Pokret

130

покрет

Све је мрачно, хладно; у првом вутону Тек се слуте цесте, док не утону У даљине слијепе људских немира.

Само горди јаблан лисјем сухијем Шапће о животу мраком глухијем, Као да је самац усред свемира.

Сиромах Матош! Њему се и после гроба свети некадашшње његово пријатељство с Влад. Петковићем — Дисом и негдашње непријатељство с Јованом СОкерлићем и живим Јованом Дучићем. Него сад му је лако издржати десет година, непризнавања. Поплавиће их друге десетине...

Била једном једна силна династија Османова, била па прошла. Њени велики представници у прошлости давали су, на једном огромном територију Азије, Африке н Европе, ток Историји какав су хтели; њени данашњи остаци спаруштити су се као евнуси. Последњи турски султан БурканЕдин тавори своје неславне дане негде у Индији под ваштитом Велике Британије, а последњи калиф Абдул-Меџид живуца у нератоборној Хелвецији, где из 'Терите-а позива правоверне на правоверно размишљање о ништавилу 'ништавила. А какве су личности били султани кад су навалама њихових хорда подлегале војске Српске Државе н војске Оредње Европе! Ево једног, Мурата, по опису извраног франдуског писца и визнонара, старог Едуар-а Шире-а, приказаног у његовој студији о Српској Косовској Етопеји:

„Покушајмо, пише Штре, да реконструшшемо дан Косовске Трагедије: |

„Висораван покривена џбуњем и испресецана поточићима. То је Косово Поље. Тако је названо јер у пролеће бевброј косова пвркућу у грању јавора и топола које ту расту. У даљини, плаве планине, поређане уокруг, као да штите својом пустоши ово срце Србије. Али сад се њина самоћа пролама од јеке турских добоша и хришћанских труба. Све је прекрилила војска. Две војске су се улогориле једна. према другој.

„На једној страни, у средини, на једном пространом брежуљку, султан са својим јаничарима. На. једној узвишици, десно, његов син Бајазит, назван Илдерим (Муња), са храбрим мином Евренос-бетом и његовим Туркоманима. –Јево други султанов син са новацима из Мале Азије Џерсије. На другој страни, према Турцима, Лазар је заузео други брежуљак са својим војводама и најодабранијим из своје војске. Бранковић логорује са својих дванаест хиљада људи на једном низу малих узвишица, лево. Иза једне мочвари, стари Југ Богдан чека са својих девет синова, девет Југовића, и њиним копљаницима. Турска војска је три пута веба од српске. Песме опевају са дивљењем ту дисциплиновану и огромну гомилу:

„--Ове је турска војска притиснула:

Коњ до коња, јунак до јунака,

Бојна копља као чарна гора,

(ве барјаци као ин облаци,

А. чадори као н снегови;

Да из неба плаха киша падне

Нигде не би на земљицу пала

Већ на добра коња ил јунака...

„Битка започе прво пзмеђу пешака и стрелаца, у равници. Облаци стрела помрачују небо; затим се војници дохватају у коштац. Српска навала је тако јака, да они потис_кују непријатељску војску и долаве до бедема логоришта.

„Али палисаде наједном падају и иза њих покуља импозантна гомила од три хиљаде коњаника. Пред њима се Срби заустављају у непомичном очекивању. То су јаничари са црвеним чалмама, са кривим сабљама, на татарским коњима. Они полако прилазе „касом, као да оклевају пред немирном руљом пешака. Међу јаничарима је једна застрашујућа прилика. Издвојен, сам у средити јаничара као усама љена црвена звезда међу пламтећим кометама, султан, витак “и величанствен та свом црноме коњу, застаје ч трељавт тогледом преко бојнога поља. Потомак азијатскиг тиерата “осим мајке Черкескишње, Мурат се одликовао нарочитом, мрачној лепотом. Носио је скерлетну доламџ, покривену драгим жамењем, преко танцира. Челенка с дијамантима на жалтаку

