Policija

105

верзиран у том питању. Али, тај чланак је нешто ново, нешто што би било ретко и за западне народе, а то је, што један поли- | цајац тражи укидање ових срамних установа, које одржавају и_ шире трговину белим робљем. Они, који су протежирали и одржавали трговину белим робљем, а и сад то раде, били су полиција и лекари (разуме се само мали број), полиција зато, што су [ој обављачи били у неку руку помоћно средство за истраживање и хватање лопова, а лекари за то, што су мислили, разуме се, скроз погрешно, да тим раде на сузбијању венеричних болести. =

Али, није само тај разлог за укидање тих радњи, што оне садржавају и шире гнусну трговину човечјим месом, него је још _главнији тај, што те радње шире заразне венеричне болести, а те болести пак упропашћују и дегенеришу цео народ. Сем тога, те јавне радње служе за одржавање и ширење неприродног начина задовољавања полних прохтева. Сваки, ко иоле мало зна шта се све дешава по тим радњама, ,знаће, да прилично велики број девојака у њима, и не врши полни сношај онако, како је то природа одредила, него на сасвим други начин (сисањем, лизањем и т. д.), тако да обичном човеку то толико мора изгледати гадно, да није у стању да замисли, да тако што може заиста бити. Кад би се могла направити статистика о том, где се ко заразио, видело би се, да се огромна већина заразила баш по тим радњама, јер многи млади људи мисле да су у радњи најсигурнији од заразе, поште те девојке стоје под лекарским надзорима, а, у самој ствари, оне су увек заразне.

(Сем тога, као што је сваком познато, готово је свакој зарази претеча алкохол, пиће, а неће нико порицати да се по тим радњама троши много пића, и ако је то забрањено, јер, кад не би у тим радњама било и продаје пића (и то продаје пића за папрене паре), те радње не би могле постојати, оне би брзо банкротирале.

Као што сам напоменуо у јавним радњама се исто тако могу добити све венеричне болести као и ван њих, али јавне радње имају још једну гору превагу а та је, што млади људи, кад после какве славе или весеља пијани или полу-пијани пођу кући, иду у — јавну радњу, и, пошто пијан човек лакше добија сваку болест, то му је зараза у јавној радњи неизбежна. Кад јавних радњи не буде било више, онда ће МЕ човек ићи кући, и неће се заразити.