Podunavka Zemun

64

(ШД?'Ез«гев;1.

ДОШ1.К ЕЗ СТР.4К1Е ИОВОСТИК.

3 е м у н г. Лапе мгсеца 10.пл') нанђе неи'|И човекг у едномг виноградз - на стрвшно пзсећену, и нао што му се чшшше м|>твз г женску, што е одма полмцш нвјо , коти, приспћвши на означеномг месту, грозно позор-ћ видити се дало. Млада и необичне лепоте девоВчнца лежаше ту у сво10в крви шшт> стендкзћи , макарг да јоп е глава млогимг ударцима одг сикире грозно изубшна била. Несрећница буде у болницу одправл^ћна и ту наскоро издану. — Опаи е случаи онда у нашои вароши велико огорчен"ћ побЈ'дио, ерг сваши е честиту и вреднЈ' девоичицу познавао и почитовао, и да се у оно време надг злочипцемг и набстрожЈн пресуда извршила, неби ннкомг на иаметк пало, кои би желш, да иетии помилованг бз'де. Сз*мннло се одма на оисгг нстогг , кои е првиД гласг о убиству доиео. Онг буди у затворг ставлЉнг, и скоро се самг пздао за крпвца грозногг д^ла, и тако 63'де, почемг мз г е пресуда на смртБ гласила, даиасг казнБ та на нћмз' вешан^ћмг извршепа. Несретнинг е двадееетг и седамг годнна старг, ожен^ћнг и отацг двое деце. — бданг енглезки молерг, Аткинсонг, кои е пз товао по С и б п р 1 и, каже, да е на грднимг добрима кнеза Демндова нзлила прнрода богато свое дарове. Гвожђа и бакра има толико, да се чппи ненсцрплкиви сз - . Нлатине и злата има такођерг, као и много малахнта, иорфира и л-ћпога пспнса и разлпчна шарена мрамора. Кнезг Де»шдовг нма шз - ма више стотнна четвороугалнихг г.рста. У двору кнежовскомг несћди нико одг 1И 'родице, али сваки данг дае се тамо сфапцнма богатг об1>дг. И дрзти властели терак) велипг луксусг на своимг добрима. Некакавг Зелемерскои има читавг вртг подг стаклетомг, па гони каранџе, трешн^ћ, шлћнве и брескве, да 3' Сибирји са:!р-ћваго Сви лгоди у Снбнрји добри су ловци, али особмто се одликз'« некаква млада, лепа госпођа Апа Нетровна, коа страшно тамане медведе н убила ихг е већг 16 ко.иада. — Навстарји човекг, кои е 3 'мро године 1857. бно е руски мужикг Михаило Кавелкинг; онг е доживео 137 година 10 месецииН дана. — Амернканци ће врсменомг нмачно изнаћи и средство, како ће се вечито живети. Садг су већг изнашли неку воду одг кое се подмлади кожа. Кодг женсков опали сунце лице, кадг се збаба кожа , само треба да се намаже том водомг иакг за двадесетг дана ево е опетг да се подмлади као Финиксг изг пепела. Одсада ће женске моћи тако исто свого кожз' мћнати , као шго сз г халвине м-ћнале. Дакке р^ћшено е питан-ћ одг в1>чите младостп! — Баронг Сина, за кога се говори, да е нам4ранг престати бавит' се сг банкерскимг пословима и да ће постати грчкимг посланикомг у *_) Види брои 11. л. П.

