Policija

[07

уздижу до узорности, деца често не презају ни од тежих кри-

вичних дела. Тако је недавно пред пештанском полицијом била читава једна гомила дечака од 12—13 година, који су несумњиво били жртва Ник Картера и сличних књига, јер су ишли у организованој банди, обијали станове, носили при себи и оружје, и били су решени и на то, да свакога, ко би им се испречио, убију. У једном другом пак месту у Угарској полиција је открила сличну банду друмских нападача, који су чак и крвљу били попрскани. -

Садржина ових књига обично је лажна и врло опасна, јер 10] је главна тенденција да читаоца раздражи и у толикој мери занесе, да у успесима неваљалца, види триумф правога јунака, а његовог гониоца презре и осуди. Такве књиге поучавају највећим угурсузлуцима и лукавствима, која паралишу и спрему и "енергију и физичку силу полицајаца — гонилаца.

Примамљивост тих књига повећава се још и прикладном

_ илустрацијом, чија пластика чини да утисак тих књига на душу неискусне младежи постаје још јачи и живљи.

Легло ове страшне књижевности налази се највише у Берлину, Хамбургу, Лајпцигу, Дрезди, Бечу и Паризу, одакле плави део свет својим убитачним продуктима. _

У Немачкој се просечно 8000 трговаца и 30 хиљада писаца баве фабрикацијом ове петпарачке и порнографске књижевности, а годишња производња њихова износи 25 милијуна свезака. Један роман, који је у почетку био растурен у 15 милион примерака и чија је последња свеска продата у 35 хиљада примерака, донео је своме „врлом“ издавачу 75 хиљада марака чистог прихода. У Хамбургу се на петпарачку литературу изда годишње таман толико, колико износи укупна сума годишње школарине свих народних школа.

Порнографији' је извор у Трсту, Берлину, Лајпцигу, Бечу, Паризу и Барцелони. „Впсћег Мепад“ у Трсту један је од најгаднијих извора. Кров издања врло укусне и примамљиве спољашње израде шири ова фирма најодвратније саставе, које нарочито код младежи трују и убијају и душу и тело.

Оно што трстанска фирма књигом постиже, то друге фирме постижу сликама. Берлинска фирма: „Оје Зећдпћећ Висћ ипа

Кипзћапаипа“ позната је са својих скаредних слика. Познати

' Скаредна литература.