Policija

109

9

И ако је Соко-Бања среско место, иако ту има полицијске власти, ипак се, саобразно закону, сваке бањске сезоне ту одреЂују полицијски комесари са стране. Па ако. Среска власт има своја среска посла, а ови комесари бар се искупају, ако немају дијурну, и проведу летоу лепом бањском друштву.

Један млади комесар, пун духа и воље за рад, беше развио велику делатност. Прво је издао потребне наредбе да даме дижу _„шлепове“ да се не би дизала прашина; да се на шетници не шета у четворо због закрчавања саобраћаја; да фијакеристи морају имати нумере и на капи а не само на колима и т. д. Па је онда расправио спор између надзорниковице и поштарке бањске око тога, ко ће се служити државним шпархердом. И кад је "посвршавао те силне послове, почео се бавити и већим.

Једнога јутра пред „здањем“ беху се скупили на кафу и ћаскају: начелник срески, комесар, месни свештеник и још доста других бањских гостију. У разговору неко се пожали, како не може да спава од гусака које свако јутро у Бањи пред становима гачу. Начелник, кад то чу, рече: јесте, треба комесар то да забрани, то спада у његову надлежност.

Комесар прими примедбу, седе после те написа акт суду општине бањске, да суд одмах изнађе пута и начина да се гуске у Бањи не скупљају и не гачу да не узнемиравају госте.

Општински суд поведе истрагу и ислеђењем се утврди да су гуске начелникове, и извести комесара да нема могућности да гакање спречи, пошто су гуске својина претпостављене власти. (Сад се тек ствар комплицирала. Начелник је примио акт ·- комесарев, али гуске није уклонио, а начелниковица поручи комесару :

— Нека он гледа своја посла, док ја нисам писала куму... Ваљда један капетан сме да држи пет гуски >

И ко зна, како би се ствар заоштрила, да кроз Ба не прођоше, истина ноћу, неки „пилићари“, који поред осталога однесоше и капетанове љуске.

10 Начелник среза звишког станује у среској кући, до саме канцеларије. И обично, сељаци кад дођу у невреме, лупају на капетановим вратима. Тако и на трећи дан Тројица, изјутра, у свануће, изазва начелника неки сељак, Јанко из Дубоке.