Печз', обећао е сваке годнне 4129 Фр. за преш'е и школске кнкиге давати, кол ће се учптелвима и деци на своимг спаилз'цнма, у Мађарскои се наодећима, имат' се разделити. Министерг Просвете благодарш мз г е нисмено на томг великодуппо н^говомг. — Већг ОЈг неколико година нам-ћравало се, железницз' у Влашкоб градити. Аустриски су инжинерн, коима е испитиван^пред^ћла, крозг кое ће та железиица водити, новерено бшо, већг готови. Гвоздении таи путг водиће одг ђу1;ева преко Букурешта, Плоешта до ерделске границе, гдп ће се скопчати са аустрискомг железницомг. — У Баранки и Толии разглашенг е прекш сз г дг за пз'ста1е, убице и за оне кои пале. — Трестианске новине одг 8. о. м. доносе нзг Цариграда оваи дописг: Смртк Ахмет-Фети паше нје ннкога тако ожалосгила као Сзлтана, кои е по собственомг изнсненм, у истоме правогг прјнте.ш и верногг сов1>тннка башг садг, кадг се започето д1>ло реформе у наивећемг замршаго налази, нзгубт. Поуздано могу вамг нвити, да е Султапг ове неде.тћ двапутг ноћз' но сво10и новои палати у Долмабашчи ходао, и еклоплћпимг рукама Аманг! Лманг! викао, наредивши одма да се собе у коима онг седи, сасвнмг дрзтчје наместе, и самг иагосг црно бондише. Преко свега тога, што се смртк Фети-паше заиста природно догодила, ипакг нада у очи, да е истип нагло за Рсшидомг отишао, и крозг то Султанг за врло кратко време, два свон наГбола прјателн и наивернјн сав-ћтника, изгз '610. бдпа гатка, о којои вамг досадг писати нисамк хтео, ночпнћ садг да важна 63 'де, и л мислимг, да вамг садг саобштити могу, у толико внше, што се о истов већг лвно разговара. Одма после смрти Решидг-паше буде еданг мађарск1и бегз г нацг, кои е године 1848. немалу ролу играо, и одг више година, на порзту свои дрз т гара овде бавш се, одг турскогг свештенства са месечномг платомг одг 1800 гроша у дервише примл^ћнг, и то само изг тогг единитогг узрока, што е онг често, наиунивши преко мере главу, скоро понавлнн-ћ лничарства пророковао. Ово е истинитнп догађаВ, кои се порећи неда, почемг скоро свако овдашпе дете мађарскогг ГроФа Сп . . . . познае, кои е често босоногг сокакомг ишао, имавши на глави дервишкз' капу, нвно преповедао. Но текг што е ГроФг у дервише ирнмлћнг био, прогласи га тзрско свештенство за светца, и да му речену платз'. Поставшн овако светг, прво е пророковао, да ћеду Решидг-пагаи после краткогг времена двадесетг други важни паша у гробг сл^довати и да ће у тому Ахмет-Фети иаша почетакг учинити. Дал-ћ е лети болазнш о некомг догађаго, кои ће 21 данг после смрти Ахмет-Фети Султанову палату на

таковнЈј начинг посћтити, да ће крозг исти како тз г рскогг царства тако и целе остале Европе немнло коснути. Истина да се оваковимг 63 'далаштинама никакова важностк недае, но ипакг се прим^чава, да садг овде велика забуна влада, ерг осимг тога што су овенедел-ћ, осимг Ахмет-деги два дрзта паше саран-ћна, леже јошг петг други велики чиновника болесни. Синоћг е по други путг пукогласг,да е Мехмедг-паша, поиечителв полицје, умро, и да стан4 здравлн великогг везнра Али-паше лекарима бригу задач. Оенмг ове двоице, леже болесни: Фз'адг-паша, поиечителв иностр. дћла, Хасли-паша, ноиеч. Финансје, Мехмедг-паша, попечит. марине, Кепрезли-паиш, президентг танзимата и Капуда паша. Самг Ризапаша, попечителБ воПске, налази се здравг, и ради неуморно у СВ010Г1 канцеларји. — 13 Фебруара у 11 сат1н пре подне з'мрла ез'довицаславнога и кодг Срба познатогг списателз Чокеа у Ара -3' у Шваицерскои. Она е врло снокоино свои последнЈГ] часг живота очекнвала, радугоћи се, да ће се са своимг супрз гомг на ономг светз' састатн. Знаменито е, да е онаи истиО данг и онаГЈ истни часг. кадг се нре 53 годнне венчала, оваи еветг оетавила. — У Петерсбурга сз' два позориштна д-ћла представл-ћна била, кон су велвку иозорносчг на себе обратнла , особиго оно подг насловомг: „Свћтг не безг доброгг лгодеВ," кон представла борбу едногг поштеногг, честитогг, али хрђаво наплаћеногг чиновнпка нижегг реда, нротиву покз'шена 3' подплаћанго. Ово се д^ћлолрндесетг пута на Петеребз 7 ргекомг театру са наИвећимг задоволБствомг давало. Изг овогг се нримера види, како слобода штампе и авногг живота у Рз'СС1И напредуе. — Изг Сицил1б нвлн се са свјго страна, да е тамо тако силанг снегг пао, да е у гдекоимг местима бно човекз - више паса. Као да се снегг преселш на гогг, а тако исто и цнча, ерг мн смо добнли изг Петрограда писма, по коима н1е тамо бнло веће зиме до Фебрз г ара, него текг 17 степена, што е заиста иеобично. С. Д. — Чиновници з' стутгартскоД пошти у великои су запари. Добили су еданг пакетг и на н^ћму адреег: „наилепшои гоепођи у м4стз'." Наравно незна се, шта е у пакету, али подг рукомг меканг е и као да е у н^му има свиле п чипка. Садг поштански чиновницн незнаго шта да раде. Никако да се сложе, кон е гоепођа наИл^ћпша з' Стутгарду. Мора ће се една комнсчи саставити, коа ће сазвати све жене, и тамо 1ш се р-ћшити , коа е нап.гћпша, и то ће се тимг ире мораги чинити, што стутгартске даме и саме ако навалгого на р^ћшен^. — Изг ђенове ввлнго, да тамо у по дана биваго отнманн и крађе. Светг ее нко уплаш10, ерг мислн, да се увукла читава чета лупежа 3' варошк.

Печата. пздае и одговара кпвигопечатна I. К. Сопрона у Земупу.