Policija

>

друштву и отаџбини, учинили већу или мању корист, или су чак и свој живот жртвовали.

__Први одлазе са овога света, исто онако непримећени, као

што су и дошли. _ _ 1

Друге, на против, ми величамо, дивимо им се, па их и прослављамо. Све што су они радили, нама је свето и узвишено; породице, друштво и држава, необично се поносе таквим људима.

Друштво и држава не даду забораву ни време, када су се одигравали важнији догађаји у-којима су они играли видну улогу. Она такве догађаје и прославља. | Такав један светао догађај у коме су се жандарми ове команде видно одликовали, прославља данас и ова команда.

Било је то пре 49 година, када Србија. беше још вазална кнежевина Турске Царевине, која је као Обру ли опаскваше од ушћа Дрине до ушћа Тимока.

У самој Србији Турци живљаху по градовима, па и у Београду. ·

Вековна мржња између Срба и Турака није се могла изгладити, због чега се између њих и дешаваху чести сукоби.

· Такав се један сукоб десио у недељу 3 јуна 1862 год. по подне, када се низами на Пукур- чесми завадише с једним. српским момчетом, које и убише. о

Жандармеријски поручник при жандармеријској чети Ивко Прокић, родом из Пожаревца, с два "жандарма и полицијским

· чиновником — терџоманом — Симом. Нешићем о Оди ах на лице места“ да ствар извиди. |

Кад су пролазили поред турске полиције, именовани терџоман, почео је корети Турке за овај њихов поступак, али се у тај мах из турске полиције отворише спремне пушкарнице, и отпоче паљба, те Сима паде мртав. Тај догађај десио сету Симиној улици. Жандармеријски под ара шу Петар. Николић би рањен. ·

Овај догађај био је знак за општу борбу,. у којој је видног учашћа узела тадашња целокупна жандармерија, под командом мајора Милоша Брке.

Борба је продужена и вођена и целу, ноћ. око варошких капија, џамија и по улицама, а престала је сутра дан у зору, посредовањем страних посланика, али с тим, да се сви муслимани повуку одмах из вароши у град. Самим овим, ипак борба није са свим престала, већ је била слабија и слабија, а завршена је потпуно, тога истог дана у 4 сах. по подне.

23"