Policija

2

бити први;гкоји ћемо подићи глас

противу свакога оног органа, ко= –

ји својим неправилним или немарљивим радом иде на то да се овај користан посао компроми· тује. Интернационални полипијски лист на есперанту — Од првог априла ове године почео је излазити лист горњега наслова у Паризу, као једини орган полицајаца есперантиста. Есперантски полицијски клуб у Паризу основан 14. априла 1908 године уређује овај лист, као најновији пропагатор за распростирање идеје о заједничком полицијском језику у свима земљама.

"Из њега видимо, да полицајаца есперантиста има у многим варошима и то у: Дрезди (70 чл.), Паризу (27 чл.), Аугсбургу (26 чл.), Шемницу (25 чл.), Мајнцу (10), Барселони, Кембриџу, Лондону, Вашингтону, Женеви, Москви, Мадриду, Хагу, Дублину, Букурешту и т. д.

У Анверсу (Белгија) постоји сада полицијски есперантски клуб у коме су 14 чиновника полицијсрих и 116 нижих ор-

гана.

Један скромни јубилеј — Бранко Рашковић, наредник ваљевског одреда, славио је 15 прошлог месеца, како нас ваљевска жандармеријска читаоница извештава, скромни јубилеј сво је двадесетпетогодишње беспре-

корне и напорне службе. Слављеник се досада одликовао: савесним испуњавањем дужности,

__ ревносним вршењем заповести

својих претпостављених, за које време никад није ни кажњен _нити отпуштан. Код потчињених му органа ужива и сада велико поштовање са своје пра= вичне строгости.

И он спада у ред оних наших полицијских ветерана, који за тако дуго време није ни једном одликован. =

Али му ми бар с наше стране срдачно честитамо овај скромни

_ јубилеј.

Мемачки полицијски конгрес за, установљавањз централне криминалне полицаје за целу земљу Међу полицијским чиновницима у Немачкој све више продире уверење о потреби заједничке

криминалне полиције и покрет-

них бригада за целу земљу, као што постоје у Француској. Пошто они не верују у скоро остварење интернационалне криминалне полиције какву тражи г. Д-р Рајс они предлажу сазивање конгреса полицијских чиновника само из своје земље, на ком би сео том питању водила опширна дебата. Овај предлог учинио је управник дрезданске полиције Д-р Кетиг који је програм тога конгреса обележио у десет тачака које се у главном односе на ту ствар.

Ве

сти

= Испит за жандармеријске офидире положили су: пешадијски капетани ! класе Стеван Венчевић и

Павле Марковић, артилеријски ка--

петан ! класе Божидар Јевтић и ко__њички наредник Василије Смиљковић.