Policija

= 198 лиферант порнографских слика А. Месиг (А. Мезајо) из Варшаве има своје филијале у Паризу и Барцелони. Ови продукти обично су уметнички израђени, али су у исто време јеретички изданци · прве врсте.

Код нас је петпарачка литература достојно заступљена, а ни порнографија не изостаје. Чак и један дневни лист нашао је у нас плодног земљишта. Против ових, по последицама страшних непријатеља — порнографије и петпарачке литературе — треба да се бори цело друштво. Кућа и Школа позвани су да васпита= њем утичу на младеж, да се клони ових отровних извора. даконодавац треба што прецизнијим законодавством и оштрим казнама да сузбије ову недостојну трговину. Полиција међутим треба да се стара да пронађе те трговце и изведе пред суд, да искусе заслужену казну. |

Пред француским и угарским законодавцем налазе се и пројекти са оштрим казнама противу овакве трговине, а у Берлину, као врло згоднои поучно средство, употребили су и изложбу. У Паризу је прошле године био конгрес против трговине с белим робљем, на коме је доста говорено и о сузбијању порнографске литературе.

У том погледу друштво се код нас мало брине. Родитељи и васпитачи не старају се довољно да младеж у том погледу упуте и васпитају. законодавство нам је непотпуно. А и они прописи законски, који постоје, не примењују се, јер полиција тој грани своје дужности не поклања довољно пажње.

За времена треба спасавати друштво од тога зла. (С тога се треба побринути, да се зло лечи, док корена није ухватило,

јер је зло лакше спречити него лечити.

Како се спасавају дављенициг

Према статистичким подацима код нас се, само у Београду» свакога лета, удави у Сави и Дунаву по 15—20 лица. Многи од њих жртве су и неумешности спасилаца, било приватних било самих представника власти. Да би се тај број дављеника колико толико смањио сад, пред сезону купања, доносимо поуке о спа"савању дављеника од познатог санитетског саветника и професора Д-р Ф. А. Шмита из Бона. (Ова његова упутства позната су