Policija

ИЗ БЕОГРАД

[шка Сејомје

ПОЛИ А

БРОЈВ | 15 АПРИЛ 191 ГОД. __ГОДИНА 2

Излази сваког и 15 у месецу

Цена је: за годину 8 дин: за 6 месеци 4 дин. за 3 месеца 2 динара. Б а И За иностранство : 10 круна годишње. 1 |

Стан уредништва: Карађорђева 69.

Власник и одговорни уредник:

Полиција и напуштено женскиње

У земљама где култура није још успела да приватну иницијативу упути на интензивнији хумани рад за заштиту и помоћ немоћних, невољних и напуштених, дужност је полиције и оп"штине да се за то побрину.

Код нас, мора се признати неутешни факт, полиција и општина ни у ком погледу не одговарају том узвишеном социјалном задатку. Благодарећи приватној иницијативи, нарочито интелигентнијем женском свету, у последње време и код нас ничу једна за другом хумане установе за заштиту и помоћ немоћних и напуштених. Разне установе најбољи су доказ за то. Али има једно поље, које је сасвим напуштено, и о коме се нико не стара и не брине. А треба само указати прстом на то поље, па да се

одмах увиди, колика је прека потреба, да се АВИИ енергичном крчењу његовом.

Напуштено, без заштите и помоћи, женскиње остављено је на милост и немилост неморалних трговаца. Лишено родитељске заштите, без средстава за живот, унеупућено на какав исправан рад и у опште неспремно за животну борбу, такво женскиње постаје жртвом гадних трговина. Подводачице и трговци с белим. робљем из те средине лиферују своје жртве.

Ми немамо установе која би се побринула за те невољнице, Приватна иницијатива још није доспела да се тим питањем бави. Полиција, међутим, која би по свом положају могла много у том погледу учинити, зна само за казну и глобу, а не брине се ине да зло радикално лечи. Да се зло сузбије није довољна

азна, која може донекле да застраши, али не и да поправи, већ је потребно предузети друге рационалне мере. Добри савети и упути могу много више да помогну од казне и затвора.

полици ЈА 15