Policija

104 —

вено, како би се могло подврћи лекарском посматрању и прегледу, те да се види, да ли је било бесно или не. И кад овакво лице изјави пред општинском влашћу, да не зна чије је било псето, које га је ујело, и да не зна куд је отишло и побегло, па се још у овакав исказ, са обзиром на- личност, основано посумња, — онда општинска власт треба истрагом да провери његове наводе. А то ће учинити на овај начин: да сазна, је ли се у показано време виђало по селу и у околини извршеног дела "онакво псето, како је описато; да се није клало сдругим псима, или да није још чију стоку изуједало. Па, ако се све ове околности слажу са исказом лица које је уједено и ако општинска власт има уверења, да то лице није сумњивог карактера, — тек онда, да га општинска власт са својим извештајем упути полицијској власти ради лекарског прегледа и даљег законског поступка, иначе, ако се исказ оваког лици не слаже са извиђеним околностима, и утврди се, да описано псето није нико приметио, нити је оно још на кога по селу нападало, — а сумња сеу његов карактер, — онда ово лице ипак, и у овако сумњивом случају, треба упутити полицијској власти с потребном напоменом односно сумње, ради лекарског прегледа и даљег поступка.

У исто време овде истичемо ради знања још једну важну напомену, која може донекле послужити за оцену, да ли је псето било бесно или не. Бесни пси обично лутају без икаквог циља и правца и насрћу на све, што се нађе пред њима. Вилице су им отворене и укочене, а очи мутне и крваве. Урликање је промукло. И према томе бесно је псето врло лако стићи и убити "га. Али је увек боље, по могућству, ухватити га живо и привести лекару ради посматрања, јер се по науци могу боље и тачније определити болесне појаве беснила на живом доле него на мртвој лешини.

Ужице, 30 јануара 1911 год. Мих.: С. Зотовић

окружни начелник

Две три о белом робљу

Полиција је, у свом првом броју од ове године, донела један чланак о трговини белим робљем из пера једног полицајца г. Грудића, који је својом службом у кварту дорћолском добро