Policija

6 1

су чак потрзали и револвере, те су сви скупа отерани у кварт, где су задржани неко време, па отпуштени, а нису им чак ни имена записана; а други пут доле на Дунаву, где су избачени из једне јавне радње, којом је приликом дошло чак до пуцања из револвера и отеривања у кварт. Ни у једном ни у другом случају полицијска власт није о том известила школску власт, нити је записала имена тих ученика.

"Цела ова афера завршена је тим: што су ови ученици упропастили скоро 2000 динара за месец и по дана; што је главни кривац, син лекарев, побегао из Београда незнано куда, тако да ни његов родитељ не зна где му се сада налази дете; што су она три ученика из УП разреда, деца из угледних кућа и од угледних родитеља, (један је син једнога од најугледнијих београд. адвоката и јавних радника, други син пензионисанога професора, а трећи син другога лекара београдског) отпуштени из школе. До. свега тога не би дошло да је полицијска власт још одмах у почетку, јер се сукоб с ноћним стражаром десио још у самом почетку, известила: било школску власт, било родитеље тих ученика, који би учинили да ови ученици не би могли продужити овако расипање и овакав живот, те би на та! начин спасли једноме оцу и сина и новац!

Позната је ствар, на жалост, да наша београдска деца, па чак ни из најбољих кућа, не добивају онако домаће васпитање какво би требало; да њихови родитељи врло мало воде рачуна о томе, где им деца проводе своје слободно време ван школских часова; да се због тога дешава да велики део наше средњошкол- · ске омладине проводи време по јавним местима и по кафанама, играјући карата, билијара, пијући, коцкајући се и дружећи се с поквареним женскињем. Последица је тога да у вишим разредима има врло велики број ученика који изостају од школе и велики број слабих оцена. Школа сузбија колико јој је год могућно такве појаве, али у том свом раду не налази потпоре ни код родитеља, који правдају изостајање своје деце болешћу њиховом, нити код полицијске власти, која би јој врло много могла помоћи.

Има доста случајева да гимназијски ученици тумарају ноћу по вароши и задржавају се тамо и после пола ноћи, а да њихови родитељи и не знају ништа о том, нити воде рачуна о том кад им деца долазе кући. |

Директор једне београдске гимназије, баш поводом овога догађаја, отишао је у полицију да потражи ближа обавештења,