Policija

При одговору треба дотаћи и случајеве кад неко страно лице затражи од жандарма да друго какво лице приведе полицији. Који од читалаца листа буде дао најбољи одговор на прво питање добиће на име награде 40 динара. На друго питање имају права да пошаљу одговоре само жандарми (подофицири и редови), па и они који нису претплатници листа. Најбољи одговор биће награђен са 20 динара. Рок за одговоре на прво питање је /5. деџембар а за друго 5. децембар тек. год. Награђени одговори и за прво и за друго питање објавиће се у листу, а евентуално могу да се објаве и други правилни и добри одговори. Дужина одговора оставља се оцени читалаца. Ми ћемо умолити једног од господе Инспектора Министарства, госп. Управника вароши и још кога стручњака, да оцене одговоре на прво питање, а за друго, поред г. Управника још и Команданта жандармерије, како би оцена била што правилнија. Очекујемо, да ће се наше колеге заинтересовати за ово опште и важно питање, и да ће својим одговорима припомоћи да се што пре скине са дневног реда једно тако деликатно, а међу тим тако несређено питање наше полиције. Ово друго питање је баш у интересу и самих жандарма. да се што правилније схвати и реши, јер су они скоро сваки дан у положају, да се самостално одлучују при вршењу службе, да ли да овако или онако ураде, па је потребно, да једном буду на чисто, шта у појединим случајевима ваља радити.

Полиција и безбедност у Београду

Постоји мишљење, да је безбедност и јавна сигурност у српској престоници слабија и мања, но у ма којој другој европској престоници. Међутим, сваки, који је упознат са статистиком криминалитета у Београду и процентом пронађених криваца,

1 Угледни пештански полицијски лист »Kozbiztonsag' (Јавна Безбедност) орган удружења свнх полицнјских чиновника у Угарској, донео је на уводном месту овај чланак заједно са сликама г. управника и жандармерије.

98