покавивала је свима да је то падишаг, Хитар као леотард,

#) Едопага 5ећиге: 2' Ерорве зетђе дапз зез спатиз пегогдив. Веупе Чез Пеих Мопдез, 1917, Тоте ХХХУШ,

страшан у борби као коњаница са степа, вешт да за три секунде одруби три главе, он се итак ретко служио својим оружјем. Његове очи које су сијале отолошћу и свмрепом пожудом на танком џи бледом лицу, татриле су око њега страт, зауџстављале сваког на одстојању, као отчињеног, џ задржавале џи кукавице па месту. Пред Муратовим погледом жене су, побеђене, падале тачице тре но што им приђе. Његов поелед је ледио крв у жилама непријатеља а његовим војницима уливао жеђ га покољом. Његови покрети су заповедалт војсци као што муња затоведа грому.

„Он испружи руку и викну: „Алах!“ и из три хиљаде грла одјекну тај узвик као рика гомиле дивљих звери... Јаничари су већ, у галопу, проређивали српске редове сабама и копљима...

„Са врха противног брежуљка, цар Лазар, пред својим шатором, видео је повлачење своје војске. Он окупља вође и заповеднике и даје наредбе. Бранковић ће, са својих дванаест хиљада људи, напасти јаничаре с лева. Али пре тога цар Лазар ће са својим васалима ићи право султану да. га изазове на мегдан. Са друге стране напашће Југовићи.

„У“ панциру од сјајног челика, са великим црвеним кретом на грудима, Лазар је личио на крсташа пред Јерусалимом; али у његовом озбиљном лицу и замишљеном ногледу видела се сетна благост Христа пре последње вечере. “)

=

Мудра Банаћанка Све су врајле изгубиле главе, Без памети за млади кадети, Неке жмире и на официре Што се данас по Банату ширс, Данас овде а сутра код Тоде. Моја глава мудра пак се чува Да јој ветар памет не одува Док не дође жито у амбаре А рузмарин окити ратаре; (Свак' ће тражит своје обећање, А мој Иса своје радовање. Памтим, Исо, што си трипут писо: „Од ратара тврђе вере нема !“ А ја теби по трипут отписа: „Вера веру и тражи и нађе!“

Из Змајевих Снохвашица.

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ

Последње стање Народне Банке бележи следеће цифре: Метална подлога: 432,9 милиона; Зајмови на менице и хартије од вредности: 1.524,1 милиона; Државни дуг: 2.961,6 милиона: новчанице у течају: 5,7040. милиона: Потраживање државно: 20,8 милиона; Разне обавезе: 346,0 милпона..

Ако упоредимо горње цифре, стање од 5. марта, са стањем Народне Банке од 8. јануара 1924. видимо ове значајне промене. Метална подлога смањена је за два месеца за 27,2 милиона Динара, а шток страних валута за 24,3 милпона, што значи да, је ефективног злата смањено за два месеца у суми од три милиона Динара.

Новчанични оптицај према прошлом стању од 5. јануара смањен је за 156,8 милиона Динара, што доказује да је новчана криза мање акутна него прошле године. У прилог ове тезе говоре још л следеће цифре: есконт и ломбард према стању од 8. јануара смањен је за 54,5 милиона Динара. Једина цифра, која се не слаже са овом поставком да је новчана криза мања, је што потраживање по жиро рачунима у место да се повећава пада за 23,1 милиона.

Државни дуг остао је п даље непромењен.

ПОКРЕТ

ивлави сваке суботе на 20 страна велике осмине. Претплата, ва годину дана 200.— Дин. —, ва пола године 100.— Дин. —: за четврт године 50.— Дин. — Поједини број продаје се по 5 Дин. — За Иностранство годишња претплата 400.— Динара. Огласи по тарифи. Повереници добијају сваку десету скупљену претплату; књижари и ревизори новина 25%/ рабата. Сав новац ва преталату и огласе треба слати директно Администрацији „Покрета“, Београд, Поенкареова 10.

Власник и уредник „Покрета“ Мирко Швешков