Policija

-__ 69 —

на коме акту да траженог лица нема, најобичнији је случај, да му. и друге колеге по осталим квартовима следују са истим изјавама, чак некад и не распитујући за ту личност. Кад би такве _ случајеве неправилне радње поређали само за једну годину, тешко да се не би могла исписати читава једна књижица. Сетимо се | само разних саопштења за вежбу, која требају да буду и важна и хитна. Колико се и колико пута она изврше после 2 и 3 месеца, после одржане опште вежбе, све због таквог начина саопштавања. | _

Но, није само штета у спором сазнавању адресе појединаца. Треба узети у обзир, колико се радне снаге И времена без потребе троши на овакву администрацију. За ту сврху београдска полиција има 15—716 решењара, а у сваком кварту најмање по један практикант још заводи, разводи, администрира и експедира ове хиљаде предмета, да не рачунамо изгубљено време сваког квартовног старешине око одређивања тих предмета у рад, и око њиховог потписивања при експедицији.

· Такав начин рада може бити само онде, где је потпуна оскудица најелементарнијих .услова за добар и користан рад. Кад би се тако иу другим полицијама радило, шта би тек било од великоварошких полиција, где је квартова на неколико десетина, па и читаву стотину» Шта би рецимо било у берлинској полицији, која има 106 квартова, и кад би по таквом једном тражењу, акт поново доспео до централе2 А шта би тек било у лондонској полицији, где пријавног одељења никако и нема, и где би своје многобројне стотине хиљада предмета морали да шаљу из комесаријата у комесаријат 2!

_ Морамо копирати и у овом питању искусније стране полиције; морамо што пре отклонити овај наш непрактични изуметак.

Управа града Београда не сме ни један предмет послати квар-

товима на извршење, док не сазна тачну адресу лица, на који се он односи. - Ради сазнања адреса она ће свакога дана исписивати имена лица, чије су адресе непознате, и од списка који је на преси извађен она ће понеколико примерака послати: свима квартовима, комесаријатима, статистичком одељењу општине београдске, а раз_даће их и свима полицијским органима у цивилу. На тајће начин њихово тражење она поверити преко стотини полицијских органа, док је до сада оно било поверено само једноме, мало верзираноме жандарму.