Policija

= 202

дисање може ш часовима да продужи, докле се год не успе да дављеник сам дише. | -

Ако је ово последњи случај морају се употребити и средства, која ће освестити жртву — разни мириси, бурмути тд. или голицање коже испод пазуха и по табанима. Али се никад не сме покушавати, да се чевеку, Који још није при пуној свести, ишта тура у уста.

|

Џиу Џицу у нашој полицији

На овај прослављени јапански начин борења, који се у последње време заводи готово у свима модерним полицијама на страни, ево нас, да поново обратимо пажњу својих читалаца.

Задовољна резултатима постигнутим на првоме часу, које је уредништво нашега Листа покренуло — за време боравка доброг познаваоца овога борења г. Шпротеа, о коме је било "речи у нашем Листу — наша је полиција одлучила, да својим жандармима да потребне поуке у томе правцу.

Г. Василију Андрићу, пешадијском капетану и командиру жандар. батаљона, “— који је пробавио две године на студије јама у пруској жандармерији, где је имао прилике да се упозна и са овим начином борења, — стављено је у дужност, да изведе ову обуку и код наших жандарма. Ради тога су му дали 15 ученика (по 2 из сваке чете жандарма. и ноћних стражара, 1 из коњичког вода и 2 цивилна из Управе), који су од 9—10 пре подне сваког понедеоника, среде и петка имали часове, целога месеца марта. Ови ће курсови и даље да се продуже на тај начин, што ће ученици првог курса и сами показивати својим колегама у касарнама оно, што су научили.

Овом приликом саопштавамо читаоцима и поучна објашњења, која је г» Андрић спремио за ученике курса, но која могу бити корисна и поучна и свима осталим полицијским органима. Она гласе:

За лакше савлађивање криваца, као и за одорану од ударца који је управљен на жандарма, или на кога другог, постоје нарочите радње, којима ћу вас обучити у току једномесечнога курса.