Podunavka Zemun

304

ПОДУПШК1.

Земунг. — Прошастогг Четвртка држала се хавка на кураке на нашемг хатару. но безг ј г си^ћха; осимг неколико невинм зецова 1не се ништа убило. — Земни остатци скоро преминувше надвоВводкин^ћ Маргарите саран-ћни су по обичаго на три места. Т1ио почива у царско-Фамил1арноИ костурници у манастиру капЈ -цинскомЂ, утроба саранјзна е у саборноИ цркви св. СтеФана, а срце се храни кодг Аугусгина у Бечу. — Изђ Ма; ланда нвлн се, да су се тамо две младе и лепе девоичице зато отровале, што су дознале, да е имт> лгобезникг, кои се свакои обрекао, да ће го узети, едно и исто лице, и почемг се ше ни една р-ћшити могла, да га другоВ уступи. — У Бечу има свега 8793 кућа, одт. кои су 300 правителствени или обштински, 600 притажаваго великаши, 2000 су 01иехЂ, кои одг интереса живе, 4800 имаго занатлје и трговци, а 1090 кућа притнжаваго лгоди различитм занимашн. Олг половине одт. с«1го кућа газде су женскин-ћ. ' — По званичномг изв^ћстио дале су обштине у ХрватскоВ и Славонјн одг год. 1851 . до 1857. за народне школе 304.159 Фр. ср. То е лем> доказг, вели „Невенг," колико нашг народг за просветомт. мари, а тимг већма, што су то само обштине дале, те ше требала држава никакове помоћи дати. — Године 1770. бшо е у ЛаИпцигу само 17 кнвигопродавнкца, а садг 1и има 1778. -— ЛаинцигскШ вашарг прилично е добарг бмо. Странаца бвтло е доста, но за чудо мало е бнло лгодш изг Турске. — На железници тирингскоИ у Немачков догодила се овм дана велика неприлика, при којоИ истина нје нико Нлесну шгету претршо, али тимг више новчану, ерг 14 су се кола са млогимг еспапомг натоваренн разрушила, коимг поводомг не авлн се. — Кназг Џика, еданг одг они влашка великаша, кои се траже да постану господаремг у Влашкои, умрго е овм дана у сл!;дству несретногг скока изг кола. — ПроФесорг у монаковскомг свеучилишту, Иванг Ротг, кои е путугоћи по истоку умро у Ливану месеца ГО.иа ове године, оставш е атинсколг свеучилишту великодушно сву свого библштеку, кого е за 20 година кушо и кон вреди вООО Фор. — Изг Цариграда присп^ћо е у Босну налогг, да се десетина даде у нанмг обштинама. Ако се ова напов-ћстБ у истину изведе, рал ће осетити велику олакшицу и користв, ерг ће бмти спасена одг проганина наемника, кои сј' увекг бмли главнми узрокг н4зинм тужба и потешкоћа — на другоЛ страни неће ни царска каса трпити овимг средствомг, будући да ће се десетина дати у наамг за исту суму као и прошле године.

