Pokret

260 пПокРеЕ

цуске са вељиким скором — 61:8! Мада се од Румуна није очекивало много, јер се знало да је вредност њиховог младог рагбта и сувише хипотетична, ипак овај њихов пораз није шрошао без инзенађења.

Ратби утакмица трајаће врло кратко време, јер су се за учешће шријавила само три национална тима: Америке, Румуније и Француске. Шнглеска, најопаснији конкурент, уздржала (се из непознатих разлога од ових такмичења. Распоред играња направљен је овако: 4 маја Француска против Румуније, 11 маја Америка против Румуније, а 18 маја Француска против Америке.

Шрема садашњем стању ствари највише изгледа на победу имају Американци, који су још пре три недеље искрцали у Енглеску двадесет пет својих најбољих играча. Највећим делом тим Америке састављен је из студената из Калифорније, јер је то једини универзитет где се практикује рагби онако како се у Евроши игра. По осталим универзитетима ипра се

" американски рагби који се знатно разликује од европског, много је опаснији, суровији и тешке повреде, па и сами смртни случајеви врло бу чести.

Не треба се чудити да је Америка представљена. играчима са јуниверзитета-студентима. То је у Америци случај у свима гранама спорта, јер американски универзитет нема ничег заједничког са европским универзитетима. У Америци може бити студент свако па био то ћумурпџија, трамвајџија, ишли интелектуалац, било млад, или стар. Американски универаитет је нека врста више школе где сви ђаци морају посећивати часове. Отудент је сваки онај који има довољно новца, да може три године слушати предавања на.универзитету. Зато, изузев нижи сталеж, нема Американаца који није издржао стаж од три године на универзитету и тиме учинио част својој породици.

Пошто су сви американци универзитетски овравовани, сви шампиони у спортовима носе на дресу иницијале универзитета коме су припадали. Та се ознака не скида ни онда када

је шампион нашустио универзитет; он увек остаје његов

ученик,

На америчким универзитетима спортови су јако _развијени. Тако се американски футбал практикује искључиво на универзитетима — и то само у октобру и новембру месецу и има младих људи који универзитет посећују једино да би мотли играти футбал. Само п ту су наведена шавесна ограничења да се не би занемаривао интелакат. Сваки студент који жели да учествује на каквом спортском такмичењу дужан је да у интелектуалном погледу покаже извесне резултате предвиђене правилима. Американци не желе да се каже да само лењивци практикују спорт.

Бавећи се у Енглеској, американски студенти одиграли су неколико утакмица са енглеским тимовима. Једном енглеском тиму Американци су подлегли са 18:9, што најбоље показује да они на победу на Олимпијади могу рачунати једино благодарећи одсуству Енглеза,

Одмах шо завршетку рагби утакмица отпочеће футбалскб утакмице, о којима ћемо донети неколико чланака у идућим

бројевима. Н. БИБЛИОГРАФИЈА Радио-шторт, година 1. број . — Као званични орган

загребачког Радиоклуба почео је да излази овај недељни лист, на осам страна велике осмине. Претплата износи 42 Динара на 3 месеца, а поједини број у препродаји стаје 4 Дин. Претплата се шаље књижари От. Кугли, Загреб.

Банкарство, број 6 (за мај). — „Наш новчанични оптицај“ од М. М. Стојадиновића, „Велике институције Југословенског банкарства“ од ЈБ. От. Коснера, „Велики и мали“ од Николе Станаревића и т.д.

Меја, број 8 (30. априла). — А. Хрибар: Аграрно сељачки савез, Илија Бошњак: Тежачка хемија, А. Хрибар: Атрарна реформа. и т. д.

Народно богатство, број 9 (1. мај). — Трећи Загребачки Збор, Др. Ст. Дежелић: 0 жиро промету, Привредна – Омотра, Прикази и т.д.

Југославенска Њива за 1. мај. — Др. Петар 'Окок: Морис Барес, Мислав Михајловић: Невенка, жупанова ћерка, Др. Ђуро Димовић: Варшавски театер редута ми Тт.д.

