Policija

0

мено и скитнице предграђа и кесароши и подводачи, или прости обијачи. Ноћ је њихово поље рада, па био то обичан: радник који је мало задоцнио при пићу, по примљеној недељној плати, био то какав странац који не познаје ноћне опасности Париза, био то, ма ко други који би услед алкохола попустио својем раздраженом нагону и пошао за понудом какве проститутке — сви ће они бити предмет иза најближег ћошка чувеног апашког напада: ударца оца Фрање (је сопр аи реге Егапсој).

Овај је напад најобичнији и најжешћи, јер се изводи врло лако. Некада су га апаши изводили помоћу једне вунене, или чак и обичне џепне мараме. Али, данас су злочинци. такође ито усавршили, и мараму заменили 0бичним кожним, уплетеним кајишем који заузи-_ ма мање места, јачи је, а нарочито својим увезаним крајевима не даје се тако лако упустити.

За овај напад потребна су најмање три злочинца. Један напада жрт-. тву позади, набацивши јој кајиш око врата. Држећи крајеве кајиша у једној руци, начини полу-круг око себе, и забацујући кајиш преко 555 свога плећа, савије сеи | | 2 1 | чучне, и на тај начин = Улични напад париских апаша подигне са земље жртву, која је својом тежином готово обешена на његовим леђима, обамирући од ужасног притиска по гркљану и навале крви у главу. Немајући ослонца, готово без свести, жртва је потпуно у немогућности за ма какву одбрану, а најмање да може пустити каквог гласа од себе. Тада прилазе саучесници, вешто скривени у околној сенци, и по вољи придижу све што код своје жртве нађу, претресајући је до голе коже. Разуме се, да све то иде веома брзо. По свршеној операцији остављају на калдрми жртву полу-мртву, ако већ није сасвим угушена. Али,