Policija

203

Ове су радње примљене од Јапанаца, на чијем се језику зову „џиу џицу,“ Радњи има свега око три стотине. Ми немамо ни времена ни потребе да их све учимо. За потребу жандарма биће довољно свега 12 радњи, које ћу вам показати.

Назив и опис радњи =

1. Хватање руке. Жандарм ухвати својом десном противникову десну руку до шаке одоздо. Ухваћену руку тргне себи да је опружи, истовремено брзо прилази с десне стране противникове, хвата својом левом руком десну мишицу противникову одоздо, између лактаин рамена, па десном руком нагиње на ниже, а леву подиже на више, док не изазове код противника бол у десноме лакту. При овоме не дати да се ухваћена рука окреће на унутарњу страну. По потреби прстима леве руке дејствовати на мишиће противникове мишице.

2. Савијање руке на леђа. Жандарм хвата својом десном противникову десну руку до шаке одозго, савија му је одоздо на леђа, прискаче противнику иза леђа, хвата га левом руком за јаку за вратом, а десном подиже Пиј руку на више, колико је потребно да се изазове потребан бол у лакту и рамену.

3. Вођење. Хватање и опружање противникове десне. руке, као и прилажење с његове десне стране, бива у свему као и код прве радње. Затим жандарм пребацује своју леву руку преко противникове десне до самога рамена, подвија је испод противникове и хвата своју хаљину што више на грудима, тако, да му лева рука послужи као ослонац преко кога ће противникову десну да притеже на ниже, док му потребан бол не причини. И при овој радњи као и код прве, шака ухваћене руке противникове остаје на више окренута.

4. Хватање за тур. Жандарм десном руком ухвати против= ника за тур што ниже, а левом за јаку за вратом. За тим десном руком вуче навише и назад, а левом гура на ниже и напред, па у томе положају брзо уклања противника са извеснога места, идући са његове леве стране.

5. Скидање капута, Жандарм хвата противника за раскопчани капут обема рукама у висини рамена, гура му капут брзо назад и наниже, док га не свуче до висине лактова. Тада, не пуштајући капут, притегне своје песнице уз тело противниково, да руке овога остану у | При добро успелој радњи, про-