Policija

5

„курс“ за жандарме, о коме ћемо посебно говорити; 0 школи, о месту где би и наши полицијски чиновници требало да уче полицијску службу, код нас нема ни помена. Последњих година успело се да се уведе у полицијску службу неколико спремних и вредних правника, који су правне науке свршили на нашем универзитету. Али је познато, да се на нашем универзитету не спремају полицијски чиновници. Наш Правнички Факултет спрема правнике, у ширем смислу, и напосе судске службенике.

И тако, ми, у полицијској служби, имамо вредне и спремне правнике, али немамо полицајце. Ти су људи према нашим приликама, може се рећи, добри иследници, биће добре судије по новом закону за градске и среске судије, али да буду добри, прави полицајци, њих треба нарочито спремати за полицијску службу, и ако би се хтело, да се они задрже у полицији, требало би им дати прилике да полицију простудирају на страни, кад већ то нису могли у својој земљи урадити. |

Досад се обично практиковало да се, по свршеној нашој школи, шаљу на страну млади људи ради студирања. То је погрешно. Млад човек, који није у полицији, у служби, провео известан низ година, који није озбиљно упознат са службом и послом, који има, према нашим приликама, да врши, не може ни на страни студирати полицију. Није полиција књига која се може наизуст научити. Треба имати око и умети видети, умети се оријентисати у сваком даном случају. И, онда, који би ишли да на страни што уче, где се мора рачунати на краткоћу времена, треба већ да имају основ, да су, уопште, упознати с предметом, да могу схватити оно што је нама потребно. А какви су наши млади људи, који и факултет сврше, шта они знају из полиције, видели смо већ.

Практична полиција, како се у обичном разговору назива полицијска служба, не да се у свему ни видети. Потребно је донекле сам се умети наћи и искористити познанство и прилике на страни. У толико је то теже почетницима и онима, који нису ни у школи ни на каквом другом месту што о полицији учили. Неће ваљда управник Париза или Берлина једнога писара Краљевине Србије посветити у појединости својих полицијских послова. Не, неће управник, него то неће ни хтети, а чешће ни сметии многи мањи чиновник париске и берлинске полиције.

Одашиљање на страну младих људи, који су тек из школе изишли, који не познају нашу полицију, који се с њом нису