнг, но ране су му смртне, и тешко да ће 1и преболети моћи. — „Срб. Днев." одг 6. о. м. нвла, да се една Србкинн 28. Нн. породила у селу Грабову (у сремскомг иод_унавл!о) и родила трое мушке д-ћце, одг коихг е едно умрло, а остала два д-ћтета остала су у животу и особито су крЉпкогг гћлееногг састава. — Изг Загреба нвлшо, да се и тамо самоубТвства умножавак). Узрокг есу наивећма сиромашна обстонтелства, кон у злочестомг кредиту леже. Онде неможешг као по други мести за 20, 30 или 40 на сто новаца добити, него 100 на 100 узимаго; кои е пакг у нужди новчанои, таГг се и тога жалостногг средства лаћа, а краи нћговг остае хитацг пиштолн или скокг у Саву. Тако се скоро догодило, да е некШ поштенг чонекг траж10 смртв свого у Сави изг горереченогг узрока. — Изг Вероие пишу, да су изг тамошн1>гг криминалногг затвора три уапшеника вратоломнимг начиномг побегла. Они претесгериса1пе гвожђе на прозору, кои е попмсокг, пакг се спустише на надвезани комади одг подерани поннва доле. Тавна ноћк бмла имг е на руци. Двоица овм бмли су већг одсуђени на тешку робЈК), трећш пакг чекао е јошг свого одс}'ду.

Но близз' налазећа се стража препречила е шшг срећомг бегство и четвртогг, да е ше бмло, сви бм }' томг апеу затворени тако побегли. — Петроградске званичне новине пишу с.гћдеће: „Дошло е до знана владе, да е дворскШ саветнпкг Мухпнг неку изванг Рус1е изишавшу забранћну кнБигу ншго читао. Почемг е по испитиванго и собственомг признанго Мухина то доказано, буде онг затворенг и подг стражомг у далБими гуверпама послапг. -— У некомг селу близу Тисе, кадг обштинскШ касирг порезне новце одг неколико стотина хилнда у срезкз' касу однети хтеде, саветовао му е кнезг, да те новце кући свошВ понесе, да тимг раше сутра одпутовати може. Касирг послуша кнеза, алг бм ноћу скоро свого лакоумностБ горко плапо бмо, да е тронци лоповомг за рукомг испало, н-ћга поробити. На ц-ћгов}' вику дотрчаше жандарми; двоицу убпше, а трећегг у апег одведоше. УбЈени бмли су кнезг и кмет б сеоскчи, трећега пакг, кои е капуташг, шпг непознаемо. — Г' знми случаи, да е живг човекг саран1н1г 6 бш , пре три неделћ дана се у Раихенбергу осведочило, кадг е некога пре десетг годпна у зидиномг гробЈ' саранћногг трговца жена умрла. Кадг су гробг отворили, да у истми жену метну, нађоше, да изг сандука, на страну покренутогг, ноге вирише, а покоиннкг лежао е потрбушке. Живш е лакле таИ несретникг 10шг онда, кадг еу га зазиђпвали. — Изг Егре лвлнго, да е супру.га тамошн^ћгг столара, кои се пре тридееетг година изгубјо бБ10 , и коега су скоро кости у едномг бунару нађене, особито желила дотле живити^ докг за свогг мужа судбииу несазна. Провиђенћ услишало е желго н-ћну, текг што кости мужа нћногг нађоше, разболи се и умре, те тако н-ћно гћло сг костима свога мужа саран1шо буде. — Ове године имамо трп комета очекивати; Енкешовг види ће се при концу године, Фаешовг о половнни године; и Вицошевг очеКЈ'е се трећи! путг да се укаже, ио незна се кадг. — У народномг казалишту загребачкомг представ.тћна е сг великомг похваломг драма: „Састанакг на граду ЗринБИ," кого и списао Лгодевитг Вукотпновићг. •— У Москви е 17. о. м. преминуо Петарг Кудрнвцевг, проФесорг свеобште исторје у тамоипгћмг свеучилишту. Онг е бно познатг са своихг кнБижевнихг д-ћла и бмо е еданг одг уредника „Русскога В1>стника." — За Султана се наручило у Лондо у осамг огледала одг присма, одг коихг свако стои 10,000 ф . ср. Она ће се понамћштати у дв^ћ сале, у кое се немогу употребити огледала обична, бу-

дући су дуварови округли. Присме су одг на8Фишегг куисталовога стаклета и нарочито кажу да за чудо л1иш издаго спрамг ев-ћћа. У свакомг огледалу има 40 центи. — ФранцузкШ списателБ Алексаидерг Дмша, кои е већг више пута изванредногг што предј Г зео, купјо е у Марселго еданг паробродг. на комг намћрава печатнго установити. Опг мисли на томг броду све части света обнћи, стрине землћ и народе спознати и опиеивати, матерје за нова дћла скупити, и иста одма на броду и печатати. Више еу млади списателн у намћри, Александра Дима на чудномг путовашо пратити. — Овакову строгЈ' зиму, као што е овогодишна у Цариграду, иепамте набстирш лгоди; и може бмти, да 6 тамо никадг бмло нје, да су лгодн такове патц-ћ претрпити морали, као што ове године. Снегг е по улицама по Фата високг и у пуномг смислу речЈД може се казати, да лгоди одг зиме умиру. Притомг оску.гћва жителству цариградскомг у свему, што е у зимно доба необходимо нужно; нема ни дрвета ни углћвлн, а какве су куће по Турскои то свакји зна. За едну ок_у угл1>влн плаћа се 10 гроша, и по тои цени продавагоћи бмло е више трговаца зато одг народа уб1ено. По мору влада бурн. те мораде зато пловидба престати и лађе дрва и угл^ћвлн донети могле нису. Да бм се жалостБ и патнн у шшг већемг степену указала, присп^ћли су у предградјама Цариграда и чопоромг курнци, коихг прождрлБивости већг више лгодји жертвомг постадоше. — У Кенигсбергу позвао е 3. о. м. генералг Клеве младогг коинничкогг подпоручника на двобоП, у комг е подпоручикг генерала на месту убш. — Како е срећа непостонна, показуе намг сл^ћдеће. Скороеумро еданг човекг у Ипсу кодг Беча у 95. години живота свогг. Сматрали су га шшг пре 12 година за врло богатогг човека, кои е 6бш са 3 ордена одликованг, узг то шшг и командирг едне регементе гриђана у Бечу. Онг е обитавао некада у врло лепоВ кући, у КО1О0 е свои собственБш приватнми театорг обдржавао, а на последку е самг у шпиталв доспео гди е и умро.

Доставлдмо до знапа, да сг брсеви Подуиавке одђ 1. до б. више неможемо служити, зато отварамо одт. 15. Фебр. (7. бром) нову предилату до конца ГОиЈи са ценомг одг 2 фр. 15 кр. ср. сг поштариномг, Уедпо умолнвамо, да свакЈИ, кои или за Подунавку или печатиБИ нашоИ дугуе, незадржано дугг свои одужи. I К. С о п р о н %.

Печата, издае и одговара кш>игопечатна 1. К. Сопрона у Земуну.