ДОЛ11.К И СТРАНЕ НОВОСТН. — У Цариграду су се у последн^ време разнели сваконки гласови и међу Турцима и међу Христјаннма. Тако е више посланства добило писма безг подписа, где имг се авла, да стамболски Турци хоће све ђауре да посћку и да Ш се ради тога до 80,000 заверило, а да се они све умножаваго. Турци одг свое стране тако зазиру одг Москова, да мисле, да ила у Пери сакривенћ1 руски вовника. — У турскомг државномг календару има иописг школа у царевини. Свега има 3371 школа. У Цариграду има 279 турски школа, 77 грчки, 50 ерменски, 47 чифутски. — ФранцусшИ посланикг, г. Тувенелг у Цариграду, отишао е пре неколико дана на кратко време у Свету Гору. — Руско паропловско друштво на црномг и средиземномг мору ужива одг државе руске годишнго помоћк одг 1.800.000 сребрнн рубала, а царско друштво у Марселго подпомагаио е са 8.000.000 франака на годину. — И Астракану е бно велишв иожарг као што смо већг на кратко нвили. У вече се запале некакви обручи на обали Волге и за часакг запали се место, и утамани силне даске. ЖестокШ ветарг јошг већма подпнри ватру, а кадг око поноћи дунз' силна бура морадоше срушити читавг редг кућа. Кадг предг зору баци ветарг неколико запал-ћнм греда у едну шаВку, кон се Зипали, па јошг поредг н^ћ н-ћколико лађа. Све ове ла|)е отргнуше се одг ендека, па пођу низг Волгу , запале узпутг јошг поредг н^ћ неколино лађа и то башг онде, где су силни магазини с' храномг бнли. Да бн оне епасли, пусте неколико лађа, што су тамо близо бнле. Све ове запал1ше лађе пловише едно 5 врспи пизг воду, докг се незазсгавише кодг едногг отока, где одчасти потону а одчасти се погасе. Али близу кодг тогг отока наиђу две шавке на едпу лађу са барутомг, коа плану. Одатле се запали еданг државнн9 магазинг и една дрвара и изгору. Сутра данг опетг се неколико запал4нн лађа одкидоше, кое 10шг 27 већиномг натоваренћ1 лађа запале. Осимг тога изгорело е шшг други лзђа. Изгорела е 121 кућа, доста стоваришта и едиа црква. 1ошг се незна, колико е лађа пропало и колика е штета. У околини петроградскоВ запалиле су се неке шуме. — ВоВвода Муравјевг, главнни губернаторг источне Сибирје, заклгочјо е последнмИ уговорг с Киномг. Кадг су у Иркутску ту ићстБ добили, тако су се обрадовали, да е еданг трговацг 500 ср. руб. поклонш на добротворне ц4ли. За Николаевскг се говори, да ће се преместиги на више, едно 200 врстнЧ одг садашн^га места. Дужг Амура има доста наседбина руски, а сада се мисле шшг друге оснивати. Нам-ћраваго едну бригаду забавкалски Козака (12.000 душа) и еданг коннничкји полкг нБЈовг (4000 душа) преместити на место, где се населбиие мисле правити. Зватће се и другш светг, кои хоће одг

свое волћ да се тамо одсели. ВоВвода Муравјевг отишао е чимг е уговорг с' Киномг учин10, да прсгледа морску обалу. — У Смирни чине се прпправе за ставлен-ћ подморскогг телеграФа. ЕиглескШ поморскШ поручникг Спратг изтражуе воде у Архипелагу и у овомг заливу. Вћсти о жетви изг унутрашнБИ страна царевине гласе поволбно. — Лордг Палмерстонг одпутовао е изг Париза натрагг у Лондонг. Не само Кина него и Нпанг отворш е садг свое луке европскон трговини Гонори се, да е такођерг натрагг узетг разписг одг год. 1614. противг разпростраш.ивана хрисшнства. — Изг Тангера ивлаго , да се мароканск'п царг озбилБНо разболш. Нћгова смртБ могла би дати повода к' новимг догађаима у Африки. — По службенпмг извћстјнма имао е Францускш редг почестне легје на концу првога царства около 900 чланова, садг ш пакг има 272.000 — Као што се чуе изг Лондона, тражи тамошин полшин некога К., родомг Грка, побћгавшегг изг Александрје овамо да избегне тужбн и далБнни испитг ради тога, што е отворјо гробв свога пре 5—6 година умрвшега отца и скинуо му с' прста печагнмн прстенг, те с' овимг изопачјо некји документг. — По слз - жбеннмг изв-ћстјама имаде садг Енглеска паробродарску Флоту одг 1785 лиђа. — У Атини осуђеио е у едноВ сћдиици 18 особа на смртБ, а то су бнли сами разбоиници. — Но грчкимг листовнма бнла е грчка она лађа, кого су на водама александрискимг Турци напали н с&жегли, кон е 13. Септембра изг К"усандасјл отишла у малу Азпо. Злотвори су се З'крцали бнли на нго као путници.

подо. На Дунаву 4 ст. 4 п. На Сави . . . нарастла са 2 „ 2 „ На Тиси (Кодт. Титела — Августа) — „ — Месеца Октобра починЉ четвртв«! кварталг^ овогод. течаа Подунавке. Т ммђ поводомб како донкоишЂ прјател^ наше тако в остале родолгобиве Србл1> позиваао, да се на оваи листг предброе. Цена одг 1. Октобра до копца године естћ 1 Фр. 30 кр. ср. са поштариномг. Млоги одт. наши предброВника нису наит. 10ШТТ) предплату положили; мм I« наиучтивје умолаваио, да бм то што пре учинити изволели.

Нечата, издае и одговара кнвигопечатна I. К. Сопрона у Земуиу.