Policija

1

Није ми намера да попут тих говорника тврдим, да је полиција установа над установама, а да је ова или она власт или установа подређеног значења. зишт сш јаое! Све гране јавног делања и сви функционари власти и јавних професија корисни су, потребни и неопходни према данашњим правним појмовима, јер тек сви у скупу сачињавају једну модерну правну државу, која се не да ни замислити без судова, полиције, школа и т. д. То је ван спора. И, што ме је нагнало да напишем неколико редака 0 овоме питању то је, што се дискусији и третирању појединих генералних одредаба поменутог закона прилазило једнострано — с гледишта користи, а заборављало се гледиште државног права неопходности. А да се то имало у виду, онда би се морало доћи до овога закључка:

Многе јавне установе могу бити врло корисне, али с гледишта државног права не бити неопходне за то, што, будући подређеног значаја, могу бити поље рада приватне иницијативе. Али, има установа, које су неопходне, које морају постојати, и које су с државом тако везане, да се она без њих не да разумети. Приватна иницијатива само им може помоћи, али никад заменити за то, што је за организацију и постојање таквих установа једино могућна уј5 ступа.

Неоспорно је, да је једна од тих установа и судска власт, као део суверене, ако се та подела призна и усвоји, исто онако, као и извршна и законодавна. 5

Али, међу свима тим неопходним установама има једна, која је у тако тесној вези с друштвом, да с њиме напоредо иде одо њ гових првих зачетака — примитивне заједнице, па до највишег ступња развића модерне правне државе. Та установа поникла је с првим друштвом, са задатком) да у њему обезбеђује реди мир, личну и имовну безбедност, — и развијала се напоредо с друштвом. Кулминациону тачку достигла је у данашњој модерној · правној држави, у којој има узвишене, деликатне и претешке дужности, од којих су најважније: безбедност државе од спољашњег непријатеља, ред и мир у држави, личну и имовну безбедност у најширем смислу, обезбеђење правилног функционисања свих других власти и установа и т. д., јер се без тога једна држава не да ни замислити, а нарочито као модерна и члан међународне заједнице:

_Та установа је полиција или жандарм, како рече један народни посланик, без које ни земљоделац, ни трговац, ни. профе-