Policija

По квартовима би се спискови свакога јутра или вечери саопштавали позорницима, а већ остали полицијски чиновници кварта у свако би доба имали пред собом њих, ради одговора. . На сваки такав списак, у коме би поред имена стајао број акта, његово занимање и други најпотребнији подаци, квартови би морали поднети извештај најдаље после 3 дана. Тако би се за то време тачно сазнало да ли је извесна личност позната у Београду или не, и после тога би се имао само да напише потребан извештај. - | -

Оваквим начином рада, ми смо сигурни, да би после 24 часа, Управа имала на 75% тражених адреса на расположењу, а остало би можда 25% да се стара за њихов проналазак. Од колике би, пак, то олакшице било у раду, мислимо да није вредно нарочито наглашавати.

Управа би посигурно цео тај посао обавила с једним вреднијим практикантом и двојицом писменијих жандарма. Она би овом радном снагом заменила колосални досадашњи расход У радној сназии времену, а што је још врло важно, она би имала у најкраћем времену адресе за које је досада тако дуго морала да чека.

Спасавајмо од карикирања нашу полицијску администрацију, о којој би се читаве легенде могле писати.

Полиција и школа

Повод за овај чланак дао нам је један немио догађај који се десио у једној од београдских гимназија, а о коме је већ било говора и у нашој јавности.

Користећи се одсуством свога оца, једнога од виђенијих лекара београдских, његов син, ученик МГ разреда гимназије, дочепао се очева стола за писање и из њега узео, у току од месец и по дана, преко 1500 динара новаца, и неколико акција једнога нашега новчанога завода, које је заложио у другом заводу за 300 динара, и сав тај новац потрошио, у друштву с још тројицом својих старијих другова, ученика МИШ разреда, и једне проблематичне женске, касирице у једној београдској кафани.

За ово време ови су ученици неколико пута дошли у сукоб

с полицијом: једанпут с ноћним стражаром у Скадарлији, кад