Српски Књижевни Гласник за 1. мај. — „Уредникови зуби“, приповетка Исидоре Секулић, „Омрт Дон Кихота“ од Сиба Миличића, песме Анице Савић - Ребац и Десанке Максидовић, Бајронова песма: „Данас навршујем тридесет шест година“ у преводу Исидоре Овкулић, „Никола Томазео“ од Марка Цара и т.д.

ШАХ

КОНКУРО 8А ПРОБЛЕМЕ

Као засебна грана шаховске уметности, троблеми имају нарочиту драж која се састоји у лепоти комбинација, које се кроз њих реализују. Комтонисте шаховских проблема приказују нам у њима какву мат комбинацију, обично од 2—5 потеза, засновану на економском начелу, „најмањег средства“. У целом шаховском покрету проблемима се поклања нарочита пажља, о чему сведоче многобројне издате збирке, и награде које се дају за њихово решавање.

Код нас је шитање шаховских проблема тек сад покренуто, а наш најбољи компониста. је Г. Исидор Грос из Карловца. Његови проблеми су већ одавно познати шахистима изван наше државе, као и нашим шахистима који се њима интересују. Ових дана, иницијативом Г. Гроса, расписан је међународни конгрес за проблеме у два потеза. Сваки компониста. може да учествује са два, нигде до сада не објављена, проблема, које треба слати на адресу Г. Мирослава Херштера, Карловац (Хрватска). Одређене су две скромне награде које ће се поделити онима чији проблеми буду највише одговорили по-

требним условима. СА ОВИХ СТРАНА

— У Италији је умро млади комшпониста шаховских проблема Ђорђе Гвидељи. Његови проблеми, и ако не престављају продукат потпуно развијеног талента, били су познати ширим шаховским круговима. Довољно је напоменути да је Американац Уајтс, који сваке године изда по једну збирку

шаховских проблема, сакупљених из најбољих извора, издао _

и неке Гвиделијеве проблеме. Интересантно је да је покојни Гвидели потомак неког грофа Гвида Новели који је познат као шахиста још из 13. века.

— Шре кратког времена умрла је у Енглеској Г-ђа Берд, која је била позната као компонисткиња шаховских тродлема. Умрла је у 65. г. старости, а сматра се као једина жена која је успела да састави око 2000 проблема. У својим проблемима које је издала у две збирке показала је дубоко разумевање и велики уметнички смисао

= Д. Мизес, шаховеки мајстор, који је прошле године посетио нашу земљу, одиграо је у Хоноверанском Шах Клубу 17 симултаних партија противу јачих играча, чланова клуба. После игре од 3 часа поменути је добио 12 партија, а 5 је ремизирао. =— Шаховска утакмица између Варшаве и вароши Лођа завршила се са резултатом 28:9 за Варшаву. Утакмица, је изведена у облику двокружног турнира. Учествовало је по четири играча са сваке стране.

Ако се претплатите на

ПОКРЕТ

1. Добијате целу годину „ПОКРЕТА“ (52 броја, преко 1000 страна) за 200 Динара, док би вас, ако купујете на број, коштала 260 Динара.

2. Осигуравате се против сваког евентуалног поску пљивања листа у шоку годние.

9. Сигурни сте да ћете сваки број добити, јер вам се може десити да књижар код кога купујете на број распрода. све примерке а ми штампамо врло мали број примерака поврх онога потребног за наше претплатнике.

У вашем је иншересу да што пре постанете наш

прешплашник. АДМИНИСТРАЦИЈА „ПОКРЕТА“

ПОоКкРСТ

Политичка, Књижевна и Привредна смотра. Излази сваке суботе Претплата: За годину дана 200 динара,

за пола годане 100 5

за четврт године 50 5

Иностранство: За годину дана 400 динара.

Претплате слати Администрацији „Покрета“, Поенкареова 10. Власник и уредник, МИРКО ПВЕТКОВ