Policija

16

сор, ни судија не би могли радити и делати за то, што у једној земљи може бити: и школа и професора; и судија и судова; и вредних трговаца и земљоделаца; и добро организованог судства и спремног, савесног и добро награђеног кадра судија, — пада све то не донесе никаква плода, да све то буде узалудно, кад "у земљи не буде добро организоване полиције, која ће обезбедити ред и мир, личну и имовну безбедност и после дати мо_гућности судији да сме да суди Де

__ Заборавило се, дакле, да је ред мати свему, и да је полиција она установа, којој је дужност, да тај ред одржи; а заборавило се свесно, намерно, јер је полиција непопуларна установа услед природе своје тешке службе; јер је неомиљена, што мора да прати бодрим оком све и да сузбија у границе свакога.

И само за то, о тој установи, која је зе дџа поп сваке државе, а не само модерне правне државе, како то вели „Архив“ у књизи Х св. 4. од ове године, нико ни речи не каза. А оно што боли, то је тај заборав, коме смо предати. О полицији, чијим је органима ради извршења оних узвишених и претешких задатака потребна и сталност и обезбеђено материјално стање; о жојој законодавац мора да води исто тако велику бригу и старање као и о судовима; чије је преустројство неопходно, — нико и - не мисли, па, како изгледа, ни сами полицијски органи. А када једнога дана крајња неопходност и потреба и закуцају на врата законодавног тела, да се и то питање реши, како смо збуњени и без компаса, бојим се и предосећам, да ће се поновити 1905. год., када нам се цело побољшање положаја свело на то, што су

нам плате из педесетих година прошлог века заокругљене на ниже. Љ. Јоцић.

· Пештанска тајна полиција

Првога јануара ове године навршило се 25 година, од како је установљена тајна дедективска полиција у пештанској префектури.

Поводом тога желимо да овом приликом изнесемо неколико интересантних података о овој важној установи, која је до сада особито леп реноме стекла међу грађанима, и ако јој је посао врло непријатан и тугаљив. Податке црпемо из чланка ње"нога шефа г. Кречањија, које је објавио у полицијском органу „Ко опзав“.